Giardia hond

Wat is giardia hond?

Giardia infectie (Giardiose) is een aandoening die veroorzaakt wordt door een parasiet. Giardia is een hardnekkige darmparasiet die met name bij puppy’s veel schade kan aanrichten in de darmen. Het is de meest voorkomende parasiet (44%) gevolgd door spoelwormen (26%). De parasiet zorgt ervoor dat de darmwand beschadigd raakt en minder gaat functioneren. Hierdoor kan de voeding zoals eiwitten en vetten niet in het lichaam opgenomen worden. De pup krijgt een voedingstekort en zal in groei vertragen. Aan de ontlasting kan je zien dat die slijm bevat een brijige structuur heeft en kan zelfs beige van kleur zijn.

Symptomen Giardia hond

De klachten van een infectie met Giardia zijn zeker niet altijd ernstig maar verdwijnen niet snel. Meestal is het beeld zo dat een puppy niet goed groeit. Dit in combinatie met een doffe vacht en slijmerige (beige) diarree/ontlasting.

Bij heftige gevallen zijn ook de volgende symptomen aanwezig:
– buikkrampen;
– braken/ misselijkheid;
– verminderde eetlust.

De algemene weerstand neemt af waardoor de Giardia parasiet nog harder toeslaat.

Hoe vindt besmetting van Giardia bij honden plaats?

Giardia is erg besmettelijk. De Giardia parasiet vermeerdert zich door cysten (soort van nieuwe Giardia) te maken die met de ontlasting uitgescheiden worden en in de omgeving terecht komen. Een pup kan door het snuffelen en likken die weer opnemen in het lichaam en opnieuw besmet raken. De infectie kan daarom moeilijk bestreden worden in een besmette omgeving.

De parasiet wordt door een pup meegenomen naar het nieuwe adres. Een groot aantal puppy’s wordt besmet in de kennel waar ze geboren worden. Er kan snel een herbesmetting plaatsvinden via het eten of drinken van besmet voedsel of water en door rechtstreeks contact met ontlasting van een besmet dier (bijvoorbeeld honden die poep eten). Door het snuffelen en of likken en eten van ontlasting vindt ook eenvoudig besmetting plaats. Honden snuffelen ook wel eens in de omgeving van de anus bij andere honden. Hierdoor kan ook besmetting plaatsvinden.

Welke honden krijgen Giardia?

Honden die het meeste gevaar lopen zijn vooral jonge honden omdat die nog geen voldoende weerstand hebben opgebouwd tegen Giardia. Ook honden die een slechte weerstand hebben (veroorzaakt door stress, ouderdom of ziekte) zijn vatbaar voor giardia. Giardia komt bij 75% van de kennels voor en kan problemen bij pups geven tot 1 jaar. Is een kennel eenmaal geïnfecteerd dan is het zeer moeilijk de parasiet de elimineren.

Honden die naar Nederland geïmporteerd worden, zijn ook vaak besmet met de Giardia parasiet. Vaak zijn ze wel getest in het land van herkomst, echter dan is in 9 van de 10 gevallen de parasiet niet zichtbaar. Na de reis, die enorm veel stress veroorzaakt, komt de parasiet in actie.

Giardia behandelen / bestrijden

Ondanks een goed werkende medicijnen van de dierenarts zal de Giardia parasiet niet snel verdwijnen. Dit komt doordat er veel herinfecties voorkomen (Universiteit van Gent Fact DGK 2010-2011 Een hond met recidiverende Giardia; M Koelewijn). Er bestaat geen vaccin.

Voeding beïnvloed de darmflora, darmwand, slijmlaag en immuun cellen. Met een gezonde hypo allergene voeding creëer je een gezond maagdarmstelsel en minder kans op schade aan de darmwand. Een goede hypo allergene voeding is zeer welkom (Jergens A.E. (2007) chronic large bowel diarrheas. Internet referentie: http://wvc.omnibooksonline.com/data/papers/2007_V139.pdf).

De belangrijkste maatregel ter voorkoming van infecties is hygiëne. Zorg dat alles: mand, kussen, hok, bench, schoon is en schoon blijft. De infectie kan dan moeilijk van hond naar hond kan gaan.

Het is belangrijk dat de weerstand van de pup zo snel mogelijk wordt opgebouwd. Daarin speelt de opbouw van darmflora en immuniteit een grote rol om schade in de darmen helpen te genezen.

Giardia oplossen met goede voeding

Denkadog Growing Up Sensitive is een hypo-allergene puppyvoeding speciaal ontwikkeld voor pups met diarree en met name de diarree veroorzaakt door de Giardia parasiet. Het is een volledige natuurlijke en licht verteerbare hondenvoeding voor pup en junior honden in de leeftijd van 4 tot 12 maanden. Het bevat F.O.S. dit is een prebioticum welke de belangrijke bacteriën van de darmflora stimuleert. Deze voeding stelt pups in staat snel weerstand op te bouwen tegen de Giardia parasiet.

Giardia hond

Ervaring/review Denkadog Growing Up Sensitive

Duck Toller
Noa de Duck Toller pup van 3 maanden oud had last van wisselende diarree die een beetje beige gekleurd was. Giaria infectie is aangetoond, maar na de behandeling kwam het gewoon weer terug. Met Denkadog Growing Up Sensitive brokjes zijn de klachten binnen 2 weken tijd helemaal verdwenen. Denkadog Growing Up Sensitive is een volledig onderhoudsvoer. Het is daarom aan te raden dit voer te geven tot de pup volwassen is.

Dobermann
Ik kocht een Dobermann pup van een fokker. Ik wist dat er een Giardia- (darmparasiet) probleem speelde. Eenmaal bij ons kwam het terug en met medicijnen van de dierenarts werd het niet beter. Na 14 dagen Denkadog Growing Up Sensitive was de vervelende stinkende ontlasting niet meer aanwezig en werd mijn Dobermann weer een stuk levendiger en groeide weer.