Mijn hond heeft chocolade gegeten. wat nu?

Tijdens de kerstdagen en Pasen eten we meer chocolade.
Mag mijn hond chocolade eten? Ik hoor namelijk dat hij daar dood aan kan gaan. Klopt dat? Wat als mijn hond toch chocolade eet?

Gesteld door:


DIGITALE DIERENARTS ERIK LUIJERINK ANTWOORD:

We horen inderdaad verhalen over giftigheid van chocolade en dat een hond die chocolade eet daar aan dood zal gaan. Chocolade is zeker niet gezond voor honden, omdat het een stofje bevat dat familie is van cafeïne. Het is een plantaardige gifstof dat werkt op het centrale zenuwstelsel, de hartspier en de longen. Hierdoor is een overdosis zeer ernstig.

Mijn hond heeft chocolade gegeten. Wat nu?

Bel direct een dierenarts en vraag advies. De dierenarts kan de hond behandelen door de hond zo snel mogelijk na het eten van de chocolade te laten braken, zodat de chocolade die nog in zijn maag zit, niet in de darmen terechtkomt. Op deze manier wordt voorkomen dat de giftige stof verder wordt opgenomen in de darmen.

Op advies van de dierenarts kun je norit geven. Dit voorkomt verdere opname van de giftige stof. Norit bindt de giftige stof, waardoor het niet meer door het lichaam opgenomen zal worden.

Geef de hond geen zout. De toediening van zout kan leiden tot een zoutvergiftiging, waarmee je de situatie juist erger maakt.

Is chocolade giftig voor honden?

Chocolade bevat het ingrediënt theobromine. Theobromine is een stimulerend middel dat werkt op het centrale zenuwstelsel van een hond en kan leiden tot epileptische aanvallen, ernstige hartproblemen of interne bloedingen. Zelfs als de hond een klein stukje chocolade eet, heeft dat schadelijke invloed op het lichaam van de hond. Theobromine is ongeveer 7 uur in het lichaam van de hond aanwezig totdat het is afgebroken. Chocolade kan voor honden dodelijk zijn, omdat hun metabolisme theobromine niet kan omzetten. Als honden chocolade eten, blijft de theobromine 20 uur in het bloed circuleren. De hoeveelheid theobromine verschilt per soort chocolade. Hoe donkerder de chocolade, hoe meer theobromine het bevat.

Als jouw hond toch chocolade heeft gegeten?

Of een hond vergiftigingsverschijnselen zal ontwikkelen hangt af van de gevoeligheid voor theobromine en de hoeveelheid.  Het advies is altijd om zo snel mogelijk naar de dierenarts te gaan.

Als honden chocolade gegeten hebben, is het heel belangrijk te achterhalen:

– hoeveel chocolade de hond heeft gegeten (voor een klein hondje kunnen kleine stukjes chocolade al gevaarlijk zijn).
– is het melkchocolade, pure chocolade of witte chocolade?
– wat heeft de hond gegeten (bijvoorbeeld chocolade koekje, chocolade cake,
chocolade reep).
– kijk op de verpakking hoeveel het gehalte aan theobromine (cacao gehalte) is.

Honden hebben lange tijd nodig om theobromine uit het lichaam te verwijderen. Verschijnselen van een chocoladevergiftiging treden meestal 4 tot 12 uur na het eten op. Vanwege de zeer langzame afbraak van theobromine kunnen de verschijnselen een aantal dagen blijven bestaan.

Kenmerken bij overdosis:
lusteloosheid
trillen
krampen
hartritmestoornissen
verhoogde ademhaling
verhoogde hartslag
onrustigheid
meer drinken en plassen
braken
diarree

Als de dierenarts niets meer kan doen na een overdosis sterft de hond uiteindelijk aan nierfalen.

Hoeveel kan een hond hebben voordat er problemen optreden?

Wanneer de hoeveelheid chocolade schadelijk is voor jouw hond hangt af van verschillende individuele factoren, bijvoorbeeld leeftijd en lichaamsgewicht. Niet alle chocolade is even slecht. Het percentage theobromine varieert in de verschillende soorten chocolade. Witte chocolade is relatief onschadelijk, omdat het niet veel theobromine bevat. Melkchocolade en pure chocolade is gevaarlijker. Pure chocolade is weer een stuk gevaarlijker dan melkchocolade. Hoe hoger het cacaogehalte, hoe hoger de theobromine, hoe giftiger voor honden.

Per kilogram lichaamsgewicht kan 100 tot 250 mg theobromide de dood veroorzaken.

In onderstaande tabel vind je een overzicht van de giftige hoeveelheden melkchocolade en pure chocolade voor honden

Lichaamsgewicht Milde klachten Ernstige klachten
Melk Puur Melk Puur
5 kg 50 gr 16 gr 150 gr 50 gr
10 kg 100 gr 32 gr 300 gr 100 gr
15 kg 150 gr 48 gr 450 gr 150 gr
20 kg 200 gr 64 gr 600 gr 200 gr
25 kg 250 gr 80 gr 750 gr 250 gr
30 kg 300 gr 96 gr 900 gr 300 gr

 

Nog een paar laatste tips

Heeft je hond iets gegeten wat je niet vertrouwt, neem dan zo snel mogelijk contact op met je dierenarts.

Bewaar chocolade en andere gevaarlijke voedingsmiddelen op plaatsen waar jouw hond zeker niet bij kan.

Een lang en gezond leven moet jouw hond leiden. Het is daarom van groot belang om jouw viervoeter de juiste hondenvoeding te geven.
Mijn hond heeft chocolade gegeten. Wat nu?


SPECIFIEKE AANRADER VAN DE DIGITALE DIERENARTS