Voedingsadvies

Voedselallergie bij honden

Voedselallergie bij honden

Voedselallergie bij honden oplossen met de juiste voeding

  • Voedselallergie bij honden oplossen met de juiste voeding.
  • Allergie richt zich veelal op dierlijke eiwitten in de voeding.
  • Gehydroliseerde eiwitten in hondenvoer voorkomen een allergische reactie omdat ze als het ware in stukjes zijn "geknipt".
  • Denkadog Micro Protein en Denkadog Micro Protein Grain Free bevat gehydroliseerde eiwitten. Het is een hypoallergeen hondenvoer en is uitermate geschikt voor een hond met een voedselallergie.
  • Om een voedselallergie bij honden te bewijzen, zal de hond een dieetvoeding moeten eten die vrij is van bepaalde voedselbestanddelen. We noemen deze voeding een "Eliminatiedieet".
Denkadog Micro-Protein

Hoe los je voedselallergie bij honden op met de juiste voeding?


Voedingsallergie of voedselallergie bij honden is een veel voorkomend probleem, zowel bij honden als bij de mens.  Vier op de vijf honden heeft een allergie veroorzaakt door rund, kip of tarwe. Let op dat in snacks, snoepjes, kluiven en botten vaak dierlijke producten bevatten. Een voedingsallergie bij honden is vervelend, maar is gelukkig goed te voorkomen of op te lossen. Een voedingsallergie kun je het beste oplossen met het juiste hypoallergeen dieetvoeding voor honden.

Gevoelige rassen


Er zijn diverse studies die verschillend van elkaar bepaalde rassen aanwijzen welke vaker een voedselallergie hebben zoals Terriërs, Labrador Retriever, Teckels en Boxers. De aandoening ontstaat veelal op een leeftijd van 9 tot 18 maanden. Er is geen verschil in voorkomen bij reuen en teefjes.

Symptomen voedingsallergie bij honden


De meeste honden met een voedingsallergie hebben huidklachten, eventueel in combinatie met maag- darmproblemen. We zien dan vaak jeuk bij de hond. Plaatsen waar deze jeuk vaak ontstaat, zijn de poten, in de oksel, oren, liezen en bij de staart. Door de jeuk gaat de hond likken en krabben. Als gevolg hiervan ontstaan roodheid, bultjes en zelfs korstjes. Bij een licht gekleurde vacht is er soms ook een bruine verkleuring te zien op de plaatsen waar gelikt wordt. Maag-/darmklachten bestaan uit braken, spugen of diarree.

Voedingsallergie bij honden vaststellen en oplossen


Om een voedingsallergie bij honden te kunnen oplossen moet je eerst de diagnose stellen. Er bestaan meerdere mogelijkheden om de diagnose van voedingsallergie bij de hond vast te stellen:
[caption id="attachment_13181" align="alignright" width="235"] allergie huidtest bij honden[/caption]De testen geven echter vaak slechte of onbruikbare resultaten of zijn enkel uit te voeren in gespecialiseerde laboratoria. Het meest betrouwbare resultaat bij de hond wordt verkregen door middel van een testdieet en dat noemen we een "eliminatie dieet". Een endoscopie kan meer informatie geven dan enkel een overgevoeligheid. Een eliminatiedieet is altijd een hypoallergeen hondenvoer.

 Eliminatiedieet of testdieet


Het eliminatiedieet bij de hond bestaat uit 2 componenten:    1. De eliminatiefase: Hier wordt een dieetvoer:  https://denkadog.nl/product/denkadog-grain-free-micro-protein/ gegeven waarvan we weten dat de ingrediënten die hierin zitten geen of minimale kans op een allergische reactie geven. De voedingsallergie ben je dan eigenlijk al aan het oplossen.
  1. De provocatiefase: kan beginnen als de hond geen allergisch reactie meer laat zien op het eliminatiedieet. In deze fase voegen we ingrediënten toe die veelal de oorzaak zijn van de allergische reactie (kip of rund bijvoorbeeld). Gaat de hond weer verschijnselen krijgen dan weten we dat het toegevoegde ingrediënt de oorzaak is van de allergie. De methode met het eliminatiedieet beschouwen we als de gouden standaard op het gebied van diagnosestelling van voedingsallergie bij honden. Het behandelen van een voedselallergie berust in de eerste plaats op een hypoallergeen hondenvoer. Dit kan aangevuld worden met medicatie zoals prednison of andere cortisone.

Wanneer de symptomen verdwijnen, kan de medicatie afgebouwd worden. De hypoallergene voeding zal meestal een leven lang gegeven moeten worden. Snacks, kluiven, snoepen en andere beloningen kunnen net zo goed de allergie veroorzaken, dus ben voorzichtig met snacks of geef geen beloning.

Het probleem bij een voedingsallergie bij honden


Net als bij de mens komt ook bij de hond steeds vaker een voedingsallergie voor. De voedselallergie bij honden is in feite een heftige afweerreactie van het lichaam op iets vreemds wat in het lichaam komt. In dit geval dus stoffen uit de voeding. De hond is allergisch voor één of enkele voedingsstoffen. Meestal zijn dit dierlijke eiwitten (kip, rund), melkproducten of ei. Allergie tegen plantaardige eiwitten of gluten treedt zelden op bij honden.

