Maag- en darmproblemen bij honden

Maag- en darmproblemen bij honden feiten

 • Een voedingsfout is meestal de oorzaak;
 • Diarree bij honden, overgeven, rommelende darmen of buikgeluiden, winderigheid, spugen, boeren en stinkende ontlasting zijn symptomen van maag- en/of darmproblemen;
 • Chronische maag- en/of darmproblemen bij honden kunnen het resultaat zijn van voedselintolerantie. Voedselintolerantie is een reactie van het lichaam op bepaalde bestanddelen van voedingsmiddelen. Deze bestanddelen worden niet verteerd of opgenomen door het lichaam;;Maag- en darmproblemen bij honden zijn de meest voorkomende kwalen. Ook bij gezonde honden komt dit veelvuldig voor.
 • Diarree en maag- en/of darmproblemen bij honden los je op met kwalitatieve, uitgebalanceerde (dieet) voeding, zoals Denkadog Hypo-Sensitive;

De oplossing bij maag- en/of darmproblemen bij een volwassen hond.

Denkadog Hypo-Sensitive

De oplossing bij maag- en/of darmproblemen bij pups.

Denkadog Growing Up Sensitive

Maag- en darmproblemen bij pups feiten

 • Giardia komt veel voor bij puppy’s en veroorzaakt dunne ontlasting en diarree;
 • Puppy’s hebben gevoelige darmen en hebben dus snel problemen. Geef ze de juiste voeding, zoals Denkadog Growing Up Sensitive, om de darmen optimaal te ondersteunen.

Oplossing van diarree bij honden en maag- en darmproblemen bij honden

Het oplossen van maag- en/of darmproblemen bij honden begint met een goede kwalitatieve uitgebalanceerde voeding of een dieetvoer. Maagsappen kunnen goed in de krokante brokken doordringen en de ingrediënten zijn licht verteerbaar. Denkadog Hypo Sensitive is een licht verteerbare dieetvoeding waar de ingrediënten speciaal voor geselecteerd zijn. Voor een pup met diarree is Denkadog Growing Up Sensitive een zeer goede dieetvoeding.

Stop met het geven van allerlei andere extraatjes. Vaak zijn dit de boosdoeners. Houd het dus simpel. Daarnaast moet je je hond ook de tijd geven om te herstellen. Herstel bij een onschuldige diarree duurt ongeveer drie dagen. Let op dat de hond niet echt ziek is, want dan moet je naar de dierenarts gaan. Wissel dus niet snel bij geen resultaat, maar heb geduld en vertrouwen in wat je doet.

Een goed uitgebalanceerde voeding bestaat uit:

 • Hoge verteerbare ingrediënten;
 • Niet te hoog vetgehalte;
 • Beperkte hoeveelheid goede eiwitten;
 • Geen E-nummers;
 • Glutenvrije ingrediënten zoals mais, rijst en aardappel.

Symptomen bij maag- en darmproblemen

Maag en darmproblemen en met name diarree bij honden zijn meestal eenvoudig te herkennen aan dunne ontlasting en overgeven.  Bij overgeven of spugen geeft de hond (wit of geel) schuim en/of slijm over. Wat minder bekend is dat: buikgeluiden, rommelende buik, spugen, stinkende ontlastingen ook veel voorkomen bij honden. Het eten van gras, winderigheid en boeren zijn ook uitingen van een slecht functionerende maag en/of darmen.

Waarom geeft mijn hond (geel) gal of schuim over?

Als je hond  (geel) gal of schuim spuugt en niet eet, zijn dit symptomen die passen bij een onvoldoende werking van de maag en/of darmen. Braken/overgeven komt regelmatig voor bij honden en is niet iets om direct ongerust over te zijn. Honden braken gemakkelijk als er iets niet goed is. Het is de snelste manier van het lichaam om zich van iets wat niet goed is te ontdoen. Sommige honden braken ‘s morgens wat gal. Dat komt doordat gal bij honden terugstroomt naar de maag als die lange tijd leeg is bijvoorbeeld ‘s nachts.
Wat je kunt doen, is voor het slapen nog een handje vol brokjes geven. In de nacht worden de brokjes gevuld met het maagzuur en dan zal er minder irritatie van het maagslijmvlies optreden. Waarschijnlijk heeft de hond last van een te veel aanmaak van maagzuur en als gevolg daarvan een gevoelige maagwand. Bij veelvuldig braken moet er toch actie ondernomen worden. Denkadog Hypo Sensitive is goed voer om galspugen tegen te gaan.

