Een volwassen vlo kan, nadat hij een bloedmaaltijd heeft gehad, wel honderden of duizenden eitjes leggen. Die vallen op de grond (dat kan zowel binnen als buiten gebeuren). Uit de eitjes kruipen na een dag of twee larven, die vervolgens wegkruipen naar donkere plekjes onder het tapijt achter plinten en vele ander plekken.

De larven vervellen een paar keer voordat ze zich verpoppen. Uit de pop komt uiteindelijk een volwassen vlo. Die wacht rustig tot er toevallig een hond voorbij komt, en bespringt deze. De periode van pop tot volwassen vlo kan wel 3 maanden duren. Vervolgens begint het hele proces weer van voor af aan. Deze cyclus duurt gemiddeld een week of zes.

Zoals je leest is het dus van belang dat je in het geval van een vlooienplaag niet alleen de vlooien te pakken krijgt, maar ook de eitjes en de larven doodt. Het behandelen van de omgeving naast de hond is zeer belangrijk. De periode van behandelen is eveneens belangrijk. De beste resultaten worden behaald bij een volledig behandelplan.

Hoe komt mijn hond van zijn vlooien af?

Anti-vlooienmiddel

Wanneer je een anti-vlooienmiddel gaat aanschaffen, moet je goed opletten wat het middel precies doet. Veel vlooienmiddelen doden namelijk wel de volwassen vlooien, maar niet de eieren of de larven. Een goed vlooienmiddel dood de volwassen vlooien, de eieren op de hond en in de omgeving en de larven.

Vlooienkam

Met behulp van een goede (ijzeren) vlooienkam kun je de volwassen vlooien verwijderen uit de vacht van jouw hond. Met de vlooienkam haal je ook de uitwerpselen uit de vacht. Dit zijn kleine bruine brokjes.

Omgevingsspray

Wanneer je ook een omgevingsspray wilt aanschaffen, let er dan op dat deze zowel een adulticide als een larvicide werking (werking op volwassen vlooien en werking op de larven) heeft. Op die manier doodt je ook de larven en niet alleen de volwassen vlooien.

 

Recent Posts