Het Kooikerhondje is een uit Nederland afkomstig hondenras. Kooikertjes zijn gek op water en spelen graag. Ze hebben een leeftijdsverwachting tussen de 12 en 14 jaar.

Gewicht volwassenen9-11 kg
Levensverwachting12-14 jaar

Patella luxatie

Zoals bij alle hondenrassen zijn er altijd een aantal erfelijke aandoeningen om rekening mee te houden. Kooikerhondjes hebben aanleg voor het ontwikkelen van Patella Luxatie. Deze gewrichtsaandoening kent meerdere gradaties. Milde vormen geven nauwelijks klachten, maar vanaf graad 2 gaan de hondjes plotseling kreupel lopen door het verschuiven van de knieschijf. Ze kunnen hun been dan niet meer belasten. De knieschijf schiet meestal spontaan weer terug, waarna de hond weer normaal kan lopen. Dergelijke gewrichtsaandoeningen kunnen verergeren wanneer de hond te zwaar wordt: de gewrichten worden dan teveel belast.

Gewicht

Een gezond, volwassen Kooikerhondje weegt gemiddeld tussen de 9 en 11 kilo. Het is belangrijk om zijn gewicht goed in de gaten te houden. Te dikke honden lopen niet alleen een groter risico op gewrichtsproblemen, maar ook op hartproblemen en diabetes. Ernstig overgewicht kan zelfs ademhalingsproblemen geven en een negatieve invloed hebben op het hart en bloedvaten. Is je Kooikertje te zwaar, dan kun je het beste de porties verkleinen. Het is sowieso beter om meerdere kleine maaltijden verspreid over de dag te geven, dan een grote maaltijd in één keer. Op die manier kan het Kooikerhondje zijn voedsel beter verteren. Uiteraard moet er altijd vers, schoon drinkwater voor de hond aanwezig zijn.