Eiwitten


Eiwitten zijn hele grote moleculen die tot kleine deeltjes afgebroken worden in de maag en darm. Die kleinere stukjes (aminozuren) worden vervolgens door de darmwand in het bloed komen. Als complete eiwitten door de darmwand in het bloed komen, kan het lichaam overdreven heftig reageren. Dit zie je terug in roodheid van de huid en soms treedt er diarree op. De roodheid veroorzaakt jeuk en daardoor gaat de hond dus likken en krabben en kunnen er bultjes en korstjes ontstaan.
Onderzoek heeft uitgewezen dat het immuunsysteem van honden alleen reageert op eiwitten die een grootte hebben van meer dan 10.000 Dalton (Dalton is een maat voor de grootte van eiwitmoleculen). Denkadog Micro Protein en https://denkadog.nl/product/denkadog-grain-free-micro-protein/dieetvoeding bevat kleine (gehydrolyseerde ) eiwitdeeltjes. Hydrolyse van eiwit betekent dat het eiwit in kleine stukjes is “geknipt”. De kracht van dit innovatieve product is dat deze geknipte eiwitten te klein zijn om door het immuunsysteem herkend te worden. Het lichaam reageert niet met allergische reacties (uitzonderingen daargelaten). Met deze gehydrolyseerde eiwitten kan de allergische hond toch zijn leven lang dezelfde voeding blijven eten.

De juiste voeding bij een voedselallergie


Bij een voedingsallergie wordt er meestal voor een "vreemde" eiwitbron in de voeding gekozen. Deze "vreemde" eiwitten voor de hond leiden minder vaak tot allergische reacties. Zo zijn er producten als “lam en rijst”, “eend en rijst” en “zalm en rijst”. Het nadeel van deze producten is, dat de hond op den duur door langdurige triggers ook weer allergisch kan worden voor deze dierlijke eiwitten. De oplossing zal niet altijd langdurig zijn. Wat dan wel? De nieuwe generatie hypoallergene voeding?
[caption id="attachment_9887" align="aligncenter" width="300"]Voedingsallergie oplossen met de juiste voeding Na 2 weken Denkadog Micro-Protein[/caption]
Denkadog heeft een unieke voeding ontwikkeld: Denkadog Micro-Protein, tegen een voedingsallergie bij volwassen honden maar ook voor puppy's . Hierbij is niet de bron van het eiwit van belang geweest, maar de grootte van het eiwitmolecuul. De oplossing voor een voedingsallergie is een voeding zonder die grote eiwitten. Gewoon een zeer gezonde voeding, maar ook het meest veilig ter voorkoming van voedingsallergie. Door de gehydroliseerde eiwitten kan er geen reactie van het lichaam ontstaan, omdat die de voeding niet als vreemd herkent. Met een goede voeding kun je simpel een voedingsallergie bij honden oplossen.
Omdat jouw hond de tijd moet hebben om de reactie op het oude voer kwijt te raken, moet het nieuwe voer minimaal 6 tot 8 weken gegeven worden. Je mag je hond dan niets extra’s te eten geven. Elk tussendoortje kan de eliminatietest namelijk verstoren. Na 8 weken kan je het resultaat van de voedingswijziging beoordelen.
[caption id="attachment_9886" align="aligncenter" width="300"]voedingsallergie onder controle Na 6 weken Denkadog Micro-Protein[/caption]
 

Het hypoallergeen voeding assortiment van Denkadog


Het verschil tussen diverse variëteiten hondenvoedingen is groot. Het is dus belangrijk om op basis van argumenten de juiste keuze te maken. Jouw hond kan die keuze niet maken. Het Denkadog Superior assortiment is door dierenartsen en voedingsdeskundigen speciaal ontwikkeld en samengesteld voor alle honden. Deze voeding is speciaal voor honden met gezondheidsproblemen. Wij zijn er van overtuigd dat alleen met goede grondstoffen een goede voeding gemaakt kan worden, daarom hebben we alle Denkadog maaltijden samengesteld met zeer hoogwaardige grondstoffen en in de juiste verhouding. Wij hebben er goede uitgebalanceerde voedingen van gemaakt. Je hond kan immers niet zelf kiezen wat goed voor hem is en wat hij krijgt. Vers drinkwater moet altijd beschikbaar zijn. Minder zout en niet te veel toevoeging geeft ons de ervaring dat de gezonde voeding leidt tot een hogere levensverwachting van jouw hond.
Heeft jouw hond ook ergens last van en wil je advies? Onze dierenarts geeft gratis advies op: www.denkadog.nl
Lees ook de blog: Allergie en atopie bij honden
Volg ons op Social Media fb-logo en Instagram logo

Volgende lezen

Allergie en atopie bij honden
Borrelende darmen en buikpijn bij de hond

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.

Heb je nog een vraag?

Stel hem aan onze dierenarts!