De 3 grote oorzaken voor vaak krabbende honden

Wat je nu moet weten over jeuk bij honden

 • De 3 meest voorkomende oorzaken van jeuk zijn:
  • oorontsteking;
  • vlooien of;
  • voedselallergie
 • 2 op 5 honden heeft gezondheidsklachten door slechte voeding
 • Bespaar kosten bij de dierenarts en geef je hond de juiste voeding

Krabbende honden

Wanneer jouw hond dag en nacht aan het krabben is, is er vaak iets mis. Dit kan natuurlijk veel verschillende oorzaken hebben, maar dit zijn de 3 oorzaken die dierenartsen vaak zien terugkomen:

Oorontstekening

Oorontsteking is volgens dierendokters.com een van de meestvoorkomende problemen onder honden. Dierenarts Erik Luijerink schat dat 1 op de 5 honden een oorontsteking heeft. Grote kans dat jij als lezer nummer 5 binnenkort naar de dierenarts kan hiervoor. Dit kost je dan wel gelijk €100 per keer (en heeft meestal meerdere behandelingen).

Voorkomen van oorontsteking

Volgens dierendokters.com kun je de kans op een oorontsteking zo klein mogelijk maken door:

 • Een nieuwe pup of kitten eerst te laten controleren
 • Volgens instructies van de dierenarts te zalven
 • Hoge kwaliteit voer te geven; goed voer zorgt voor een gezonde huid en omdat het binnenste deel van het oor uit huid bestaat, verminderd dit sterk de kans op oorontsteking, wat gemakkelijk 400 euro aan dierenartsbezoeken bespaart!

Vlooien

Deze beestjes leggen wel 50 eitjes per dag! Het kan dus zomaar zijn dat je hond binnen een paar dagen een hele vlooienfamilie meedraagt.

Vlooienbehandeling

Wanneer je jouw hond gaat behandelen, let dan vooral op deze tips van Dierenarts Erik Luijerink.

 • Anti vlooienmiddel: zorg ervoor dat dit middel niet alleen de volwassen vlooien, maar ook de eitjes en de larven doodt.
 • Vlooienkam: met deze (ijzeren) kam haal je de volwassen vlooien en de uitwerpselen uit de vacht van je hond.
 • Omgevingsspray: let ook hier op dat je spray aanschaft die niet alleen Adulticide maar ook een Larvicide werking heeft. Dit betekent dat ook de larven en eitjes worden gedood door de spray.

Voedselallergie

Uit 19 onderzoeken in Europa, Amerika en Australië is gebleken dat 1 op de 10 honden een voedselallergie heeft (afkomstig van Allergie bij Honden en CNN.)

In dit onderzoek is te zien dat bijna 80% van alle voedselallergieën ontstaat door rund, zuivel, kip en tarwe dat in het voedsel verwerkt is. Bijna 46% van de voedselallergieën wordt zelfs veroorzaakt door rund. Zal dit met de natuur te maken hebben? Aten wolven vroeger vooral herten en rendieren of aten ze meer rund en zuivel? Voer met lam, varken, vis, maïs, kalkoen, rijst en eend (kleinere dieren en plantaardig voedsel) geven 12x-46x minder kans op een allergie!

Genezen en voorkomen voedselallergie

Wil je beoordelen of je hond een voedselallergie heeft?

 1. De eerste stap is om 8 weken lang een eliminatiedieet te geven:
  1. Optie hiervoor is: Denkadog Micro Protein, doormiddel van de nieuwste technologieën zijn de (vis)eiwitten zo klein gemaakt dat ze door het lichaam niet meer gezien worden, maar wel de nodige energie geven. Bovendien bevat deze voeding geen tarwe, kip of rund.
 2. Maakt dit geen verschil? Dan kun je kijken of dat er iets in de omgeving is dat zorgt voor zijn jeuk en haaruitval (zoals vlooien, materiaal van het kussen, pollen).

Gezondheidsklachten door slechte voeding

Oorontsteking, haaruitval en jeuk zijn allemaal gezondheidsproblemen die veroorzaakt kunnen worden door slechte voeding. 2 op de 5 honden heeft hier last van. Schokkende ontdekking is dat bijna 80% van alle voedselallergieën ontstaat doordat er rund, kip of tarwe in het voer zit. Door de juiste voeding te geven, bespaar je dus minimaal 400 euro aan dierenarts bezoeken. Bovendien zorgt een goede voeding ervoor dat je hond bijna 80% minder kans heeft op een voedselallergie. Door in plaats van een zak van€33 een zak van 63 te geven, bespaar je op de lange termijn dus veel geld! Een klein rekensommetje: €30,- (meerprijs voer) x 8 (gemiddeld aantal zakken per jaar) = €240,- leert dat je met €240,- aan betere voeding. €160,- per jaar bespaart!

Doe niet alleen je hond, maar ook je portemonnee plezier en investeer in goede voeding!

 

jeuk anus hondLabrador retriever