Jack Russell terriërs zijn super energieke honden. Het spreekt dan ook voor zich dat ze een dieet nodig hebben waar ze voldoende energie uit kunnen halen.

Dieet75% droge brokken
Voeding volwassenen90-130 gram
Aantal keer voeren3x per dag

Tanden

Jack Russells hebben aanleg voor het ontwikkelen van tandsteen. Het wordt dan ook aangeraden om een dieet te voeren dat voor ten minste 75 procent uit droge brokken bestaat. De krokante textuur van de brokken helpt te voorkomen dat tandplak zich gaat opbouwen.

Hoeveelheid voer

Jack Russell pups hebben gedurende hun eerste levensjaar ongeveer 800 tot 900 calorieën nodig voor een gezonde ontwikkeling. Volwassen Jack Russells hebben, afhankelijk van hoe actief ze die dag zijn, 90 tot 130 gram voeding per dag nodig.
Omdat Jack Russells maar kleine maagjes hebben, is het raadzaam het voedsel te verdelen over drie maaltijden per dag. Op die manier kan de hond het voer beter verteren. Omdat Jack Russells jachthonden zijn, is het een goed idee om ze zo nu en dan te laten werken voor hun voer. Dit vinden ze zelf alleen maar leuk! Zo zijn er diverse speeltjes verkrijgbaar waar je brokjes in kunt doen. De honden moeten dan echt moeite doen om bij de brokjes te komen. Kijk uit met het geven tussendoortjes, dit kan bij zo’n klein hondje al snel leiden tot overgewicht, met allerlei gezondheidsproblemen van dien.

Patella luxatie

Het ras heeft tevens aanleg voor knieschijf luxatie. Bij deze aandoening, ook wel patella luxatie genoemd, schiet de knieschijf naar binnen of naar buiten toe. Hierdoor kan de hond zijn knie niet meer goed buigen en daardoor ook niet meer voldoende op het been steunen. Je ziet dan dat hij vaak kleine tussenstapjes maakt op drie poten.