De Staffordshire Bull Terriër is een kruising tussen een bulldog en een terriër. Het ras werd oospronkelijk gefokt voor het stierenvechten en berenvechten, dat in 1835 gelukkig werd verboden. Nu staat het ras bekend als een gezellige gezinshond, weliswaar met een stoer uiterlijk. Volwassen exemplaren wegen tussen de 10 en 17 kilo.

Erfelijke afwijkingen

De Staffordshire Bull Terriër is een redelijk gezond ras, echter zijn er bij rashonden altijd wat  afwijkingen om rekening mee te houden.
Eén van de meest voorkomende erfelijke afwijkingen bij de Staffordshire Bull Terriër is L2-HGA, een aandoening van het zenuwstelsel. Daarnaast lopen de honden ook risico op het ontwikkelen van heupdysplasie (HD) en elleboogdysplasie (ED). Je kunt het risico op deze aandoeningen minimaliseren door goed op te letten dat je hond niet te zwaar wordt. Overgewicht zorgt namelijk voor extra druk op de gewrichten.

Voeding aanpassen aan activiteit

Het is belangrijk om je hond goed in de gaten te houden en hem een gezond dieet te voeren. Geen twee honden zijn hetzelfde, en het is grotendeels afhankelijk van de voorkeur van je hond, hoe actief hij is en hoe oud hij is, wat en hoeveel je hem moet geven. Op dagen dat je hond erg actief is, zal hij meer voedsel nodig hebben dan op dag waarop hij de hele dag ligt te luieren. Door de hoeveelheid voer aan te passen aan zijn activiteit voorkom je overgewicht en andere gezondheidsproblemen. Geef hem een licht verteerbare voeding, dit voorkomt winderigheid waar ze nogal eens last van hebben en wat niet aangenaam is.