Waarmee starten?

Stel dat je hond geen jeuk, kale plekken, eczeem, roodheid, (witte) huidschilfers of andere vervelende zaken aan de vacht heeft, maar dat de hond onfris ruikt of een beetje muffig aanvoelt.
Dan is de eerste stap overstappen op kwalitatief goede voeding. Niet iedere hond kan namelijk minderwaardige of slechte kwaliteit voeding verdragen.
Wat is dan minderwaardige voeding? Over het algemeen geldt de prijs als een redelijke indicator voor de kwaliteit. Dus goedkoop kan duurkoop zijn.
Denkadog maakt voeding van kwaliteit grondstoffen zonder toevoegingen van kleur-, geur- of smaakstoffen. Hierdoor is deze voeding van meer natuurlijke oorsprong en gezonder dan voeding waar conserveringsmiddelen (BHA, BHT) in verwerkt zijn. Denkadog is 100% natuurlijk.
Denkadog heeft speciale voeding ter ondersteuning van de huid en vacht ontwikkeld.
Denkadog Crocque Derma Protect;
Denkadog Diner Derma Protect (voor de moeilijke eter).
Voeding is altijd de basis voor de gezondheid van de vacht.
Van een aantal stoffen is bekend dat ze de vacht verbeteren indien de voeding geoptimaliseerd wordt. Voorbeelden zijn:
– vitamine A en B;
– mineralen (zink);
– essentiële vetzuren (omega 6 en omega 3).
Ook van belang is dat grondstoffen van slechte kwaliteit niet gecompenseerd kunnen worden door extra toevoegingen.

Overstappen op andere voeding voor de hond

De verandering van voeding kan geleidelijk in 3 dagen gebeuren.
Om het resultaat goed te kunnen beoordelen zal je zeker 6 weken achtereen de nieuwe voeding moeten geven. Let daarbij ook op hoeveel en welke snacks of kluifjes je hond, naast het standaard eten krijgt.
Als de hond hierna nog steeds een slechte vacht heeft, is een bezoek aan de dierenarts raadzaam. Daar kan verder gekeken worden of er een aandoening aan ter grondslag ligt.
Indien je hond niet gezond is, omdat hij veel eet of drinkt, dan ga je natuurlijk meteen naar de dierenarts.

Hoe herken je huidallergie?

Een allergie gaat eigenlijk altijd gepaard met jeuk. De huid is dan rood door veel heel kleine ontstekingen. Jeuk kan gepaard gaan met diarree.

Jeuk

De hond krabt veel, likt aan de poten en met name tussen de teentjes. Rolt over de grond, schuurt langs meubels of klappert met de oren. Er zijn rode plekken met rode bultjes in de oksels en liezen te zien.

Haaruitval en of afgebroken haren

Afgebroken haren ontstaan vaak door krabben. Soms wordt de hond echt kaal. Haaruitval zonder onderliggende oorzaak is niet echt bekend bij honden.

Ontstoken plekken (hotspots)

Hotsspots kunnen ook veroorzaakt worden door allergie. Ze kunnen op diverse plaatsen ontstaan. De hond gaat bijten en krabben. Daardoor vormt zich een ontsteking.

Beweging en buitenlucht

In de algemene gezondheid van de vacht speelt beweging in de buitenlucht en de slaapplaats ook een belangrijke rol.
Bij een hond die beweegt is de doorbloeding van de huid beter. De blijft makkelijker fris omdat het metabolisme sneller gaat en de huid meer leeft als het ware.
Van nature is de hond erop ingesteld te leven met het buitenklimaat. Dat is wezenlijk anders dan alle dagen binnenshuis leven bij een constante omgevingstemperatuur. Door kunstlicht “vergeten” sommige  honden de overgang tussen de winter en het voorjaar.
Ook wisseling van temperatuur en daglengte houdt de huid vitaal en zorgt dat de vacht echt leeft.
Laat je hond ’s nachts gerust koel en donker slapen.
Een gezonde vacht mag twee keer per jaar gewassen worden met een milde shampoo die geschikt is voor honden. Bij te vaak wassen kan de water afstotende laag verdwijnen.