Overgewicht bij honden behandelen en voorkomen

Wat je moet weten over overgewicht bij honden

 • 24 tot 44% van de honden heeft overgewicht
 • gecastreerde of gesteriliseerde honden hebben sneller last overgewicht
 • overgewicht leidt vaak tot meerdere gezondheidsproblemen
 • de enige oplossing voor overgewicht is een dieet en beweging
 • gebruik een dieetvoeding, zoals Denkadog Hypo-Weight, om op een gezonde manier af te vallen

Overgewicht bij honden

Net als mensen kunnen honden soms te dik zijn. Hoewel het onschuldig lijkt, veroorzaakt overwicht schade op lange termijn. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat depressiviteit ook gepaard gaat met obesitas. Overgewicht bij honden komt regelmatig voor. In West Europese landen vertonen bijna 50%van de honden overgewicht.

Naar mate de honden meer op leeftijd geraken stijgt het aantal te zware honden. Honden hebben overgewicht als ze meer dan 15% teveel gewicht hebben, dus bijvoorbeeld een hond die volgens de tabel 10 kg mag wegen, heeft medisch gezien overgewicht als hij meer dan 11,5 kg weegt.

Overgewicht bij honden wordt steeds meer gezien als een ziekte. Het gaat niet alleen om teveel onderhuidsvetweefsel. Organen, zoals lever, maag en darmen hebben last van teveel vetcellen die de functie belemmeren. Obesitas is een extra last voor spieren en gewrichten, waardoor deze sneller slijten.

Welke honden zijn gevoelig voor overgewicht?

De meeste dikke honden komen voor in de leeftijd van 6 tot 10 jaar. Daarnaast vertonen ongeveer 38% van de gecastreerde of gesteriliseerde honden overgewicht. Gecastreerde of gesteriliseerde honden zijn gevoelig voor overgewicht door de veranderde hormoonhuishouding. Hierdoor wijzigt de energiebehoefte van deze honden en is er voer gewenst met minder calorieën.

Als we kijken naar de rassen dan zien we dat Cocker Spaniels, Beagles, Labrador Retrievers, Golden Retrievers, Shelties, Rottweilers en kruisingen vaker dan andere rassen te dik zijn.

Hoe beoordeel je overgewicht bij jouw hond?

Heeft jouw hond een gezond gewicht? We spreken van overgewicht als het lichaamsgewicht meer dan 15% teveel is. Het wegen van je hond is niet de enige manier om erachter te komen of jouw hond overgewicht heeft. Zijn de ribben van jouw hond, als hij staat, met de vlakke hand goed te voelen? Ook met het oog kom je een heel eind. Hiervoor moet je kijken naar het zijaanzicht en het bovenaanzicht van jouw hond.

Zijaanzicht van jouw hond

 • Als de hond ligt moeten de ribben voelbaar zijn, maar niet zichtbaar;
 • Als de hond springt of zich uitrekt moeten ribben wel zichtbaar zijn.

Bovenaanzicht van jouw hond

 • Er moet een taille zichtbaar zijn. Is de taille van de hond goed zichtbaar?

Oorzaken

Verschillende oorzaken kunnen een rol spelen bij overgewicht:

 • overdaad aan voedsel
 • teveel (ongezonde) snacks
 • ras specificatie: Lab Retriever, Cocker Spaniel, Cairn Terrier, Cav King Charles, Beagle, Basset, Shetland Sheepdog, Langhaar Teckel
 • te weinig beweging
 • castratie en sterilasatie

Gevolgen

Er is een duidelijke relatie tussen overgewicht en:

 • gewrichtsaandoeningen
 • hart- en vaatproblemen
 • gebitsproblemen
 • vachtproblemen
 • suikerziekte
 • blaasaandoeningen en
 • (melkklier) tumoren
 • hoge bloeddruk

Vetzucht vermindert ook het uithoudingsvermogen van jouw hond waardoor hij nog minder beweegt en weer gemakkelijk dikker wordt. Zo ontstaat er een vicieuze cirkel. Alle reden om goed op te passen dat jouw hond niet te zwaar wordt.

Oplossingen

Hoe kan jouw hond afvallen?

– minder calorieën opnemen;
– meer bewegen;
– voeding en voedingspatroon aanpassen;
– snacks aanpassen;
– beweging

Voeding, beweging en “mind set” zijn de pijlers van een effectief vermageringstraject.

De voeding zal minder vet mogen bevatten, maar zal wel moeten voorzien in alle benodigde behoefte van het lichaam. Jouw hond zal het ook moeten willen eten. Denkadog heeft daar een oplossing voor. Even veel eten en toch afvallen.

Het blijkt veelal moeilijk te zijn om overgewicht te voorkomen en hangt samen met de standvastigheid van de eigenaar om het dieet te handhaven. Er zijn geen medicijnen voor handen, dus moet het met dieetmaatregelen en beweging gedaan worden. Het verminderen van de snacks en voergift heeft het meeste resultaat. 70% van de opgenomen energie wordt namelijk besteed aan ademhalen en het op peil houden van de lichaamstemperatuur. Dus maximaal slechts 30% van de energie opname wordt gespendeerd aan beweging. Meer bewegen heeft niet zo’n groot effect als minder eten geven. De “mindsetting” bij meer beweging werkt veelal wel positief om het afvaltraject vol te houden. En is ook goed voor het baasje.

We adviseren om een dieetvoeding te gebruiken bij het afvallen. Het dieet komt dan niets tekort in vitaminen en mineralen. Dit is ongezond en dus niet de bedoeling. Een goede dieetvoeding zal minder vet mogen bevatten, maar zal wel moeten voorzien in alle benodigde behoefte van het lichaam. Bovendien moet jouw hond het ook willen eten.

Denkadog heeft daar een oplossing voor: Denkadog Hypo-Weight. De speciale receptuur met kruidenextracten bevordert de vertering en zorgt dat uw hond eenvoudig op hetzelfde gewicht blijft. Bovendien houdt de unieke formule ook rekening met nieren en hart en bloedvaten, door een lager eiwit- en zoutgehalte en zijn er geen kleur, geur en smaakstoffen toegevoegd. Met deze voeding kan jouw hond evenveel eten en toch afvallen. Denkadog Hypo-Weight geeft de hond toch een verzadigd gevoel en voorkomt hiermee honger, waardoor overgewicht verminderd en voorkomen wordt. Het verzadigde gevoel is namelijk niet alleen afhankelijk van buikvulling maar ook van wat er tussen de oren gebeurd, hormoon stimulaties en zenuw prikkelingen.

Te snel afvallen is ongezond. Om gezond af te vallen mag het gewichtsverlies 1% van het gewicht per week zijn.

Rekenvoorbeeld
Overgewicht – gewenste gewicht = A kg
30 kg – 25 kg = 5 kg (overgewicht)
Bij 1% per week van het gewicht afvallen is dan 1% van 30 kg is 0,3 kg

Tijd die nodig is om op juiste gewicht te komen
5 kg / 0,3 kg = 16,6 weken

Overgewicht tegengaan vergt veel geduld en discipline, maar dit is zeker de moeite waard als je jouw hond gezond wil houden!

 

 

Hoe vaak en hoeveel mag mijn hond eten?jeuk anus hond