Welk hondenvoer moet ik voor mijn hond kiezen?

Welk hondenvoer moet ik voor mijn hond kiezen?

De juiste keuze voor een hondenvoeding kan lastig zijn. Vaak neem je de voeding van de fokker over als je een pup koopt. Het is verstandig om toch zelf goed na te gaan van je die voeding ook wenst te gaan geven. Het is immers de basis voor de gezondheid van jouw nieuwe huisgenoot en daarmee erg belangrijk. Wanneer je de verkeerde voeding geeft, kan dat voor allerlei problemen zorgen. Diarree, overgewicht, een slechte vacht en zelfs een slecht humeur kunnen door verkeerde voeding een gevolg zijn.

Wat je moet weten over het kiezen van de juiste hondenvoeding

 • Stel jezelf de volgende 3 vragen:
  • Is dit een complete voeding?
  • Welke vorm wil ik geven?
  • Welk ras en / of speciale eisen spelen een rol?

Welke hondenvoeding is nu het meest geschikt voor jouw hond?

Natuurlijk wil je het beste voor jouw hond, maar het moet bij jezelf passen en geld en gemak spelen ook een rol. Vers vlees of diepvriesvoer is bijvoorbeeld bewerkelijker dan droge brokken. Wil je bijvoorbeeld het vlees naast je stukje kaas in dezelfde koelkast hebben liggen? De volgende 3 factoren zijn belangrijk:

 1. De voeding moet alle behoefte van jouw pup of hond volledig dekken. Volledige voedingen (er staat dan “volledig hondenvoer” van “volledig diervoeder” op de verpakking) voldoen aan de wettelijke eisen.
 2. Welke vorm wil je geven? Dit kunnen bijvoorbeeld droge brokken zijn diepvries, blikvoeding of zelf klaarmaken van rauw vlees en groenten.
 3. Heb je een ras van doe je sport, worden er speciale eisen aan de voeding gesteld?

Droge brokken

Dit zijn brokjes die zijn gemaakt met als basis ingrediënt veelal granen, aardappel, erwten of zoete aardappel. De droge brokken kunnen in principe van allerlei groenten gemaakt worden. Hieraan wordt dan vlees van vleesmeel oliën vetten, vitaminen en mineralen aan toegevoegd. Tezamen vormen ze een brokje. Het is dus net als je een boterham met beleg maakt.
Droge brokken zijn er in 2 varianten. De geperste brok (pellet) en de krokante van geextrudeerde brok (croc). De manier van productie is van invloed op de verteerbaarheid van de voeding. Een geëxtrudeerde brok is vollediger verteerbaar van geperste voeding. Het voordeel van droge brokken is dat ze eenvoudig te bewaren zijn buiten vriezer en koelkast.Bovendien zijn ze prijstechnisch interessant en zijn constant van kwaliteit.

Wat is het voordeel van hondenbrokken?

Veel mensen vragen zich af wat de voordelen zijn van hondenbrokken in tegenstelling tot alleen vlees bijvoorbeeld.

Voordelen van hondenbrokken:

 • volledige en goede voeding
 • Veilig
 • lang houdbaar
 • gemakkelijk voor ieder hond een gepaste variant
 • kwaliteit gecontroleerd en stabiel
 • het biedt verlichting bij gezondheidsproblemen

De kwaliteit van hondenbrokken is meestal direct gerelateerd aan de prijs. Jij verklaart dus zelf de kwaliteit van de hondenbrokken die je aan jouw viervoeter geeft. Zorg er wel voor dat er jouw hond voldoende water beschikbaar heeft. Brokken zelf aanwezig in tegenstelling tot vlees en blikvoeding relatief weinig water.

De voeding voor je hond moet in de basis zijn op de leeftijd. Puppy’s hebben andere behoeften dan een senior hond. Met de juiste keuze zorg je dat jouw hond de juiste en voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Er zijn speciale hondenbrokken voor pups, volwassen honden en oudere honden verkrijgbaar.

Welk hondenvoer moet ik mijn hond kiezen?

Diepvries producten

Er zijn ook producten op de markt die in de vriezer bewaard moeten worden. Deze producten worden na productie niet geschreven maar ingevroren. Het idee bestaat vaak dat ze enkel vlees toegevoegd. Echter de “volledige diepvries” voeders vermeld ook granen en groente. Ander producten bestaan ​​uit daar ingevroren vlees. Hier zijn wel vitaminen en mineralen toegevoegd om de behoefte volledig te bedekken. Diepvriesproducten vinden honden vaak heel lekker. Ze vermeld veel vocht (70%) en er moet dan ook veel van gegeven worden. Dat maakt het per saldo een kostbare voeding. Betreffende van de leverancier is de kwaliteit constant en betrouwbaar. Let wel op dat het niet lang bij bewaard bewaard mag worden.