Bloed bij de ontlasting
Vers bloed bij de ontlasting komt vaak van de kringspier van de anus en is onschuldig. De kringspier wordt veel belast door het vaak persen bij diarree of te stevige ontlasting en er treden kleine bloedingen op.

maag- en darmproblemen bij honden hoe pak je dat aan?

Oorzaken diarree bij honden

Meestal zijn de oorzaken bij gezonde honden een voedingsfout of een overdaad aan eten. Te veel snacks of kluifjes en dergelijke is ook niet goed. Het kan ook zijn dat de huidige voeding niet past bij je hond. De maag en de darmen zijn niet overal tegen bestand en kunnen reageren op voeding die niet past. Een aantal hondenrassen zijn zeer gevoelig. Dit ondanks dat onze honden in een ver verleden van de wolf afstammen en dat je zou mogen denken dat ze overal tegen kunnen.

Naast het eten van te veel voeding, dat niet bij de hond past, kunnen er ook nog andere oorzaken zijn. Hierbij kan je denken aan:

 • te veel en te snelle wisseling van voer;
 • voedingsovergevoeligheid of allergie;
 • parasieten zoals Giardia;
 • vergiftigingen;
 • iets vreemds opgegeten;
 • alvleesklierproblemen;
 • ontsteking van de darm;
 • medicijnen;
 • stress;
 • slechte kwaliteit van de voeding (lage verteerbaarheid).

maag- en darmproblemen bij honden hoe pak je dat aan?

Voedingsallergie en voedingsintolerantie

Niet alle honden kunnen tegen de meest gebruikte ingrediënten in hondenvoeding. Honden kunnen, net als mensen, overgevoelig zijn voor bepaalde voedingsstoffen. Men noemt dit voedingsintolerantie. Het niet kunnen verdragen van bepaalde bestanddelen in de voeding uit zich doorgaans in spijsverteringsproblemen. Deze maag- en/of darmproblemen resulteren in (frequent) braken en diarree. De hond kan dan de voeding uitbraken. Heel vaak gaat een voedingsallergie samen met huid problemen zoals jeuk (krabben) en roodheid van de huid.

Gevoelige honden zijn vaak gevoelig voor rund, rundproducten, melk, kaas of voor kip en kipproducten zoals eieren. In het dieetvoer mogen deze ingrediënten dan ook niet voorkomen. Vegetarische voeding, zoals Denkadog Hypo-Sensitive of voeding met lam en rijst, zoals Denkadog Hypo-Allergic zijn zeer licht verteerbaar en geven meestal wel verbetering. Overgevoeligheid voor granen is veel minder frequent dan voor dierlijke producten.

Giardia parasiet

Bij puppy’s is een infectie met de parasiet Giardia een veel voorkomend probleem. Bijna 70% van de puppy’s raken geïnfecteerd voordat ze bij de eerste eigenaar komen. De ontlasting is niet altijd dun, maar wel een beetje vettig en licht van kleur. Medicijnen werken vaak maar enkel gedurende de tijd dat deze gegeven worden. Na een medicijnkuur komt de Giardia snel weer terug en nestelt de parasiet weer in de darmen. Dit komt doordat de omgeving geïnfecteerd is en de pup weer nieuwe eitjes inneemt. De diarree start dan opnieuw. De pup moet snel voldoende weerstand opbouwen om zelf de infectie de baas te kunnen zijn. Hiervoor heeft hij de juiste voeding nodig die hem daarmee helpt. Denkadog Growing Up Sensitive is speciaal hiervoor ontwikkeld. Giardia bij uw hond is vervelend, maar gelukkig eenvoudig met een goede voeding op te lossen.

Gevoelige rassen

Gevoelige maag en darmen zijn vaak ras/soort gerelateerd. Boxers, Duitse herders en Bulterriërs (en overige kort-koppen) hebben vaak gevoeligere maag- en/of darmen. De problemen zijn divers en zijn ook moeilijk te achterhalen. Deze honden reageren vaak goed op vegetarische voeding (Denkadog Hypo-Sensitive). Honden met een alvleesklierprobleem reageren vaak goed op Denkadog Growing Up Sensitive. Deze voedingen helpen de vertering een handje.

