De Drentse Patrijshond is, zoals de naam al doet vermoeden, afkomstig uit Drenthe. Buiten Nederland komt de hond bijna niet voor. De Drentse Patrijshond is een vrij grote hond, met een gemiddelde schofthoogte van 60 centimeter.

Schofthoogte60 cm

Gezondheid

Drentse Patrijshonden zijn vrij robuuste honden. Echter zijn er toch een aantal (erfelijke) aandoeningen om rekening mee te houden bij dit ras. Epilepsie komt bijvoorbeeld erg vaak voor. Ook heeft de hond een risico op het ontwikkelen van heupdysplasie. Epilepsie is niet te voorkomen, maar je kunt wel iets doen om het risico op heupdysplasie zo laag mogelijk te houden.

Overgewicht voorkomen

Heupdysplasie is een aandoening van de heupgewrichten, waarbij het heupbot niet meer goed in de kom past. Het gaat slijten en kan na verloop van tijd voor pijn en kreupelheid zorgen. Hoe zwaarder de hond is, hoe meer de gewrichten belast worden. Voorkom dus dat je hond overgewicht krijgt en voer hem een dieet met alle voedingsstoffen die hij nodig heeft in de juiste verhoudingen. De hoeveelheid voer moet aangepast worden aan de activiteit van de hond. Op dagen dat je een lange boswandeling met hem gaat maken, zal hij meer energie verbruiken en dus ook meer voedsel behoeven. Op dagen dat hij de hele dag in zijn nest ligt, heeft hij juist minder voedsel nodig. Door hier rekening mee te houden bij het voeren kun je voorkomen dat je hond te zwaar wordt.