De verschillende huid- en vachtproblemen bij honden

Huid- en vachtproblemen bij honden

De gezondheid van de hond laat zich zien in zijn vacht. Huid- en vachtproblemen bij honden komen regelmatig voor. We willen niet dat onze hond een slechte vacht of een vacht die stinkt heeft. De vacht is het grootste orgaan van het lichaam en als het daar niet goed mee gaat, is dit meteen zichtbaar. De symptomen zijn zeer divers, maar gelukkig vaak goed herkenbaar. We zien vaak jeuk met krabben als gevolg. Je ziet een doffe vacht of een vacht met een overdaad aan witte schilfers en mogelijk kaalheid door jeuk. Veel honden hebben vaak al lange tijd last van vachtproblemen. De problemen kunnen primair de oorzaak hebben in de huid en vacht. Secundair kunnen oorzaken buiten de huid zich afspiegelen in de huid en vacht.

Zoals eerder vermeld, zijn er verschillende de symptomen van huid- en vachtproblemen bij honden die makkelijk te herkennen zijn. Kenmerken van een slechte huid/vacht zijn:
– Roodheid
– Bultjes
– Kale plekken
– Oorontsteking
– (Witte) huidschilfers
– Dikke, vette, stinkende vacht
– Overmatig haarverlies
– Jeukende huid
– Irritaties: jouw hond krabt, likt en/of bijt

Oorzaken en oplossingen

Wat is de reden van de huid- en vachtproblemen bij je hond. Hoe los je huidproblemen bij honden op? Waar begin je?
De eerste stappen kun je meestal zelf nemen.

Parasieten

Heel vaak zijn parasieten en met name vlooien (andere parasieten zijn zeldzaam) de belangrijkste oorzaak. Veel minder frequent zien we schurft of mijtinfecties. Deze aandoeningen zijn met name herkenbaar aan de onophoudelijke jeuk en het krabben aan de buik en rug. In de liezen en op de buik heb je de grootste kans een vlo te vinden. Het is in dit geval verstandig een antivlooien behandeling te starten. De dierenspeciaalzaak en dierenarts bieden goede producten en begeleiding om de vlooien de baas te zijn om een plaag te voorkomen.

de verschillende huid- en vachtproblemen bij honden

 

Voedselallergie

Indien er geen vlooien of parasieten te vinden zijn, kan overgevoeligheid voor voeding een oorzaak zijn van een slechte vacht en/of huid zijn. De hond gaat zich dan veel likken, met name aan de poten en tenen, door de jeuk die de allergie veroorzaakt. Ook roodheid in de oksels en liezen is een teken van een voedselallergie. Bij sommige honden kan er ook sprake zijn van diarree.

Voeding bevat dierlijke eiwitten, meestal rund of kip. Voor deze dierlijke eiwitten zijn veel honden en katten allergisch. Een allergie voor granen zoals tarwe, gerst of haver zien we veel minder. Dit in tegenstelling wat veel mensen denken. Een allergie voor rijst of maïs is echt zeer zeldzaam bij honden.

In het geval van een voedselallergie is het verstandig om een andere voeding te kiezen. De huidige voeding voldoet waarschijnlijk niet. Smeersels, poeders en pillen halen de oorzaak dan ook niet weg. Jouw hond heeft een voeding nodig zonder dierlijke eiwitten die de allergische reactie veroorzaakt. Meestal is een voeding met alleen lam, vis of zogenaamde gehydrolyseerde eiwitten, van vis bijvoorbeeld, voldoende om deze problemen te voorkomen. Het lichaam reageert dan niet overmatig op eiwitten zoals het wel doet op de rund- of kip-eiwitten. Er zijn dan ook geen verschijnselen meer. Gehydrolyseerde eiwitten zijn door het lichaam niet herkenbaar omdat ze heel klein zijn. Het lichaam neemt dan ook geen actie om ze te verwijderen via het immuunsysteem met als gevolg geen problemen meer.

Ontstekingen en tumoren

Ontstekingen, wratten en zogenaamde “Hot Spots” komen vaak voor bij honden. Hot Spots zijn lokale ontstekingen in de huid. Wratten en puistjes zien er hetzelfde uit als bij mensen. Hier wordt meestal niets aan gedaan en verdwijnen vanzelf weer. Niet kwaadaardige en kwaadaardige tumoren moeten door de dierenarts beoordeeld worden voor een juist deskundig advies.

Andere problemen

Soms zijn parasieten, een voedselallergie of ontstekingen niet de oorzaak. Toch blijft je hond last hebben van een slechte of stinkende huid/vacht. Wat is dan het probleem en hoe los je dit op?

Witte huidschilfers

Huidschilfers zie je als de huid meer dan de normale hoeveelheid dode oppervlakkige huid afstoot ontstaan. Dat kan veroorzaakt worden door een gestoorde groei van de huid van binnenuit. De huid wordt immers vanuit binnen opgebouwd. Als de omstandigheden van buitenaf slecht zijn, kan ook daardoor een schilferige vacht ontstaan. Een aantal rassen hebben mogelijk door erfelijke aandoeningen vaker huid- en vachtproblemen.

Droge of vette vacht

Bij een groot percentage honden komt het voor dat de vacht niet fijn aanvoelt en zelfs stinkt. Er kunnen veel witte huidschilfers aanwezig zijn of de vacht voelt zeer vettig en onfris aan. In deze gevallen is het eenvoudig en verstandig om van voeding te veranderen. Voeding is de basis van de gezondheid van het lichaam en de gezondheid weerspiegelt zich in de vacht. Waarom een voeding niet goed werkt bij een bepaalde hond is niet altijd te achterhalen. Vaak zijn het wel kwalitatief mindere voeding die een slechte vacht veroorzaken. Ongeveer 6 weken na het veranderen van de voeding kan je het resultaat beoordelen. Reageert de vacht onvoldoende dan is een bezoek aan de dierenarts verstandig.