Wat is een normale stoelgang?

1 tot 3 x per dag vaste ontlasting is normaal. Minder mag wel, meer is in de meeste gevallen problematisch. De kleur is afhankelijk van de voeding. Allergische dieren overschrijden de drempel eerder en zijn gevoelig voor meerdere oorzaken. Harde keutels worden vaak gezien bij voedingen met een toevoeging van (natuurlijke) cellulose.

Ontlasting van pups en jonge honden

Puppy’s en jonge honden willen nog weleens moeite hebben met het voedsel dat wij ze voorschotelen. Bij puppy’s zien we vaak wisselende ontlasting. De ene keer is de ontlasting goed en de andere keer diarree. Ondanks dat lichte diarree vaak voorkomt, beschouwen we dit niet als normaal. Het is belangrijk dat de pup goed eet en drinkt. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig te ontwormen. Wanneer de diarree langer aanhoudt, is het verstandig om de voeding te herzien. Er moet niet te vaak worden gewisseld met de voeding. Dit kan namelijk ook voor problemen zorgen. Omdat de darmen nog in ontwikkeling zijn, is uw pup gebaat bij een zorgvuldige constante voersamenstelling. Als jouw puppy zijn voer immers niet goed verteert, is ook de opname door het lichaam slechter. Daarmee kan het voer zelfs van invloed zijn op de groei en weerstandsopbouw. Denkadog Growing Up Sensitive is een voeding speciaal ontwikkeld voor de gevoelige darmen van puppy’s. 

Obstipatie bij honden verhelpen

Het is belangrijk dat je weet wat de hond heeft gegeten, omdat er misschien iets is wat niet verteerd wordt. Als de hond niet meer kan lopen, dus echt slap is moet je naar je dierenarts gaan. Normaal gesproken kun je gewoon een dag of 3 afwachten en herstelt de hond vanzelf. Het is ook goed mogelijk dat er eerst diarree komt en vervolgens obstipatie ontstaat. Het is altijd belangrijk dat je hond goed blijft drinken!

Wat is nou precies een maagtorsie en hoe kan ik voorkomen dat mijn hond een maagtorsie krijgt?

Maagtorsie wordt ook wel een maagkanteling of volvulus (opzwelling) genoemd. Het is een levensgevaarlijke aandoening die onmiddellijk bezoek aan de dierenarts vereist.
Bij een maagtorsie kantelt de maag van de hond om zijn as. Hierdoor worden de slokdarm en het duodenum (twaalfvingerige darm) afgekneld. De maag zwelt op doordat gassen niet meer kunnen worden afgevoerd. De bloedsomloop wordt belemmerd en er komt een enorme druk op het middenrif te staan, waardoor de hond moeite krijgt met ademhalen. Wanneer een maagtorsie niet snel behandeld wordt, kan het dodelijke gevolgen hebben.

Niet iedereen is het eens over de mogelijke oorzaken van een maagtorsie, maar over het algemeen wordt aangenomen dat onderstaande tips kunnen bijdragen aan het voorkomen van de aandoening.

 • Geef geen grote hoeveelheden voer in een keer. Meerdere kleine maaltijden per dag hebben de voorkeur;
 • Zorg dat u jouw hond voor zijn maaltijd uitlaat, of minstens anderhalf uur daarna, maar niet eerder. Zo kan de hond zijn voer rustig verteren;
 • Wanneer jouw hond de neiging heeft om zijn voer naar binnen te schrokken, leg dan een grote steen of omgekeerd schaaltje in de voerbak. De hond moet zijn eten eerst uit de voerbak vissen en zal daardoor rustiger eten;
 • Wanneer je meerdere honden hebt, bestaat de kans dat ze sneller hun eten naar binnen willen schrokken om te voorkomen dat de andere honden hun voer afpakken. In dit geval kan het helpen de honden in aparte ruimtes hun voer te geven.
 • Let op dat jouw hond geen grote hoeveelheden sneeuw of ijskoud water binnen krijgt.

Een krokante brok of een geperste brok als voeding maakt geen verschil in het ontstaan van een maagtorsie of maagdraaiing.

Volg ons op Social Media fb-logo en Instagram logo