Artrose bij honden, wat houdt dit in?

Wat je nu moet weten over artrose bij honden

  • Artrose is een beeld wat wordt veroorzaakt door slijtage van de gewrichten
  • Niet alleen oude honden hebben last van artrose
  • Oorzaken zijn overbelasting, erfelijkheid, veroudering en overgewicht 
  • Je kunt artrose het beste behandelen met speciale voeding, zoals Denkadog Joints Care, ontstekingsremmers, een goed rust en bewegingspatroon en eventueel supplementen

 

Artrose bij honden

Artrose is een veel voorkomende aandoening die met de juiste voeding goed ondersteund kan worden. Wat houdt artrose bij honden in? Eigenlijk is het meer een beeld  van de symptomen dan een specifieke aandoening. Door slijtage van gewrichten krijgt de hond pijn bij het bewegen. Dit valt op en kun je als eigenaar dus goed zien. Met name als je hond na het slapen moeizaam opstaat, zie je dat het pijnlijk is. We noemen dit verschijnsel “startkreupelheid”. Deze pijnlijkheid is ernstiger als in de periode ervoor inspanning was door spelen of rennen. Wanneer de gewrichten en spieren weer gebruikt worden, zie je de kreupelheid minder worden. “Hij loopt er door heen”. Artrose komt niet alleen bij oudere honden voor. Soms hebben ook jonge honden hier last van.

Artrose

Oorzaken

Artrose kan veroorzaakt worden door een eerder trauma waardoor er op bepaalde punten overbelasting ontstaat bijvoorbeeld bij een afgescheurde knieband maar ook bij rugletsel. Bij een aantal rassen speelt erfelijkheid een rol, zoals gevoeligheid voor heupdysplasie en elleboogdysplasie. Bij oudere dieren komt artrose door het natuurlijke verouderingsproces ook meer voor. Het kraakbeen wordt minder elastisch en beschadigingen herstellen minder goed. Gevoelige hondenrassen voor artrose zijn Retrievers, Duitse herders en de Berner sennen.

Overgewicht

Uit onderzoek is gebleken dat ook overgewicht een belangrijke factor is bij gewrichtsproblemen. De gewrichten worden dan jarenlang overbelast. Hierdoor treedt alijtage op met artrose als gevolg. De gewrichten van de rug, heupen en ellebogen zijn dan aangedaan. Door het gewicht onder controle te houden, moet de artrose vorming afgeremd worden. De juiste voeding moet ervoor zorgen dat uw hond geen risico op overgewicht loopt. Een voorbeeld is Denkadog Hypo-Weight. Deze voeding ondersteunt honden met overgewicht of dreigend overgewicht.

Oplossing

Artrose is niet te genezen, maar beginnende artrose kan met behulp van de juiste voeding wel worden geremd. De veranderingen van de gewrichten zijn blijvend, maar met goede voeding merken de honden minder pijn en blijven dus langer actief. Een goede voeding is Denkadog Joints Care. De bijzonder samenstelling van dit product ondersteunt het kraakbeen en vermindert de pijn. De gewrichten kunnen de afvalstoffen van het weefsel goed afvoeren wat pijn in het gewricht voorkomt. Bij vergevorderde stadia van artrose zal een pijnstiller noodzakelijk worden. Gelukkig zijn de symptomen van artrose redelijk onder controle te houden, maar voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Een aantal zaken zijn van belang bij het voorkomen van gewrichtsproblemen:

Ontstekingen

De pijn en stijfheid bij artrose ontstaan door een ontsteking in het gewricht. Dit is geen ontsteking met bacteriën. Vergelijk het met bijvoorbeeld een voetbalknie. De ontsteking kan beperkt worden met ontstekingsremmers. Dat kan levenslang zijn of alleen als de artrose opspeelt. De dierenarts kan je hierbij helpen.

Rust en beweging

Ook rust en bewegingspatronen zijn belangrijk. Geef je hond op tijd rust bij een wandeling. Voorkom overbelasting door niet te veel te spelen, te rennen en abrupte bewegingen te maken. Dit betekent meerdere keren per dag aangelijnd uitlaten. Hoe lang je dit moet volhouden, is afhankelijk van de mate van artrose en de ernst van de verschijnselen. Dit kan je het beste met de dierenarts overleggen. De beste beweging voor een hond met artrose is rechtlijnig zoals zwemmen, naast de fiets rennen en trimmen.

Supplementen

Naast de juiste voeding waarmee je overgewicht voorkomt (Denkadog Hypo-Weight of bij oudere honden Denkadog Joints Care), kunnen er ook supplementen gebruikt worden. Zinvolle en bruikbare supplementen zijn zalm- olie, chondroïtinesulfaat en glucosamines. Deze laatste stoffen spelen een rol bij de opbouw van het kraakbeen. Door ervoor te zorgen dat daar nooit een tekort aan ontstaat, draag je bij aan beperking van de symptomen. Zalmolie bevat hoge gehaltes aan EPA, een omega-3 vetzuur dat als een natuurlijke ontstekingsremmer werkt. Gebruik bijvoorbeeld Denkadog Joints Care bij oudere honden en geef eventueel extra zalmolie en supplementen. Neem bij ernstige kreupelheid of pijn contact op met je dierenarts.

Welk hondenvoer moet ik voor mijn hond kiezen?