Wat kan ik verwachten als mijn hond loops is?

    • Een hond wordt 1 tot 2 keer per jaar loops.
    • De eerste loopsheid treedt op als een teefje tussen de 6 en 18 maanden oud is.
    • De loopsheid duurt ongeveer drie weken. Dit kan echter per hond verschillen. De ene hond is korter loops, de ander langer.
    • Iedere hond heeft als het ware haar eigen cyclus.

Voorloopsheid

De zogeheten ‘voorloopsheid’ duurt gemiddeld 9 dagen. Tijdens deze periode is de vulva van uw hond wat opgezet en komt er wat bloed uit. Dat wil niet zeggen dat u dat altijd ziet. Veel teefjes “verzorgen” zich zo goed dat u niets ziet omdat ze het op likt. Het gedrag kan ook wel anders zijn.

Sommige honden plassen heel veel of luisteren slecht.

Tijdens de voorloopsheid zullen reutjes veel interesse tonen in het teefje. Ze lopen haar achterna, snuffelen aan haar, maar het teefje zal het nog niet toestaan wanneer een reutje haar probeert te dekken.

Een dekking vanaf dag 9 tot dag 11 is het meest vruchtbaar. Buiten die tijd zal het teefje zich ook niet laten dekken. Daarna wordt de loopsheid snel minder en stopt op dag 21. Een teefje zal zelf ook hard op jacht gaan, het is dus van belang dat u haar goed in de gaten houdt en aanlijnt wanneer u haar uit laat.

Loopse honden kunnen onverwacht inventief zijn! U kunt het beste plekken op zoeken waar zo weinig mogelijk andere honden rondlopen, want uw hond zal ze aantrekken als een magneet.

Recent Posts