Zwitserse Witte Herder karakter

Zwitserse Witte Herders zijn ontzettend lieve honden, die wegens hun voorliefde voor kinderen uitstekend zijn voor gezinnen. Volwassen reutjes wegen tussen de 30 en 40 kilo, volwassen teefjes tussen de 25 en de 35 kilo.

Gewicht mannetje30-40 kg
Gewicht vrouwtje25-30 kg
Aantal keer voeren2x per dag

Gewrichtsaandoeningen voorkomen

De meest veelvoorkomende gezondheidsproblemen bij Zwitserse Witte Herders zijn heupdysplasie en elleboogdysplasie. Bijna 20 procent van het ras heeft heupdysplasie en ongeveer hetzelfde percentage lijdt aan elleboogdysplasie. Of je hond deze gewrichtsaandoening krijgt, is grotendeels genetisch bepaald, maar vaak is ook overgewicht een belangrijke oorzaak. Een te zware pup heeft een groter risico om heupdysplasie te ontwikkelen, omdat het groeiende skelet teveel belast wordt. Volwassen Zwitserse Witte Herders moeten er wat hun lichaamsbouw betreft uitzien als wolven, als je je hand op de rug van je hond legt en je kunt zijn ruggengraat niet voelen, is hij te dik. Zorg dus voor een niet al te calorierijk dieet met de juiste bouwstoffen en niet teveel vet.

Maaltijden spreiden

Volwassen Zwitserse Witte Herders hebben twee keer per dag een maaltijd nodig. Eén grote maaltijd per dag is niet goed; zeker niet wanneer je hond de neiging heeft om alles in één keer op te eten. Hij loopt dan het risico op een maagkanteling. Laat je hond niet uit als hij net heeft gegeten, maar geef hem de tijd om zijn voer rustig te verteren. Hou er ook rekening mee dat oudere honden die minder actief zijn minder calorieën en dus minder voer nodig hebben. Pas de hoeveelheid voer aan wanneer je hond minder actief is.