De Engelse Cocker Spaniël is een vrolijke, actieve hond. In tegenstelling tot de meeste rashonden hebben ze een vrij hoge levensverwachting, zo tussen de 12 en 15 jaar.

Gewicht volwassenen12-15 kg
Levensverwachting12-15 jaar

Gezondheid

De Engelse Cocker Spaniël is een vrij sterke en gezonde hond. Ze hebben niet voor niets een relatief hoge levensverwachting! Echter zijn er, net als bij alle rashonden, altijd wat (erfelijke) kwaaltjes en aandoeningen om rekening mee te houden. Een van die aandoeningen is een cardiomyopathie. Dit is een hartaandoening met een mogelijke dodelijke afloop, die zich op jongere leeftijd al kan ontwikkelen.

Gewrichtsproblemen voorkomen

Ook heupdisplasie komt regelmatig voor. Bij deze gewrichtsaandoening slijten de heupkoppen snel en is de aansluiting met het dijbeen niet goed. Naarmate de aandoening verergert, zal de hond steeds meer pijn krijgen met lopen. Om de gewrichten van je Engelse Cocker Spaniël zoveel mogelijk te ontlasten, is het van belang dat hij niet te zwaar wordt. Een volwassen Engelse Cocker Spaniël zou tussen de 12 en 15 kilo moeten wegen. Wordt je hond te zwaar, dan is het verstandig om de hoeveelheid voer te minderen. Dat wil zeggen: kleinere porties geven. Dus geen maaltijden overslaan! Ook kun je eens kijken of de brok die je geeft wel geschikt is voor je hond. Pups hebben namelijk heel andere behoeftes dan een volwassen Engelse Cocker Spaniël. Wanneer puppyvoer te lang wordt doorgevoerd, wordt de hond al snel te zwaar.