Heupdysplasie wat is het?

Heupdysplasie bij honden is een erfelijke aandoening. Een hond met heupdysplasie (HD) heeft een slechte ontwikkeling van het heupgewricht. Bij heupdysplasie sluiten de kom en de kop van de heup niet goed op elkaar aan. Het kapsel is onvoldoende sterk en de kom is niet diep genoeg. De kop kan losser gaan zitten, tegen de kom aan botsen en in sommige gevallen zelfs uit de kom schieten.

Kenmerken heupdysplasie

De heupen van de hond bewegen niet soepel genoeg, waardoor dit pijn kan geven bij het bewegen. Die pijn treedt over het algemeen op wanneer de hond tussen de 6 en 18 maanden oud is. Wanneer de hond ouder wordt en last krijgt van slijtage kan hij nog meer last krijgen.

Heupdysplasie voorkomen?

Heupdysplasie bij honden is dus een erfelijke aandoening, maar er zijn echter een aantal factoren die van invloed kunnen zijn op de ontwikkeling van HD. Overgewicht bij de hond kan bijvoorbeeld zorgen voor een grotere belasting op de gewrichten en dus ook op de heupen. Ook veel traplopen en het lopen in zware grond kan HD beïnvloeden. Bovendien hebben bepaalde rassen aanleg voor HD.

Hoe behandel je heupdysplasie?

Er zijn verschillende manieren om een hond met heupdysplasie te behandelen, zoals een operatie, medicatie of fysiotherapie. Met de juiste behandeling kan een hond met heupdysplasie toch een goed en pijnloos leven leiden. Een goede voeding is hier een belangrijk onderdeel van. Denkadog Joints Care is een geschikte voeding voor honden met heupdysplasie. Deze voeding is namelijk speciaal ontwikkeld om honden met gewrichtsproblemen te ondersteunen. 

 

Recent Posts