De Chihuahua is een Mexicaans ras dat behoort tot de kleinste hondenrassen ter wereld. Ze worden gemiddeld 12 tot 14 jaar oud en wegen slechts 1 tot 3 kilo. 

Gewicht volwassenen1-3 kg
Aantal keer voeren per dagMinstens 3
Levensverwachting12-14 jaar

Bloedsuikerspiegel en voedingsschema

Chihuahua’s zijn zeer kleine hondjes die heel snel hun energie verbranden. Daarom hebben ze minstens drie maaltijden per dag nodig. Wanneer ze niet vaak genoeg worden gevoerd, lopen Chihuahua’s het risico op een zogeheten sugar drop, oftewel: hun bloedsuikerspiegel daalt te snel. Ze krijgen dan glazige ogen, worden slap, gaan liggen en krabben met de poten en kunnen zelfs flauwvallen. Een Chihuahua die minder dan anderhalve kilo weegt, zal zeker elke vier uur gevoerd moeten worden. Kijk wel uit met de hoeveelheden: Chihuahua’s hebben maar hele kleine maagjes, dus ze kunnen niet veel voer in één keer verteren. Heel vaak kleine hoeveelheden voeren dus! Een volwassen Chihuahua van 2 kilo heeft dagelijks, afhankelijk van hoeveel energie het hondje die dag verbruikt, tussen de 60 en 70 gram voer nodig, verspreidt over meerdere maaltijden. Een Chihuahua van 3 kilo heeft dagelijks 80 tot 90 gram voer nodig.

Kieskeurig

Chihuahua’s zijn extreem kieskeurige eters. Het is vaak een kwestie van experimenteren om erachter te komen wat je Chihuahua lekker vindt, maar een brok van een goede kwaliteit heeft altijd de voorkeur.

Gebit

Chihuahua’s hebben een hele fijne botstructuur, zeker in hun onderkaak. Vaak moeten ze leren om hun voedsel te kauwen. De juiste brok helpt hun tanden en kaken gezond en sterk te houden.