Haaruitval of kaalheid

Verharen of haarverlies bij de hond is een van de meeste gehoorde klachten van hondeneigenaren. De ene hond verhaart misschien wat meer dan de andere hond. Het is goed om een onderscheid te maken tussen het normale verharen van de hond en haaruitval als gevolg van ziekte. Kaalheid is meestal een gevolg van krabben of schuren. Krabben of schuren is weer het gevolg van jeuk.

Van nature is de hond erop ingesteld te leven met het buitenklimaat en seizoenswisselingen. De natuur heeft hiervoor de rui bedacht. Een hond zal tweemaal per jaar als het seizoen wisselt de vacht vervangen. Hierdoor worden er veel haren afgestoten. Tegelijkertijd komen er weer nieuw haren voor in de plaats. Door de signalen zoals daglicht lengte en temperatuur wordt dit proces in gang gezet. De rui periode duurt enkele weken omdat het 6 weken duurt voordat de vacht vervangen is. De rui is een natuurlijk proces en is dus niks om u zorgen over te maken.

Kaalheid door scheren (Post Clipping Alopecia)

Sommige rassen kunnen kaal worden na een scheerbeurt of heel kort knippen. Gelukkig komt dit niet vaak voor en uiteindelijk gaan de haren toch weer groeien. Dit kan toch wel 2 jaar duren. Van Siberische Husky,  Alaska Malamute is dit het meest bekend maar bij de Samojeed, Chow Chow, Keeshond,  Duitse Herder, Labrador en Golden Retriever kennen we het ook.

De huid en vacht onderhouden

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Wanneer uw hond dus geen last heeft van huid- of vachtproblemen is het verstandig de vacht van uw hond zo goed mogelijk te onderhouden. De vraag blijft echter: hoe doe je dat?

Wassen

De hondenvacht houdt zich van nature in evenwicht en hoeft niet zeer regelmatig gewassen te worden. Tweemaal per jaar wassen zou voldoende moeten zijn. Indien je graag wil wassen doe dit dan met een shampoo die geen zeep bevat ofwel PH neutraal is. Dan kan de gezonde natuurlijke vetlaag tenminste niet verwijderd worden. De huid droogt dan niet uit en (witte) schilfers blijven weg. Mocht de vacht vettig zijn en stinken kan de Superior Care shampoo van Denkadog gebruikt worden. Deze shampoo is PH neutraal, werkt antibacterieel en doodt aanwezige gisten in de vacht. Gisten veroorzaken een vettige en stinkend vacht. Ook voor het behandelen van plaatsen waar er een ontsteking is (hot Spot), is toediening zinvol.

Borstelen

Hoe vaak je de vacht van de hond moet borstelen, is sterk afhankelijk van het ras. Niet ieder ras hoeft namelijk geborsteld te worden. Doe het dan ook niet tenzij er klitten in de vacht komen. Te veel en te intensief kammen of borstelen geeft irritatie van de huid en die reageert met snelle haargroei en soms ook  met productie van huidschilfers. Daarnaast kan overmatig borstelen leiden tot overmatige vetproductie van de vacht waardoor de vacht kan gaan stinken. Let daarom goed op hoe de vacht reageert op het borstelen.

Gezonde vacht

De gezonde vacht wordt onderhouden door een goede bloedvoorziening. Door beweging en temperatuurverschillen (buiten en binnenshuis) raakt de huid goed doorbloed en moet als ware actief blijven. In de algemene gezondheid van de vacht speelt beweging in de buitenlucht en de slaapplaats een belangrijke rol. De huidcellen worden voorzien van de juiste voedingstoffen en blijven met een juiste voeding gezond om de haren te doen groeien en een beschermlaagje op de huid aan te maken. De huid helpt infecties van buitenaf te voorkomen. Een koele schone slaapplaats helpt de huid ook op zijn functie te wijzen.

Juiste voeding

Met de juiste voeding kun je heel veel huid- en vachtproblemen bij honden voorkomen en verhelpen. Voorkomen is immers beter dan genezen en bovendien goedkoper. Met name de keuze voor de juiste eiwitbron is bij een voedselallergie belangrijk. Denkadog heeft verschillende voeding die honden met een voedselallergie ondersteunen. Zo bevat Denkadog Hypo-Allergic alleen dierlijke eiwitten afkomstig van lamsvlees. Daarnaast is Denkadog Hypo-Sensitive een voeding zonder dierlijke eiwitten en zijn de eiwitten in Denkadog Micro-Protein in hele kleine stukjes ‘geknipt’ waardoor het immuunsysteem de eiwitten niet herkent. Hierdoor is er geen sprake van een allergische reactie.

Verder is bij andere vachtproblemen de kwaliteit van de grondstoffen (eiwitten, vetten, koolhydraten, mineralen, vitaminen) in de juiste verhoudingen zoals bij mineralen en onverzadigde omega 3 en 6 vetzuren erg belangrijk.

Om het resultaat goed te kunnen beoordelen moet je zeker 6 weken achtereen de nieuwe voeding geven. Let daarbij ook op hoeveel en welke snacks of kluifjes jouw hond krijgt, naast het standaard eten. Als de hond hierna nog steeds een slechte vacht heeft, is een bezoek aan de dierenarts raadzaam.

Door: Erik Luijerink, dierenarts

Artrose bij honden, wat houdt dit in?allergie en atopie bij honden