De Flatcoated Retriever is, net als de Golden Retriever en de Labrador, afkomstig uit Newfoundland. Wat het uiterlijk betreft lijken ze erg op elkaar. Echter zijn de karakters vaak een wereld van verschil. Ze worden gemiddeld 10 tot 14 jaar oud en hebben erg veel energie, zelfs op hun oude dag!

Gewicht volwassenen25-30 kg
Levensverwachting10-14 jaar

Gewrichten

Flatcoated Retrievers bruisen van de energie en zijn over het algemeen vrij gezonde honden. Net zoals de meeste retrieverrassen heeft echter ook de Flatcoated Retriever aanleg voor het ontwikkelen van heupdysplasie en andere gewrichtsproblemen zoals Patella Luxatie. Overgewicht verhoogd het risico op dergelijke aandoeningen, dus is het zaak om ervoor te zorgen dat je hond niet te zwaar wordt. Flatcoated Retrievers wegen, afhankelijk van het geslacht, de conditie en de grootte van de hond, tussen de 25 en 30 kilo. Wanneer je niet weet wat het optimale gewicht van je hond zou moeten zijn, kun je het volgende doen: leg je handen op de ribbenkast, met je duimen op de rug van de hond. Wanneer de ribben moeilijk of helemaal niet voelbaar zijn, is de hond te zwaar.

Overgevoeligheid

Flatcoated Retrievers hebben regelmatig last van allergische reacties. In de meeste gevallen blijkt dan dat zij overgevoelig zijn voor stuifmeelpollen of een bepaalde voeding of eerder een specifiek bestanddeel zoals granen of bepaalde eiwitten in de voeding. Door over te schakelen naar een hypo-allergene brok kan de oorzaak van de klachten achterhaald worden en verminderen de klachten vaak al snel.