De volgende verschijnselen kunnen ontstaan als gevolg van slechte voeding van de hond:

  • Vermagering
  • Problemen met de poten
  • Maag- en darmproblemen
  • Vacht- en huidproblemen
  • Gewrichtsontstekingen
  • Tandproblemen
  • Lusteloosheid
  • Obesitas

Vermagering

Als de ribben of ruggengraat van een hond zichtbaar worden onder de huid, zal er in de eerste instantie wellicht gedacht worden dat de hond te weinig eten krijgt. Gewichtsverlies kan echter ook heel goed veroorzaakt worden door problemen met de spijsvertering of parasieten of bijvoorbeeld suikerziekte of tumoren.

Problemen met de poten

Jonge honden die teveel calcium binnen krijgen en in een verkeerde verhouding met fosfaten kunnen last krijgen van hun poten. Dit geeft dan veel pijn en de poten groeien niet juist uit.

Maag- en darmproblemen

Een tekort aan de benodigde vitaminen, mineralen en eiwitten kan leiden tot maag- en darmproblemen en problemen met de ontlasting (te dunne of teveel/te weinig ontlasting). Voeding die niet goed door de hond verteert kan worden zorgt voor dezelfde problemen.

Vacht- en huidproblemen

Slechte voeding kan leiden tot een slechte stinkende vacht, overmatige haaruitval en huidproblemen zoals jeuk en huidschilfers. De juiste verhouding en hoeveelheid van de mineralen en vetzuren in de voeding dragen bij aan een gezonde vacht.

Gewrichtsontstekingen

Een tekort aan de juiste voedingsstoffen kan leiden tot problemen met de gewrichten. Bekijk onze Artrose bij honden pagina voor meer informatie.

Tandproblemen

Slechte voeding kan leiden tot de vorming van tandplak. Dit kan uiteindelijk leiden tot ontstekingen van het tandvlees, het verlies van tanden en kiezen, problemen met eten, slechte adem en vele andere complicaties.

Lusteloosheid

Gebrek aan benodigde voedingsstoffen kan er toe leiden dat uw hond lusteloos wordt en weinig energie meer heeft.

Obesitas

Te vet eten kan zorgen voor overgewicht, wat op zijn beurt weer kan leiden tot problemen met de bloedsomloop, gewrichten en hartklachten.

Tot slot: een hond die slechte voeding krijgt zit vaak niet lekker in zijn vel. Daaruit kunnen uiteindelijk ook gedragsproblemen door ontstaan.

 

Recent Posts