De Newfoundlander is een Canadees hondenras dat voornamelijk werd en wordt gebruikt voor waterwerk, zoals het redden van drenkelingen en het binnenhalen van vissersnetten. De Newfoundlander is een groot ras dat meer op een beer lijkt dan op een hond. Newfoundlanders worden doorgaans tussen de 8 en 10 jaar oud. Gezonde volwassen reutjes wegen tussen de 60 en 70 kilo, de teefjes tussen de 45 en 55 kilo.

HD en ED

Newfoundlanders hebben, zoals de meeste grote honden, aanleg voor het ontwikkelen van heupdysplasie (HD) en elleboogdysplasie (ED). Kort gezegd zijn dit aandoeningen aan de heup- of ellebooggewrichten, die de hond naarmate de aandoening zich ontwikkeld veel pijn kunnen bezorgen. Hoe zwaarder een Newfoundlander is, hoe meer zijn gewrichten te verduren hebben. De Newfoundlander kan efficiënt met voeding omgaan en daarom kan hij vaak met normale voeding al goed uit de voeten. Het is dus van belang om het gewicht van je hond goed in de gaten te houden. Wordt hij te dik, ga dan geen maaltijden overslaan maar geef hem per maaltijd gewoon iets minder of stap desnoods over naar een energie arme brok.

Regelmaat

Newfoundlander pups gedijen het beste met een dieet van een goede kwaliteit, dat 22 tot 24 procent proteïnen en 12 tot 15 procent vet bevat. Pups moeten zo’n vier keer per dag gevoerd worden. Naarmate ze ouder worden, kun je het aantal maaltijden per dag terugbrengen naar twee. Newfoundlanders staan erom bekend dat ze heel erg kunnen kwijlen wanneer zij onregelmatig voedsel krijgen. Het is dus raadzaam om zoveel mogelijk vaste voertijden aan te houden.