Ruwharige dwergdashonden zijn vrolijke, waakse en eigenzinnige hondjes die veel beweging nodig hebben. Ze wegen tussen de 5 en 7 kilo en worden ongeveer 13 jaar oud. Ruwharige dwergdashonden hebben dus een langere levensverwachting dan het merendeel van de rashonden.

Levensverwachting13 jaar
Gewicht volwassenen5-7 kg

Rugproblemen

Teckels eten praktisch alles. Het vergt dus enige discipline van de eigenaar om de hond niet te dik te laten worden. Een te dikke hond is natuurlijk nooit gezond, maar teckels hebben het vanwege hun lange rug nog eens extra zwaar. Het ras staat dan ook bekend om de veelvoorkomende rugproblemen. Met name HNP (Teckelverlamming, een hernia waarbij de tussenwervelschijf op de zenuwen van het ruggenmerg drukt) komen vaak voor bij ruwharige dwergdashonden. Dit komt deels door de lange ruggengraat en de korte ribben. Het is dus zaak om te zorgen dat de hond niet te dik wordt, aangezien overgewicht zorgt voor extra druk op de wervels. Teckels hebben de neiging om na hun castratie snel zwaarder te worden: let dus goed op en pas indien nodig de hoeveelheid voer aan.

Weerstand

Door hun lage bouw zijn ruwharige dwergdashonden erg gevoelig voor natheid en kou. Een sterk immuunsysteem is voor deze hondjes dus extra belangrijk. Zorg voor een gevarieerde, uitgebalanceerde voeding met voldoende goede voedingstoffen.
Ruwharige Dwergdashonden zijn maar klein en hebben dus ook een kleine maag. Het is dus raadzaam om het voer over meerdere maaltijden te verspreiden, zodat ze zich niet helemaal vol hoeven te eten om aan hun benodigde hoeveelheid energie te komen.