Giardia honden

Wat is giardia bij honden?

Giardia infectie (Giardiose) is een aandoening die veroorzaakt wordt door een parasiet. Als een hond de parasiet heeft doorgeslikt, vermenigvuldigt de parasiet zich in de darmen. Dit kan problemen geven maar dat hoeft niet. Giardia bij honden is een hardnekkige darmparasiet die met name bij puppy’s veel schade in de darmen kan aanrichten. Het is de meest voorkomende parasiet (44%) gevolgd door spoelwormen (26%). De parasiet zorgt ervoor dat de darmwand beschadigd raakt en minder gaat functioneren. Hierdoor kan de voeding zoals eiwitten en vetten niet in het lichaam opgenomen worden. De pup krijgt een voedingstekort en zal in groei vertragen. De ontlasting van een hond met giardia bevat slijm, heeft een brijige structuur en kan beige van kleur zijn.
Er bestaat geen vaccin, daarom heeft Denkadog een voeding ontwikkeld. Denkadog Growing Up Sensitive helpt bij Giardia en Leishmania. Giardia kun je dus bestrijden met voeding.

Giardia bij hond behandelen met goede voeding

Denkadog Growing Up Sensitive is een hypoallergenen voeding. In een hypoallergeendieet voor de hond zit slechts één eiwitbron of vleessoort.  Deze voeding is speciaal ontwikkeld voor pups met diarree en met name de diarree veroorzaakt door de Giardia parasiet. Het is een volledige natuurlijke en licht verteerbare hondenvoeding voor pup en junior honden in de leeftijd van 4 tot 12 maanden. Het bevat F.O.S. dit is een prebioticum welke de belangrijke bacteriën van de darmflora stimuleert. Deze voeding stelt pups in staat snel weerstand op te bouwen tegen de Giardia parasiet.

Giardia hond

Symptomen van giardia bij honden

Giardia geeft vooral klachten bij jonge honden en honden met verminderde weerstand. De klachten van een infectie met Giardia zijn zeker niet altijd ernstig, maar verdwijnen niet snel. Meestal wordt het opgemerkt, omdat een puppy niet goed groeit. Dit in combinatie met een doffe vacht en slijmerige (beige) diarree/ontlasting.

Bij heftige gevallen zijn ook de volgende symptomen aanwezig:
– buikkrampen;
– braken/ misselijkheid;
– verminderde eetlust.

De algemene weerstand neemt af waardoor de Giardia parasiet nog harder toeslaat.

Hoe vindt besmetting van Giardia bij honden plaats?

Giardia bij honden is erg besmettelijk. De Giardia parasiet vermeerdert zich door cysten (soort van nieuwe Giardia). Een pup kan door het snuffelen en likken aan ontlasting opnieuw besmet raken. De infectie kan daarom moeilijk bestreden worden in een besmette omgeving. In een omgeving kan de parasiet langdurig aanwezig blijven. Het komt daarom veel voor dat een hond zich opnieuw besmet. Buiten op plekken waar veel honden komen, is Giardia bijna altijd aanwezig.

Een groot aantal puppy’s wordt besmet in de kennel waar ze geboren worden. De parasiet wordt door een pup meegenomen naar het nieuwe adres. Er kan snel een herbesmetting plaatsvinden via het eten of drinken van besmet voedsel of water en door rechtstreeks contact met ontlasting van een besmet dier (bijvoorbeeld honden die poep eten). Door het snuffelen, likken en eten van ontlasting vindt ook eenvoudig besmetting plaats. Honden snuffelen ook wel eens in de omgeving van de anus bij andere honden. Hierdoor kan ook besmetting plaatsvinden.

Welke honden krijgen Giardia?

Honden die het meeste gevaar lopen zijn vooral jonge honden, omdat die nog geen voldoende weerstand hebben opgebouwd tegen Giardia. Ook honden die een slechte weerstand hebben (veroorzaakt door stress, ouderdom of ziekte) zijn vatbaar voor giardia. Giardia bij honden komt bij 75% van de kennels voor en kan problemen bij pups geven tot 1 jaar. Is een kennel eenmaal geïnfecteerd dan is het zeer moeilijk de parasiet te elimineren.

Honden die naar Nederland geïmporteerd worden, zijn ook vaak besmet met de Giardia parasiet. Vaak zijn ze wel getest in het land van herkomst, echter dan is in 9 van de 10 gevallen de parasiet niet zichtbaar. Na de reis, die enorm veel stress veroorzaakt, komt de parasiet in actie.

Giardia bij honden behandelen / bestrijden

Giardia kan worden aangetoond in de ontlasting. Er zijn verschillende testen mogelijk. Hiervoor moet je naar de dierenarts. Ondanks een goed werkende medicijnen van de dierenarts zal de Giardia parasiet niet snel verdwijnen. Dit komt doordat er veel herinfecties voorkomen (Universiteit van Gent Fact DGK 2010-2011 Een hond met recidiverende Giardia; M Koelewijn). Er bestaat geen vaccin, daarom heeft Denkadog een voeding ontwikkeld. Denkadog Growing Up Sensitive helpt bij Giardia en Leishmania.

Voeding beïnvloed de darmflora, darmwand, slijmlaag en immuuncellen. Met een gezonde hypoallergenen hondenvoeding creëer je een gezond maagdarmstelsel en minder kans op schade aan de darmwand. (Jergens A.E. (2007) chronic large bowel diarrheas. Internet referentie:  https://lib.ugent.be/fulltxt/RUG01/001/788/792/RUG01-001788792_2012_0001_AC.pdf    http://wvc.omnibooksonline.com/data/papers/2007_V139.pdf).

De belangrijkste maatregel ter voorkoming van infecties is hygiëne. Zorg dat alles schoon is en schoon blijft. Denk hierbij aan de mand, kussen, hok, bench. De infectie kan dan moeilijk van hond naar hond gaan.

Het is belangrijk dat de weerstand van de pup zo snel mogelijk wordt opgebouwd om de schade in de darmen te beperken. Daarin speelt de opbouw van darmflora en immuniteit een grote rol.

Ervaring/review Denkadog Growing Up Sensitive

Duck Toller
Noa de Duck Toller pup van 3 maanden oud had last van wisselende diarree die een beetje beige gekleurd was. Giaria infectie is aangetoond, maar na de behandeling kwam het gewoon weer terug. Met Denkadog Growing Up Sensitive brokjes zijn de klachten binnen 2 weken tijd helemaal verdwenen. Denkadog Growing Up Sensitive is een volledig onderhoudsvoer. Het is daarom aan te raden dit voer te geven tot de pup volwassen is.

Dobermann
Ik kocht een Dobermann pup van een fokker. Ik wist dat er een Giardia- (darmparasiet) probleem speelde. Eenmaal bij ons kwam het terug en met medicijnen van de dierenarts werd het niet beter. Na 14 dagen Denkadog Growing Up Sensitive was de vervelende stinkende ontlasting niet meer aanwezig en werd mijn Dobermann weer een stuk levendiger en groeide weer.

Lees ook onze blog over de productbeoordeling van Denkadog Growing Up Sensitive: https://denkadog.nl/blog/productbeoordeling-denkadog/

Volg ons op Social Media fb-logo en Instagram logo