Blikvoer

Hondenvoer in blik kan net zoals vers vlees enkel vleesproducten samen van een samenstelling van vleesproducten met groenten en dergelijke. De etiketten van alle producten moeten wettelijk een etiket worden geplaatst de inhoud declaratie staat. Blikvoeding vinden honden vaak ook lekker. Ook blikvoeding bevat veel water en er moet dus meer van gegeven worden dan van droog voeding. Blikvoeding is betrouwbaar van constante kwaliteit.

Heeft jouw hond gezondheidsklachten?

Heeft jouw hond klachten dan is het eenvoudig hier de voeding op af te stemmen. Zo zijn er bijvoorbeeld hondenbrokken verkrijgbaar welke speciaal zijn ontwikkeld voor honden met overgewicht, honden met stijve gewrichten van honden met een slechte vacht.

Bepalen van je de goede voeding hebt

Voor het juiste voer voor je hond zijn een paar aspecten van belang. Wat oordeel je over je hond?

 • Heeft je hond een glimmende vacht?
 • Is de ontlasting van je hond goed?
 • Is hij vaak ziek of is het een gezonde hond?
 • Heeft hij veel jeuk, is hij mager of stinkt hij?

Je kunt alles eigenlijk aflezen. Als je hond er goed en gezond uitziet, doet hij het gewoon goed op het huidige voer. Als je hond vaker gezondheidsklachten heeft en niet goed in zijn vel zit, is het overstappen op een andere voeding de eerste stap. Doe dit gewijzigd, waardoor je hond langzaam kan wennen aan het nieuwe voer. Dit andere voer zal je dan minimaal 6 weken moeten geven om een ​​juist oordeel te kunnen geven. Laat daarbij goed op zijn ontlasting. Is dit dikker of dunner? Kleur en hoeveelheid zijn geen belangrijke geproduceerd. Wel van belang is de hoeveelheid water die gedronken en geplast wordt. Veel plassen kan veroorzaakt worden door veel zout in de voeding.Te veel zout in de voeding is belastend voor de nieren en dus ongezond. Oudere honden gaan al snel meer plassen op een slechtere voeding. Wanneer de voeding goed aanslaat, zal dit vaak ook merkbaar zijn aan de energie van jouw hond en aan zijn vacht. Natuurlijk is het ook van belang dat de hond is eten opeet.

Op deze website vind je de voedingswijzer , waardoor je eenvoudig het juiste voer voor jouw hond kunt bepalen.

Zijn granen nu wel of niet goed voor mijn hond?

Er bestaan ​​beide brokken met granen als hondenbrokken zonder granen. De meeste hondenbrokken namen granen. De granen (tarwe, gerst, rogge, rijst, mais) in hondenbrokken zijn een bron van energie voor jouw hond. Daarnaast zijn granen en genoemde producten (aardappel en erwten) nodig om een ​​brokje te maken.

Er zijn nogal wat fabels over de vraag van granen nu van niet goed zijn voor honden. Ze worden gezien als vulmiddel van bron van ellende voor de hond. Honden hebben een volledige voeding nodig. Granen vormen beschreven een essentieel onderdeel van de voeding als bron van energie. Ook opgenomen granen vezels, en die verbeterde een optimale darmfunctie. Honden zijn zeer goed in staat veel zetmeel en koolhydraten volledig te verteren. Onze honden zijn geen wolven. Vijftienduizend jaar geleden zijn ze naar het leefpatroon van mensen toe gegroeid. Met de huidige voeding, hygiëne en medische zorg verhoogde de levensverwachting enorm. Ze worden steeds ouder en blijven gezond.Dankzij de huidige kennis van voeding en medische zorg. Voor een enkel dier van een enkel ras (Ierse Setter) kunnen de in granen voorkomende gluten maag- / darmproblemen geven. Denkadog Hypo Sensitive en Denkadog Hypo Allergisch zijn glutenvrije voedingen.

Soorten hondenbrokken

Soorten hondenbrokken:
– Geperst
– Geëxtrudeerde is geëxpandeerd

Wat is het verschil tussen deze 2 verschillende bereidingswijze van hondenvoer?

Geperst hondenvoer

Geperst hondenvoer wordt geperst op lagere temperaturen dan de andere soorten brokken (koud) geperst tot 70 graden). Door vervaardigd op lage temperatuur kan er alleen gebruik worden gemaakt van vleesmeel (geen vers vlees). De brok valt uiteen in de maag en zakt naar de bodem waar het vocht dan boven staat. De maagspieren zorgen voor vermenging.

Geëxtrudeerde hondenvoer

Geëxtrudeerde hondenvoer wordt op een hogere temperatuur dan geperste brokken gemaakt (93 graden). De brokken in de maag nemen maagsap op en vullen de maag gelijkmatig. Ook hier zorgen de maagspieren voor vermenging. Het wordt bereid met vleesmeel van vers vlees (afhankelijk van het merk).welk hondenvoer moet ik voor mijn hond kiezen?

