Puppy diarree

Wat als mijn puppy diarree heeft?

Als je pup dunne, waterdunne of brijige ontlasting heeft in plaats van goed gevormde ontlasting spreek je van diarree.

Diarree bij een puppy komt vaak voor. Pups zijn gevoelig voor voedingsveranderingen en infecties. Een pup krijgt makkelijker diarree dan een volwassen hond. Als, ondanks de diarree, jouw pup vrolijk is en gewoon blijft eten en drinken is er niet direct reden om je zorgen te maken. Als een pup diarree heeft, is het belangrijk dat hij blijft eten. Door de voedingsstoffen in het eten zullen de darmen sneller herstellen. Als je het niet vertrouwd, raadpleeg dan jouw dierenarts.

Is je pup ziek en eet en/of drinkt hij nauwelijks dan kan hij snel verslechteren. Pups van kleine rassen zijn gevoeliger. Denk dan aan Chihuahua, Yorkshire Terriër en andere dwergrassen. De pups kunnen een lage glucosespiegel krijgen en flauwvallen.

Goede voeding is heel belangrijk om diarree bij een pup te voorkomen

Denkadog heeft 2 soorten puppy voeding.

1. Pup Junior Croc

Deze krokante brokjes zijn geschikt voor alle rassen tot de volwassen leeftijd. De voeding is licht verteerbaar door de kip, rund en vis. Deze voeding heeft een optimale samenstelling van calcium en hoogwaardige eiwitten voor sterke botten spierontwikkeling. Deze voeding heeft tevens een hoge concentratie aan essentiële aminozuren en vetzuren. Pup Junior Croc kan gegeven worden tot de leeftijd van 12 maanden. Hierna moet je overstappen op volwassen hondenvoeding.

Denkadog Pup Junior Croc

2. Growing Up Sensitive en Growing Up Sensitive mini

Deze voeding is geschikt voor pups van alle rassen tot de leeftijd van 1 jaar.  De voeding is zeer licht verteerbaar en door de uitgekiende samenstelling lost het diarreeproblemen op. Ook bij Giardia en Leshmania infectie is deze voeding een goede oplossing. De Growing Up Sensitive mini is perfect voor de kleine rassen.

Denkadog Growing Up Sensitive

Hoe ontstaat bij een puppy diarree?

Diarree bij puppy’s kan verschillende oorzaken hebben.

1. Puppy diarree bij stress

Als een puppy in een nieuwe omgeving komt. Een nieuw thuis veroorzaakt vaak stress. Een veel geziene reactie is diarree. Dit zal na een paar dagen vanzelf verdwijnen.

2. Voerwisseling bij pup

Verandering van voeding kan diarree bij pup veroorzaken. Dit is heel normaal. De darmen hebben zich ingesteld op een bepaalde voeding en als daar plotseling verandering in komt, kan er diarree ontstaan. De diarree zal na een paar dagen stoppen.

3. Verkeerde voeding

Een pup is nieuwsgierig en zal af en toe iets tegenkomen en (ongemerkt) opeten. Diarree ligt dan op de loer. Dit komt echt heel vaak voor. De samenstelling van het voer wordt bij goed voer gegarandeerd. De kwaliteit van de gebruikte eiwitten en de verteerbaarheid van het voer is goed. Hierdoor zal er ook minder snel diarree ontstaan.

4. Virussen

Er zijn verschillende virussen die voorkomen bij honden waaronder het Parvo virus. Dit is een zeer ernstige diarree en bijzonder gevaarlijk. Normaal gesproken worden puppy’s gevaccineerd tegen dit virus in het gebruikelijke vaccinatieschema dat dierenartsen volgen.

5. Parasieten

Lees onze blog: wat is Giardia?

Wanneer moet je met een puppy met diarree naar de dierenarts?

Als je puppy diarree heeft, kan het lastig zijn om te bepalen of je wel of niet naar de dierenarts moet gaan. Er zijn een aantal symptomen waarop je kunt letten.

De belangrijkste symptomen zijn diarree in combinatie met lusteloosheid. Andere symptomen waarop je kunt letten, zijn gebrek aan eetlust en veelvuldig braken.

1. Waterdunne diarree is ernstig en kan niet lang onbehandeld blijven. De pup kan snel uitdrogen en slap worden.
2. Als een pup een zieke indruk maakt. Minder actief is, minder reageert op de baas en de omgeving.
3. Als de diarree na 3 dagen niet vermindert en de pup niet ziek is.
4. Als er bloed bij de ontlasting zit of er andere vreemde zaken zijn.

Diarree bij puppy’s voorkomen

Als je puppy door stress diarree heeft, kan je dit verminderen door geleidelijk nieuw voedsel  te introduceren. Door stress te voorkomen en geleidelijke de voedingsovergang te doen, zal diarree veelal voorkomen worden. Probeer zoveel mogelijk toezicht op jouw puppy te houden. Dit voorkomt dat de pup gevaarlijke voorwerpen inslikt.

Lees ook onze blog: https://denkadog.nl/blog/giardia-honden/

Volg ons op Social Media fb-logo en Instagram logo