Uw honden zijn bang voor vuurwerk. Bij oud en nieuw hoort traditiegetrouw vuurwerk en in de meeste gevallen zijn honden bang voor vuurwerk. Stress door vuurwerk komt bij 50% van de honden en katten voor. De maand december is dan ook een stressvolle maand voor veel huisdieren.

Middelen tegen angst hond

De dierenarts heeft hiervoor tabletten. Dit zijn vaak narcose middelen die effect hebben op de ademhaling en de hartslag. U kunt uw hond of kat beter niet alleen laten als u deze heeft gegeven. Vooral als u het tablet voor de eerste keer toedient. Elk dier reageert namelijk anders op de dosering. Hoe uw dier op het middel reageert kunt u het beste al (ruim) voor oud en nieuw eens uitproberen.

Een alternatief op de tabletten is door middel van kruiden of voeding de stress proberen te voorkomen. Kruiden zoals valeriaan, groene thee of het aminozuur L-tryptofaan hebben rustgevende en angstverminderende eigenschappen. Het werkt niet verslavend of versuffend, maar uw hond moet er al wel ruim voor oud en nieuw mee beginnen.

Voor rusteloze honden met stress bestaat er ook speciale voeding. Denkadog Hypo Stress-Digestion is een voeding speciaal ontwikkeld voor angstige of onrustige honden. Hier dient u minimaal 4 weken voor oud en nieuw mee te beginnen.

Uitingen van bange hond

Als stress, samenhangend met vuurwerk, niet wordt behandeld, kan de angst overslaan naar angst voor andere geluiden zoals onweer en harde knallen. Uiteindelijk kunnen zelfs dagelijkse geluiden zoals het dichtslaan van een deur stress opleveren. Angstige huisdieren uiten dit door voortdurend te janken, ze tonen rusteloosheid en willen steeds in de buurt van de eigenaar blijven of zich juist ergens in een hoekje verstoppen. Het is belangrijk deze angst aan te pakken omdat dit het welzijn van het dier kan aantasten.

Krabben is één van de stresssignalen van de hond. Uit verveling of als stressreactie kan de hond aan de poten likken. Dit heeft vaak niks te maken met jeuk. Als de hond dit lang volhoudt, kan dit leiden tot open of kale plekken. Andere problemen die het gevolg kunnen zijn van stress zijn haaruitval, eczeem en roos.

Omgaan met angst

Om te voorkomen dat uw hond angstig wordt en stress ervaart, is het van belang schrikreacties compleet te negeren. Kijk uw huisdier niet aan, zeg niets, raak hem niet aan. Ga vooral door met hetgeen waar u mee bezig bent en  doe alsof vuurwerk volkomen normaal is. Wanneer een dier zich verstopt, laat hem dan maar. In zijn schuilplaats voelt hij zich waarschijnlijk veiliger. Zou u hem eruit halen, dan kan het zijn dat hij zich verdedigt en u wilt bijten.

Gedragsoefeningen hond

Voor een hond die bang is voor vuurwerk is het beter om met de angst om te leren gaan door het probleem aan te pakken via gedragsoefeningen. Dit is wellicht een tip voor volgend jaar. Om het gedrag te veranderen, is het meestal nodig ruim van tevoren al deel te nemen aan een training. In sommige plaatsen worden nog vlak voor oud en nieuw trainingen gegeven.

Recent Posts