De Rhodesian Ridgeback, ook wel Pronkrug of Leeuwhond genoemd, is een hondenras uit Zuid-Afrika. Het ras werd oorspronkelijk gefokt om te jagen op leeuwen en ander groot wild. De honden zijn heel intelligent en trouw. Gezonde, volwassen reutjes wegen tussen de 36 en 41 kilo, de teefjes tussen de 29 en 34 kilo.

Gewicht mannetje36-41 kg
Gewicht vrouwtje29-34 kg

Groei

De Rhodesian Ridgeback is een snel groeiend hondenras. De botten en gewrichten van een pup worden al snel teveel belast, met alle gevolgen van dien. Daarom is het belangrijk dat de pups een heel uitgebalanceerde voeding krijgen: voldoende voedingsstoffen om te kunnen groeien, maar niet te veel voer zodat ze niet te dik worden. Een kwalitatief hoogwaardige puppybrok is dus geen overbodige luxe.

HD en ED

De Rhodesian Ridgeback heeft aanleg voor het ontwikkelen van heupdysplasie (HD) en elleboogdysplasie (ED). Er zijn meerdere factoren die de ontwikkeling van deze aandoeningen beïnvloeden, zoals tijdens de jonge jaren te veel en te wild spelen en lopen en te veel traplopen. De belangrijkste factor is echter overgewicht. Hoe zwaarder de hond is, hoe groter de belasting op zijn gewrichten. Het is dus zeer belangrijk om je Rhodesian Ridgeback een gezond, gebalanceerd dieet te voeren en goed op zijn gewicht te letten. Overgewicht is ook te voorkomen door de hoeveelheid voer af te stemmen op de activiteiten die dag. Heeft je hond een flinke wandeling gemaakt en is hij de hele dag actief, dan heeft hij dus ook meer voer nodig dan wanneer hij een rustig dagje heeft. Stem de hoeveelheid af op zijn activiteit en je hond zal niet snel te dik worden.