Voor- en nadelen

Het extruderen is nodig om het zetmeel in de granen verteerbaar te maken voor de darmen. We noemen dit ontsluiten. Dit gebeurde bijvoorbeeld ook bij het bakken van brood. De granen die worden gebruikt in geperste brokken worden vooraf ingesteld aan het productieproces van de brokken ontsloten en apart toegevoegd. Bij extrusie gebeurt het ontsluiten tijdens de productie van de brokjes. Een punt van het geëxtrudeerde voer is dat de brokken lucht aanwezig en dus groter worden qua volume dan geperste brokken. Daar vormen vormen geperste brokken veel meel in de zak bij transport. Dit is ongewenst. Voor het wel of niet ontstaan ​​van een maagdraaiing heeft geen van de twee voedingen de voorkeur.

Wat voor soort brokken zijn de brokken van Denkadog?

Denkadog heeft 4 soorten geperste brokken en 18 soorten geëxtrudeerde brokken in het assortiment. Het productgamma in de krokante brokken is groter. We hoeven dan geen stoffen (“lijmmiddelen”) toe te voegen om het brokje bij elkaar te houden.

De geperste brokken in het assortiment van Denkadog zijn:
– Denkadog Excellent
– Denkadog Prestige Energie
– Denkadog Cold Pressed Energy
– Cold Pressed Beef

De overige brokken van de onderhoudsvoedingen en de dieetlijn zijn allemaal in croc vorm (geëxtrudeerde brokken).

Nat voer

Nat voer, oftewel vlees uit blik, gaat er bij de meeste honden wel goed in. Bij nat voer hoeft een hond eigenlijk waardoor te kauwen. Houd er rekening mee dat er snel sneller tandsteen kan ontstaan. Als je nat voer geeft, is het dus van belang om regelmatig af te wisselen met brokken. Door het hoge vochtgehalte is nat voer erg gevoelig voor bederf. Wanneer de verpakking wordt geopend, kan de voeding slechts kort worden bewaard.

Vers vlees

De meeste honden zijn gek op vers vlees. Het is alleen erg lastig om de controle te houden over de kwaliteit van het vlees. Dat is afhankelijk van waar je het vlees aanschaft, welk soort vlees het is en waar het gecontroleerd is. Wanneer je alleen vers vlees geeft, kan het dieet van jouw hond al snel te eenzijdig worden. Hierdoor kan het zijn dat ze bepaalde voedingsstoffen niet van te weinig binnenkrijgen. Daarnaast vraagt ​​het i.v.m. bederf extra zorg.
Het is raadzaam om de soorten hondenvoeding van jouw hond niet te sterk af te wisselen. Wanneer je eerst een hele week alleen brokken voert en vervolgens een hele week vers vlees, is de kans groot dat je hond diarree krijgt.Het is natuurlijk afhankelijk van jouw hond, maar in de meeste gevallen kunt u vlees met brokken prima combineren. Geef dan bij voorkeur elke maaltijd een beetje van beide. Op die manier heeft jouw hond variatie en zorgen de brokken dat hij alles binnenkrijgt wat hij nodig heeft.

Natuurlijk Hondenvoer

Tegenwoordig zijn we bewust van onze voeding. We willen weten wat we eten en waar het vandaan komt. Voor huisdiereigenaren is het wat en waarom van de voeding voor hun huisdier ook rode paarden. Denkadog biedt jouw hond een natuurlijke hondenvoeding, welke speciaal op de bijzondere behoeften van jouw hond is in overeenstemming. Denkadog natuurlijke hondenvoeding is ontwikkeld met dierenartsen en nutritionisten uit liefde voor het dier en op bewezen wetenschappelijke principes. Smakelijk en van natuurlijke oorsprong. Met natuurlijke hondenvoeding kun je jouw hond op een verantwoorde manier verwennen. Denkadog voeding is gemaakt van 100% natuurlijke grondstoffen van hoge kwaliteit en zonder toevoegingen van kunstmatige conserveringsmiddelen van kleur, geur en smaakstoffen.
Het lage eiwit- en zoutgehalte in Denkadog draagt ​​bij het behoud van de nier, hart en lever functie. Een overdaad aan eiwit en zout kan versnelde weefsels van de procedures zoals nier en hart verzameld. Op oudere leeftijd is een hoog eiwitpercentage in de voeding zelfs slecht.

Vegetarisch hondenvoer

Veel hondenliefhebbers hebben een persoonlijk dilemma op het gebied van hondenvoer. Zelf hebben ze als veganist bewust voor gekozen om af te zien van vleesconsumptie. Deze keuze kan ook gemaakt worden voor de honden die ze hebben.
Er zijn ook andere redenen waarom het voor de hond beter is om geen vlees te eten. Wanneer honden moeite hebben om de betreffende producten af ​​te breken, kan het zeer raadzaam om te stappen op een vegetarische voeding. Wanneer jouw hond allergisch is voor bepaalde oorzaak is dit een mooie oplossing. Denkadog Hypo-Sensitive is een complete vegetarische voeding voor volwassen honden en is gecertificeerd door de Europese bond van gemeenschappelijke.

allergie en atopie bij hondenHoe verzorg je het gebit bij jouw hond?