Bullmastiffs zijn rustige, intelligente en trouwe honden. De reutjes hebben een gewicht tussen de 50 en 60 kilo. De teefjes wegen tussen de 45 en 55 kilo. De meeste honden worden tussen de 8 en 11 jaar oud.

Gewicht mannetje50-60 kg
Gewicht vrouwtje45-55 kg
Levensverwachting8-11 jaar

Maagkanteling voorkomen

Bullmastiffs zijn, net als alle rassen met een diepe borstkas, gevoelig voor bloat, een aandoening waarbij de maag zich vult met lucht. De vergrote maag zorgt dat er meer druk komt te staan op de andere organen, waardoor de hond moeite kan krijgen met ademhalen. Wanneer bloat verergert, kan het uitdraaien op een maagkanteling, wat ernstige en zelfs fatale gevolgen kan hebben. Symptomen van een maagkanteling zijn rusteloosheid of juist sloomheid, bleek tandvlees en kokhalzen zonder iets omhoog te kunnen brengen. Om dit te voorkomen is het ten eerste heel belangrijk dat je de hond niet direct na het eten uitlaat. Geef hem rustig de tijd om alles te verteren en jaag hem, als je eenmaal gaat lopen, vooral niet op. Ten tweede is het zaak dat je geen grote maaltijden geeft. Geef liever kleine beetjes verspreid over de dag. Als je Bullmastiff de neiging heeft om zijn eten naar binnen te schrokken, kun je proberen om een steen in de voerbak te leggen. Op die manier moet hij zijn brokjes er eerst uitvissen en kan hij niet te snel eten. Wanneer je meerdere honden hebt en er is wat concurrentie tijdens het voederen, kun je overwegen om ze gescheiden te voeren zodat ze rustiger kunnen eten.

Gewrichtsproblemen

Net als de meeste grote honden kunnen Bullmastiffs last krijgen van diverse gewrichtsproblemen aan de elleboog en aan de heupen. Het is daarom van belang dat pups slank worden gehouden. Ze mogen niet te buitensporig spelen en zeker niet teveel eten. Dit kan hun ontwikkeling belemmeren en ook op oudere leeftijd klachten veroorzaken.