De Cairn Terriër is een levendig hondje, afkomstig uit Schotland. Het is waarschijnlijk één van de oudste Schotse terriërs. De naam is afgeleidt van de cairns, de holen in de rotsen in Schotland waar de honden jagen. Deze beestjes hebben een levensverwachting tussen de 10 en 15 jaar. Aanzienlijk ouder dan de meeste rashonden dus!

Levensverwachting10-15 jaar
Volwassenen voeding per dag110-135 gram

Gezondheid

Ondanks het feit dat Cairn Terriërs over het algemeen heel gezonde honden zijn en ze een relatief hoge levensverwachting hebben, is het wel zaak dat je goed op zijn voeding let. Cairn Terriërs komen namelijk heel makkelijk aan, en overgewicht kan allerlei gezondheidsproblemen veroorzaken. Het ras heeft tevens aanleg voor knieschijf luxatie. Bij deze aandoening, ook wel patella luxatie genoemd, schiet de knieschijf naar binnen of naar buiten toe. Hierdoor kan de hond zijn knie niet meer goed buigen en daardoor ook niet meer voldoende op het been steunen. Er zijn verschillende gradaties van de aandoening. Bij de eerste gradatie hoeft er meestal niets gedaan te worden, maar wanneer het verergerd kan een operatie noodzakelijk zijn. Knieschijf luxatie kan bij zowel jonge als oudere honden voorkomen.

Energie

Volwassen Cairn Terriërs hebben dagelijks 110 tot 125 gram voedsel nodig, afhankelijk van hoe actief ze die dag zijn. Het spreekt voor zich dat een hond meer voeding nodig heeft op dagen dat hij meer energie verbruikt.