Duitse herder: trouw en intelligent

Duitse herder trouwe en intelligent

Weetjes over de Duitse herder

  • Staat in de top 10 van populairste honden;
  • Is intelligent, levendig en trouw;
  • Wordt ingezet als politiehond, reddingshond en speurhond;
  • Wordt ongeveer 10 tot 13 jaar oud;
  • Valt onder de rasgroep: herdershonden en veedrijvers. Hier vallen ook de Bordercollie, de Zwitserse witte herder, Belgische herder en Bouvier onder.

 

Gezondheid

Spijsverteringsproblemen

De Duitse Herder heeft een dikke darm die korter is dan bij de gemiddelde hond. Daardoor zijn ze extra gevoelig voor spijsverteringsproblemen. Duitse herders hebben hierdoor een relatief hogere hoeveelheid vezels nodig dan andere honden en de voeding moet gemakkelijk verteerbaar zijn.

Heupdysplasie

Net zoals vele rassen is ook de Duitse herder vatbaar voor bepaalde aandoeningen. Eén van die aandoeningen is heupdysplasie. Wanneer een hond heupdysplasie heeft, past de heupkop niet meer goed in het heupgewricht. In de loop van de tijd begint het bot te slijten en gaat de hond mank lopen. Dit noemt men artrose van het heupgewricht.

Heupdysplasie is deels genetisch bepaald, maar er zijn meerdere factoren die het ontstaan en de ontwikkeling van de aandoening beïnvloeden. Eén van die factoren is de voeding.

Wanneer je hond een te energierijk dieet heeft, loopt hij risico op overgewicht. Dit kan de symptomen van heupdysplasie verergeren. Voeding met een hoge hoeveelheid calcium en vitamine D kan ook een averechtse werking hebben.

Wanneer je Duitse herder aan heupdysplasie lijdt, kun je zijn pijn verlichten door hem te voeden met voedsel dat rijk is aan omega-3 zoals visolie en enkele andere bouwstoffen.

Denkadog Diner Derma Protect speciaal voor de Duitse herder

Denkadog Diner Derma Protect heeft een bijzonder hoge voedingswaarde. De speciale receptuur met extra Omega 3 en 6 vormen een belangrijke basis voor een gezonde huid en vacht. De klasse samenstelling met hoogwaardig vlees, ontsloten (voor gegaarde) granen en groenten zorgt voor een optimale spijsvertering en voorkomt gerelateerde klachten.

  • Complete voeding voor volwassen honden;
  • Voor volwassen honden die moeilijk eten;
  • Voor gezonden huid en vacht;
  • Heerlijk eten door toevoeging van warm water.

Hoeveel mag jouw (volwassen) Duitse herder?

Reu
Een reu weegt als hij volwassen is gemiddeld 38 kg en mag dan 330 – 450 gram Denkadog Diner Derma Protect per dag.

Teef
Een teef weegt als ze volwassen is gemiddeld 32 kg en mag dan 295 – 405 gram Denkadog Diner Derma Protect per dag.

Denkadog Diner Derma Protect

Maaltijden spreiden

Om te voorkomen dat je Duitse herder te zwaar wordt, is het raadzaam om de maaltijden over de dag te spreiden.

Pups moeten met name in het eerste jaar goed in de gaten worden gehouden, om te voorkomen dat ze niet te dik worden. Tijdens het eerste jaar groeien de pups namelijk het snelst. Wanneer ze te zwaar worden, lopen ze de kans dat de gewrichten overbelast raken. Hierdoor wordt het risico op heupdysplasie groter. Pups kunnen het beste tot de leeftijd van 6 maanden minimaal 3 tot 4 keer per dag gevoerd worden. Dit kun je geleidelijk afbouwen tot ze een jaar oud zijn en op twee maaltijden per dag zitten.

Het geven van één grote maaltijd per dag wordt afgeraden. Wanneer je hond dit in één keer wegwerkt, loopt hij een verhoogd risico op een maagkanteling, met allerlei vervelende gevolgen van dien.