Fietsen, doe het niet te hard

Fietsen doe je  niet harder als 15 kilometer per uur, dit is het maximum om honden in een goede conditie te houden.

Laat de hond rechts van u lopen

Laat de hond altijd rechts van u lopen. op die manier is de hond door u afgeschermd van voorbijrijdend verkeer en is de kans op ongevallen een stuk kleiner.

Laat de hond draven

Laat de hond in een draf naast de fiets meelopen. Op het moment dat hij gaat galopperen, gaat u te snel. Door gedurende langere tijd te galopperen worden de gewrichten van de hond teveel belast.
Laat de hond u niet voorttrekken. Dit is niet alleen verboden, maar ook gevaarlijk.

Gebruik een springer

Hierdoor zit de hond aan de fiets vast en heeft u uw handen vrij om te sturen. Het is tevens een goed idee om in plaats van een halsband een tuigje te gebruiken. Dit is ook niet zonder risico’s.

Let op de temperatuur

Honden kunnen niet zweten. De enige ‘afkoelmechanismen’ die een hond heeft zijn de tong en de voetzooltjes. Het is dan ook niet verstandig om met uw hond te gaan fietsen als het buiten warmer is dan 20 graden.

Zorg voor een geschikte ondergrond

Kiezeltjes, steentjes of een weg van slecht gelegde kinderkopjes maken het er voor uw hond niet leuker op. Kijk uit voor te heet asfalt en controleer na elke rit de poten.

Bouw het rustig op

Het spreekt voor zich dat honden net als mensen hun conditie geleidelijk moeten opbouwen.

Zorg dat de hond zichtbaar is

Doordat uw hond lager bij de grond is dan u op uw fiets, willen ze nog wel eens over het hoofd gezien worden door andere weggebruikers. Zorg daarom voor een riem in een felle kleur en doe de hond een reflecterend vestje aan als het schemert.

Recent Posts