Wat de oorzaak van een agressieve hond kan zijn?

In principe is een hond niet agressief of vals. Agressief gedrag en bijten bij honden kan vele verschillende oorzaken hebben. In veel gevallen wordt agressief gedrag veroorzaakt door personen of situaties die door ons wellicht niet als bedreigend worden ervaren, maar door uw hond wel.

Oorzaak agressief gedrag bij honden:

    • In de ogen kijken
    • Aanraken
    • Afpakken
    • Bedreigend

In de ogen kijken

Wanneer een onbekend of onbetrouwbaar persoon uw hond recht in de ogen aankijkt, kan dit door een hond als bedreigend worden ervaren. Op zich best logisch, hoe zou u zich voelen als een onbekende u loopt aan te staren of doelgericht op u af loopt?

Aanraken

Door aanraken kan een hond agressief gedrag tonen. Wanneer iemand uw hond van boven af aanraakt of probeert aan te raken, denkt de hond dat diegene zijn dominante positie wil laten zien. Zo gaat het bij honden onderling namelijk ook: de hond met de hoogste rang laat zijn ondergeschikten zien dat hij de baas is door de voorpoten op zijn rug te liggen of zelfs op hem te gaan staan. Wanneer de hond niet van mening is dat die persoon die hem probeert te aaien een hogere rang heeft dan hij zelf, zou hij zich bedreigd kunnen voelen.

Afpakken

De hond kan zich ook bedreigd voelen wanneer hij denkt dat iemand iets van hem af wil pakken. Hondenvoer, speelgoed, zijn favoriete kussen of als het een moederhond betreft, haar pups.

Bedreigend

De hond kan tevens agressief worden wanneer hij wordt benaderd door een persoon die hij bedreigend vind omdat de persoon kenmerken vertoond die hij nog niet eerder heeft gezien of omdat hij daar in het verleden een traumatische ervaring mee heeft gehad. Dit kan variëren van mannen met een hoed op en mensen met een donkere huidskleur tot jonge kinderen.

Denkadog biedt Hypo Stress-Digestion, een zorgvuldig samengestelde hondenvoeding die speciaal is ontwikkeld voor rusteloze, hyperactieve of angstige honden.

Succes!

Recent Posts