Artrose bij honden is eigenlijk meer een symptoom dan een echte ziekte. Door slijtage aan de gewrichten krijgt je hond pijn bij het bewegen. Dat kan je zien als eigenaar. Met name als je hond na het slapen moeizaam opstaat, zie je dat het pijnlijk is. We noemen dit “startkreupelheid”. Deze is ernstiger als er voor het slapen inspanning was door spelen of rennen. Wanneer hij een tijdje gelopen heeft, zie je de kreupelheid minder worden. “Hij loopt er door heen”. Artrose komt niet alleen bij oudere honden voor. Soms ook bij jonge dieren.

Artrose kan veroorzaakt worden door een eerder trauma waardoor er op bepaalde punten overbelasting ontstaat (afgescheurde knieband). Bij een aantal rassen speelt erfelijkheid een rol, zoals gevoeligheid voor heupdysplasie en elleboogdysplasie. Bij oudere dieren komt het door het natuurlijke verouderingsproces ook meer voor. Het kraakbeen wordt minder elastisch en beschadigingen herstellen minder goed. Gevoelige hondenrassen voor artrose zijn Retrievers, Duitse Herders en de Berner Sennen.

Artrose is niet meer te genezen. De veranderingen van de gewrichten zijn blijvend. Maar dat wil niet zeggen dat je hond de rest van zijn leven pijn hoeft te hebben. De symptomen zijn redelijk onder controle te houden. Een aantal zaken zijn van belang:

Overgewicht

Uit onderzoek is gebleken dat overgewicht een belangrijke factor is bij gewricht problemen. De gewrichten worden dan jarenlang overbelast. Slijtage treedt op en artrose volgt. De gewrichten van de rug, heupen en ellebogen zijn aangedaan. Door het gewicht onder controle te houden moet de artrose vorming afgeremd worden. De rust moet in de gewrichten worden gehouden zodat het lichaam zelf de zaken reguleert. Denkadog Hypo Weight vermindert overgewicht.

Medicatie bij artrose

De pijn en stijfheid bij artrose ontstaan door een ontsteking in het gewricht. Dit is geen ontsteking met bacteriën. Vergelijk het met bijv. een voetbalknie. De ontsteking kan beperkt worden met ontstekingsremmers. Dat kan levenslang zijn, of alleen als de artrose opspeelt. De dierenarts kan je hierbij helpen.

Rust en beweging

Ook rust en bewegingspatronen zijn belangrijk. Geef je hond op tijd rust bij een wandeling. Voorkom overbelasting door niet te spelen, te rennen en abrupte bewegingen te maken. Dit betekent meerdere keren per dag aangelijnd uitlaten. Hoe lang je dit moet volhouden is afhankelijk van de mate van artrose en de ernst van de verschijnselen (dit kan je het beste met de dierenarts overleggen). De beste beweging voor een hond met artrose is rechtlijnig zoals zwemmen, naast de fiets rennen en trimmen.

artrose bij honden
 

Supplementen

Naast de juiste voeding (Denkadog Hypo Weight), waarmee je overgewicht voorkomt (bij oudere honden de Denkadog Joints Care), kunnen er ook supplementen gebruikt worden. Zinvolle en bruikbare supplementen zijn zalm- olie, Chondroïtinesulfaat en glucosamines. Deze laatste stoffen spelen een rol bij de opbouw van het kraakbeen. Door ervoor te zorgen dat daar nooit een tekort aan ontstaat draag je bij aan beperking van de symptomen.

Zalmolie bevat hoge gehaltes aan EPA, een omega-3 vetzuur dat als een natuurlijke ontstekingsremmer werkt.

De digitale dierenarts adviseert:  Gebruik Joints Care bij oudere honden en geef eventueel extra Zalmolie en supplementen. Bij ernstige kreupelheid of pijn verwijs ik door naar de eigen dierenarts.

 

Recent Posts