Bouviers, ook wel Vlaamse koehonden genoemd, zijn uitstekende waakhonden en gezinshonden. De reutjes wegen tussen de 35 en 40 kilo. De teefjes tussen de 27 en 35 kilo als ze volwassen zijn.

Gewicht mannetje35-40 kg
Gewicht vrouwtje27-35 kg
Voeren van pup4x per dag
Voeren van volwassene2x per dag

Bouvier pups

Een Bouvier pup moet vier keer per dag gevoerd worden, het liefst op vaste tijden. In het begin kun je het beste zoveel mogelijk de voertijden van de fokker aanhouden. Kies voor een voer dat 22 tot 24 procent proteïnen bevat en ongeveer 11 tot 15 procent vet. Zorg dat er altijd voldoende schoon drinkwater aanwezig is. Pups hebben soms de neiging om te snel of te veel te drinken, dus let op dat het water niet ijskoud is. Naarmate de pup ouder wordt, kun je geleidelijk overgaan naar twee maaltijden per dag op de leeftijd van 6 maanden. Aangeraden wordt om niet al te lang te wachten met de overstap volwassen voer, vanwege de verhoogde hoeveelheden eiwitten en vetten in puppyvoer. In het begin hebben ze dit nodig, maar als ze het te lang krijgen, worden ze snel te dik.

Volwassen Bouviers

Voor een volwassen Bouvier kun je, afhankelijk van zijn gewicht en activiteit, uitgaan van de aanbevelingen die op de verpakking vermeld zijn. Bouviers zijn over het algemeen sterke, gezonde honden, maar het blijft altijd oppassen dat ze niet te zwaar worden. Als je niet zeker weet of je Bouvier te zwaar is, kijk dan van boven af op hem neer. Je moet een gedefinieerde flank  kunnen onderscheiden. Zet je handen op zijn rug, met je duimen langs zijn ruggengraat en je vingers naar beneden. Je zou nu, zonder al teveel druk te hoeven zetten, zijn ribben moeten voelen. Als dat niet het geval is, is hij te zwaar en moet je zijn dieet aanpassen.