Border Collies zijn zeer energieke honden. Ze verbranden relatief meer calorieën en verbruiken meer energie dan de meeste hondenrassen. Je Border Collie heeft daarom een dieet nodig met meer koolhydraten en vet nodig om hem gezond en gelukkig te houden.

Aanbevolen eiwitgehalte20%
Minimaal vetgehalte8%

Proteïnen, koolhydraten en vet

De meeste volwassen honden hebben voer nodig met een aanbevolen minimaal vetgehalte van 8 procent. Voor het eiwitgehalte adviseren we 20% als meer dan voldoende. Voor een actieve hond als de Border Collie mag het vet gehalte hoger zijn. Voor een wat oudere, minder actieve Border Collie mag het gehalte vet en eiwit lager zijn.
Kies bij voorkeur voor goed verteerbare eiwitten, van goede kwaliteit.
Het bepalen van de juiste hoeveelheid energie lastig? Koolhydraten en vetten leveren de energie in de voeding. Eiwit is enkel bedoeld als bouwstof. Hoewel je Border Collie voldoende koolhydraten en vet nodig heeft, kunnen te hoge hoeveelheden zorgen voor overgewicht en daarmee bijdragen aan heupdysplasie. Zorg er dus ook voor dat je border niet te zwaar gaat worden. Kijk goed en pas de hoeveelheid aan indien nodig.

Actieve dagen en rustdagen

Een extreem actieve Border Collie heeft natuurlijk meer vet en koolhydraten nodig dan een relatief rustige Border Collie. Maar net als wij is een hond ook niet elke dag even actief. Het is daarom van belang om de voedingsstoffen van het eten aan te passen aan hoe actief je hond die dag is. Dus heeft je hond een rustdagje, geef hem dan gewoon een beetje minder voer.