De Cavalier King Charles Spaniël is een klein hondje dat dol is op gezelschap. Ze zijn levenslustig, zachtaardig van karakter en zeer geschikt voor gezinnen met kinderen. Zolang ze maar aandacht krijgen, vinden ze alles best!

Gewicht volwassenen6-8 kg
Levensverwachting9-14 jaar

Gewrichten en gewicht

Net als alle rashonden heeft ook de Cavalier King Charles Spaniël aanleg voor een aantal (erfelijke) afwijkingen. Eén daarvan is Patella Luxatie, een afwijking aan het gewricht. Hierbij kan de knieschijf af en toe wegschieten, waardoor de hond zijn been niet meer kan belasten. Meestal schiet de knieschijf vanzelf weer terug. Wanneer de aandoening verergert kan dit echter voor veel pijn en ongemak zorgen. Om de gewrichten van je Cavalier King Charles Spaniël zoveel mogelijk te ontlasten, is het belangrijk dat hij op een gezond gewicht blijft. Dit ras heeft echter een aanleg voor overgewicht, zeker na castratie en sterilisatie. Hou er rekening mee dat je de calorie-inname van je hond na een dergelijke ingreep met zo’n 20 tot 30 procent moet terugbrengen.

Gebit

De Cavalier King Charles Spaniël is een kortschedelig ras. Door de vorm van hun kop hebben ze vaak moeite met kauwen, waardoor ze meer risico lopen op gebitsproblemen. Tandplak kan er niet alleen voor zorgen dat ze tanden of kiezen verliezen, maar het kan er ook voor zorgen dat je hondje ernstige infecties krijgt. Het is daarom raadzaam om te kiezen voor een brok die gemakkelijk in de bek te nemen is en het ontstaan van tandplak helpt voorkomen.