Het is belangrijk dat honden van jongs af aan leren om alleen te zijn. Dit is later namelijk erg lastig aan te leren. Honden die niet leren om alleen te zijn kunnen verlatingsangst ontwikkelen, wat zich uit in piepen, janken, blaffen, plassen en het slopen van uw huis. Onderstaand tref je een aantal adviezen aan hoe jij je hond leert alleen te zijn.

Hoe leer ik mijn hond alleen te zijn:

    • Benchtraining
    • Mee naar buiten nemen
    • Geen straf
    • Kauwspeeltje

Benchtraining

Een goede methode om mee te beginnen is benchtraining. U kunt de hond af en toe even in de bench zetten terwijl u thuis bent. Zo leert hij dat u altijd weer terug komt. Wanneer dit goed gaat kunt u langzaam aan de tijd voordat u de hond er weer uit haalt verlengen.

Zodra u zover bent om de hond echt alleen te laten moet u dit systematisch aanpakken. Ga de eerste keer dus niet meteen de hele dag weg, maar bouw het langzaam op.

Mee naar buiten nemen

Het is een goed idee om de hond lekker even mee naar buiten te nemen voordat u weg gaat. Speel met hem en laat hem lekker rennen. Daarna is hij voldaan en kan hij uitrusten terwijl u weg gaat.

Geen straf

Wanneer u uw hond echt alleen thuis gaat laten, geef hem dan het half uur voordat u de deur uit gaat geen aandacht. Zo verkleint u het contrast tussen uw aan- en afwezigheid. Als u terug komt mag u de hond alleen belonen als hij rustig is en zich goed heeft gedragen. Heeft uw hond zich niet gedragen tijdens uw afwezigheid, dan heeft het geen zin om hem daarvoor te straffen. U straft hem pas achteraf, en hij zal daardoor de link niet kunnen leggen tussen zijn straf en zijn ongewenste gedrag. Een hond heeft een geheugen voor dit soort zaken van ongeveer 2 minuten.

Kauwspeeltje

Zorg dat uw hond iets te doen heeft terwijl u weg bent. Geef hem bijvoorbeeld een kauwspeeltje. Bij sommige honden kan het ook helpen om bijvoorbeeld de radio aan te laten, hierdoor voelen ze zich minder alleen. Daarnaast is er een spray verkrijgbaar die de hond een rustgevend gevoel geeft waardoor hij zich sneller op zijn gemak voelt.

Recent Posts