Socialisatiefase

De eerste vier maanden zijn voor een pup van cruciaal belang voor de sociale vaardigheden in de rest van het leven.

Alles wat de pup in die periode meemaakt, zal hij zich de rest van zijn leven herinneren en als ‘normaal’ ervaren. In deze periode moet de pup vertrouwd gemaakt worden met vele omstandigheden en situaties. Hierdoor kun je voorkomen dat de hond zich later eenkennig, wantrouwend of angstig opstelt.

De pup moet leren hoe hij zich ten opzichte van de mens en andere dieren dient te gedragen.

Een ernstig onaangename situatie kan voor de rest van het leven een angst opleveren.

Hoe lang is de socialisatiefase van mij pup / opvoeding?

Tijdens de socialisatiefase (8 tot 14 weken) moet begonnen worden met de opvoeding.

Terwijl tijdens de inprentingsfase het accent dient te liggen op stimuleren en prijzen (dus niet op verbieden), moet tijdens de socialisatiefase een begin gemaakt worden met het corrigeren van ongewenst gedrag. In deze periode kun je jouw hond zelf “vormen”, leg je de basis voor latere kameraadschap en leert jouw hond je te vertrouwen.

Het is belangrijk  dat de fokker ook al veel aandacht heeft besteed aan de kennismaking met mensen en een huisleven. Bij grote fokkerijen heeft men voor socialisatie van de pup minder of geen tijd voor.

Het is ook  belangrijk de pup gedurende deze periode kennis te laten maken met andere mensen, soortgenoten, andere diersoorten en verschillende situaties in en om het huis. Gun je pup de tijd om alle indrukken te verwerken, dan leert hij het snelst.

Het is heel belangrijk dat er niet op angstig gedrag van de pup wordt gereageerd. Laat hem op zijn gemak de situatie ervaren en troost hem niet. Als je toch wil troosten doe dat dan na 4 minuten pas.

Ook negatieve ervaring zal hij moeten verwerken.

Dit heeft als gevolg dat de pup zal opgroeien tot een goede, sociale hond, die zich onder verschillende omstandigheden prettig voelt.

Verboden terrein

Ook de “verboden terreinen” voor de pup moeten worden aangegeven, zoals het meubilair. Vind je het niet goed dat je pup op de bank ligt, dan moet je hem van de bank af tillen. De pup weet dan dat dit geen plekje voor hem is.

Etensbakje

Het is ook belangrijk de pup te leren dat ook anderen aan zijn etensbakje mogen komen. Neem daarom af en toe de bak van hem weg en geeft deze pas terug wanneer hij gekalmeerd is. Daarmee voorkom je dat de hond later gaat bijten wanneer een kind of volwassene aan zijn bak komt.

Probeer het hondje er ook vroeg genoeg aan te laten wennen dat je iets uit zijn bek neemt, dat niet goed voor hem is. Dit is een kwestie van het winnen van het vertrouwen van de hond.

De opvoeding van je pup begint altijd met het zindelijk maken.
De rest leert hij, met een beetje geduld, eigenlijk vanzelf en spelenderwijs.

Recent Posts