Zijn granen nu wel of niet goed voor mijn hond?

Wat je moet weten over granen in hondenvoeding

  • Graanvrij is anders dan glutenvrij. Niet alle granen bevatten gluten.
  • Gluten zijn een groep van eiwitten.
  • Allergie voor dierlijke eiwitten komt vaker voor dan allergie voor gluten.
  • Over het algemeen verteren honden granen goed.
  • Granen zijn goed verteerbaar en een goede bron voor energie.

Granen in hondenvoeding; zijn granen nu wel of niet goed voor mijn hond?

Opvattingen over de meest geschikte voeding voor honden kunnen sterk uiteenlopen. Graanvrij hondenvoer wordt steeds populairder, maar zijn granen nu wel of niet goed voor jouw hond?

Wat verstaan wij onder graanvrij?

Graanvrij betekent voor ons dat we geen ingrediënten gebruiken die tot de groep van granen behoren. Tarwe, rijst, maïs, gerst, haver en rogge, sorghum behoren tot de groep van granen. Hondenvoeding die graanvrij is, is samengesteld met een koolhydraatbron welke geen graan is maar bijvoorbeeld aardappelen, bonen, linzen, bataat (zoet aardappel), erwten.

De voeding van Denkadog is niet graanvrij. Indien er enkel maïs en/of rijst in verwerkt zit, noemen we dit wel glutenvrij. Maïs en rijst zijn beide glutenvrij net zoals bijvoorbeeld aardappelen en erwten.

Wat is granen- of glutenallergie?

Granen- en glutenallergie zijn termen die soms door elkaar gebruikt worden. Deze verwarring ontstaat doordat vele granen gluten bevatten. Gluten zijn een groep van eiwitten in granen. Dit is rogge, tarwe en gerst. Overgevoeligheid voor eiwitten in vlees komt vaker voor dan overgevoeligheid voor gluten, ofwel eiwitten in granen. De gluten die in bepaalde granen (gerst, rogge, tarwe) aanwezig zijn, kunnen bij enkele honden maag darmstoornissen veroorzaken.

Glutenvrij hondenvoer minder risico op allergische reacties

Glutenvrije hondenvoer is zeer geschikt voor honden die allergisch zijn voor granen (rogge, tarwe of gerst). Deze voeding is meestal speciaal ontwikkeld voor de voedselgevoelige en voedsel allergische hond.

Glutenvrije voeding van Denkadog

* Hypo Sensitive (zonder dierlijke ingrediënten)
* Hypo Allergic (lamsvlees)
* Micro Protein
* Joints Care (voor soepele gewrichten)
* Dental Care (tegen tandsteen)

Kunnen honden granen verteren?

Kunnen honden eigenlijk wel granen verteren? Honden kunnen prima granen verteren als de granen verhit (ontsloten) worden. Dit blijkt in de praktijk maar ook onderzoek  laat dit zien. Honden zijn  prima in staat grote hoeveelheden zetmeel (graan en aardappel) te verteren.  Voorwaarde is dat zetmeel uit de ingrediënten volledig ontsloten is (ontsloten zetmeel is voor bijna 98% verteerbaar voor honden maar ook voor mensen). De bakker bakt ook zijn brood door verhitting en hiermee wordt het zetmeel ook ontsloten.  Het ontsluiten van erwten of een bonen, gaat wel veel moeizamer dan uit graan of aardappel.

Vermelding op de verpakking

Voor de vermelding op de verpakkingen zijn ondanks strenge wetgeving vanuit Europa toch nog onduidelijkheden omtrent hetgeen in de zak zit. Een vermelding van granen op de verpakking geeft nog niet aan welke granen (tarwe, gerst, haver, rijst, sorgum, spelt, amarant enz) er verwerkt zijn, in welke vorm de producten verwerkt zijn en welke kwaliteit of van welke oorsprong ze zijn.
Voorbeeld: bij vermelding van rijst geeft dat niet aan of we te maken hebben met rijst, rijstmeel, rijstgluten of rijstzemelen. De verteerbaarheid van rijstmeel  is 90% en de verteerbaarheid van rijstzemelen is 46%. De laatste is half zo goed verteerbaar dus. Ook de prijs van rijstzemelen is de helft van rijst. Maïs geeft een betere verteerbaarheid dan rijstzemelen. Tarwe geeft een betere verteerbaarheid dan haver of gerst. Mais en tarwe zijn dus de meest volledig verteerbare granen die in hondenvoeding gebruikt worden.

Voer van Denkadog bevat geen aardappels

Graanvrije voedingen die nu trendy zijn als “grain free”, bevatten in de plaats van granen veelal aardappel (zetmeel), bataat (zoete aardappel), erwten, bonen of zelfs linzen. Ook deze ingrediënten leveren zetmeel als brandstof voor het lichaam. Ze verschillen van granen doordat de verteerbaarheid vaak minder is zoals bij erwten (denk b.v. aan erwtensoep). Door een risico van de aanwezigheid van gifstoffen (solanine) in aardappelen is het voor Denkadog ongewenst aardappelen te gebruiken in de voedingen.

Waarom granen?

Graan is nodig om een gebalanceerde voeding te maken en binding en structuur van de korrel te garanderen. Daarnaast bevordert graan een optimale darmfunctie, vezels stimuleren de darmbewegingen. De verteerbaarheid van granen is veel hoger dan de verteerbaarheid van bijvoorbeeld vlees (eiwit, vet). De verteerbaarheid van alle granen ligt heel dicht bij elkaar. Granen leveren als koolhydraten bron brandstof voor het lichaam en gebruikt voor energie. Ondanks dat honden zonder koolhydraten kunnen zijn ze een zeer goede bron voor energie. Mais en rijst zijn wenselijke ingrediënten in hondenvoeding ook vanwege de constante kwaliteit. Bovendien zijn maïs en rijst vrij van gluten waarmee ze geschikt zijn voor honden met een gluten overgevoeligheid. Meestal is de rijst in hondenvoer niet de kwaliteit rijst zoals die voor de humane consumptie gebruikt wordt. De kwaliteit van maïs die wordt gebruikt in Denkadog voeding is wel vergelijkbaar met humane voeding.

Mijn hond heeft chocolade gegeten. Wat nu?Productbeoordeling Denkadog