Eetproblemen bij honden

Help mijn hond eet niet (meer)

Eetproblemen bij honden komt vaak voor. Meer dan de helft van de honden eet wel eens minder of helemaal niet. Dit is natuurlijk afwijkend gedrag. Gelukkig kan een hond gemakkelijk dagen tot enkele weken zonder voedsel. Hoe komt het dat honden hun eten laten staan?

3 oorzaken waarom je hond niet eet

1. Voedingsbehoefte neemt af

Bij het ouder worden kunnen honden minder behoefte hebben aan eten.

2. Loopsheid

Teefjes die loops worden, kunnen hun eten tijdelijk laten staan. Reutjes met een hond in de buurt die loops is, kunnen hun eten ook laten staan.

3. Je hond is overvoerd

Een hond kan tijdens een wandeling of als beloning meerdere hondensnoepjes krijgen. Tip: geef als beloning de eigen hondenbrokjes.

Eetproblemen bij honden wat kun je er aan doen?

  • Houd de hond goed in de gaten. Maak bij twijfel een afspraak met een dierenarts;
  • Geef zijn hondenvoer op een andere plek en in een andere bak;
  • Haal het eten weg als hij niet begint te eten;
  • Laat je hond spelenderwijs eten, zoals met een Kong;
  • Maak het voer met lauw water nat.

Wat moet je NIET doen als je hond eetproblemen heeft?

  • Koop niet direct een andere soort hondenvoeding;
  • Geef ook zeker geen extra tussendoor;
  • Dring het eten niet op.

Help mijn hond eet gras, bladeren, slakken, hondenpoep, etc.

Er zijn honden die alles wat op de grond ligt opeten. Dit kan heel vervelend zijn. Soms is dit op te lossen door voeding. 

Help mijn hond eet gras/bladeren

Eet je hond af en toe gras en bladeren? Dan hoef je je niet ongerust te maken. Elke hond eet weleens gras en/of bladeren. Soms gaat dat in periodes. Andere honden eten niet het gras, maar likken het water van het gras graag af.

Eet hij echt regelmatig en veel gras kan er in de maag een irritatie van de maagslijmvlies aanwezig zijn. Door gras te eten treedt er een braak reactie op. Dat lucht weer op en geeft een goed gevoel.

Help mijn hond eet slakken

Door het eten van met name naaktslakken kan er een worminfectie overgebracht worden. Ook kan een besmetting overgebracht worden  door het slijm.

Help mijn hond eet hondenpoep

De helft van alle honden eet wel eens ontlasting. Een vervelende en vieze gewoonte die moeilijk af te leren is. Het eten van ontlasting heeft niets te maken met tekorten in de voeding. Het is gedrag en sommige honden lijken poep gewoon lekker te vinden.

Met voeding kan je veel bereiken. Geef je hond een licht verteerbare voeding zoals Denkadog Hypo-Sensitive. Deze voeding is speciaal gemaakt voor dit soort problemen. De maag en darmen worden niet zwaar belast en krijgen gelegenheid om te herstellen. Sommige honden zullen hun leven lang deze voeding moeten eten, omdat het anders niet goed gaat. 4 keer per dag een portie kan ook helpen om de maag en darmen minder te belasten.

Denkadog Hypo-Sensitive

Lees ook

Wat en hoeveel mag mijn hond eten?
Welk hondenvoer moet ik voor mijn hond kiezen?