De Duitse Herder is een intelligent, levendig en trouw dier. Hij wordt ingezet als politiehond, reddingshond en speurhond. Duitse Herders worden ongeveer 10 tot 13 jaar oud.

Levensverwachting10-13 jaar
Aantal keer voeren4x per dag

Spijsverteringsproblemen en heupdysplasie voorkomen

De Duitse Herder heeft een dikke darm die korter is dan bij de gemiddelde hond. Daardoor zijn ze extra gevoelig voor spijsverteringsproblemen. Duitse Herders hebben dan ook een relatief hogere hoeveelheid vezels nodig dan andere honden.
Net zoals alle rassen is ook de Duitse Herder vatbaar voor bepaalde aandoeningen. Eén van die aandoeningen is heupdysplasie. Wanneer een hond heupdysplasie heeft, dan past de heupkop niet meer goed in het heupgewricht. In de loop van de tijd begint het bot te slijten en gaat de hond mank lopen. Dit is een artrose van het heupgewricht. Heupdysplasie is deels genetisch, maar er zijn ook andere factoren die het ontstaan en de ontwikkeling van de aandoening beïnvloeden. Eén van die factoren is de voeding. Wanneer je hond een te energierijk dieet heeft, loopt hij risico op overgewicht. Dit kan de symptomen van heupdysplasie verergeren. Voeding met een hoge hoeveelheid calcium en vitamine D kan ook een averechtse werking hebben. Wanneer je Duitse Herder aan heupdysplasie lijdt, kun je zijn pijn verlichten door hem te voeden met voedsel dat rijk is aan omega-3 zoals visolie en enkele andere bouwstoffen.

Maaltijden spreiden

Om te voorkomen dat je Duitse Herder te zwaar wordt, is het raadzaam om de maaltijden over de dag te spreiden. Pups moeten met name in het eerste jaar goed in de gaten worden gehouden, om te voorkomen dat ze niet te dik worden. Tijdens dat eerste jaar groeien de pups het snelst, en wanneer ze te zwaar worden loop je de kans dat de gewrichten overbelast raken. Hierdoor wordt het risico op heupdysplasie groter. Pups kunnen het beste 4 keer per dag gevoerd worden. Dit kun je geleidelijk afbouwen, tot ze wanneer ze een jaar oud zijn op twee maaltijden per dag zitten. Het geven van één grote maaltijd per dag wordt afgeraden. Wanneer je hond dit in één keer wegwerkt, loopt hij het risico op een maagkanteling, met allerlei vervelende gevolgen van dien.