De Duitse Staande korthaar is een energieke hond met een groot uithoudingsvermogen. Daarom is het van groot belang om een brok van een goede kwaliteit te voeren. Ze hebben een goede, gebalanceerde voeding nodig met de juiste hoeveelheden eiwitten, vetten, calcium, fosfor en vitaminen.

Heupdysplasie

De Duitse Staande korthaar is een ras dat aanleg heeft voor het ontwikkelen van heupdysplasie. Dit is een erfelijke aandoening, maar u kunt het risico erop verminderen door te zorgen dat uw Duitse Staande korthaar niet te zwaar wordt. Overgewicht zorgt namelijk voor extra druk op de gewrichten, waardoor de klachten kunnen verergeren.

Maagtorsie

Zoals veel andere honden met een soortgelijke bouw zoals een diepe borstkas, loopt de Duitse Staande korthaar een verhoogd risico op een maagtorsie, ook wel een maagkanteling geheten. Om je viervoeter voor deze (potentieel fatale) aandoening te behoeden, is het heel belangrijk dat je je hond, nadat hij gegeten heeft, een paar uur de tijd geeft om zijn voedsel te verteren. Ook is het verstandig om zijn voer over meerdere maaltijden te verspreiden en niet een grote maaltijd in één keer te geven. De hond moet ook niet te snel eten, dus als je een hond hebt die de neiging heeft om te schrokken, leg dan iets in de voerbak (een steen of een omgekeerd schaaltje bijvoorbeeld) waardoor hij niet te snel zijn voer naar binnen kan werken. Zorg ook altijd dat hij voldoende vers water tot zijn beschikking heeft.