Mijn hond is zwanger. Wat nu?
Gefeliciteerd met de zwangerschap van Boomer.

Welke voeding voor een zwangere hond?

Zoals altijd geldt, is het van belang dat je hond goede voeding krijgt. Zowel voor als tijdens de zwangerschap.
In de 5e week van de dracht is het aan te raden om voor de teef naar pup voeding over te stappen zoals Denkadog Pup Junior Croc. De voergift mag dan langzaam 25 tot 30% verhoogd worden.

 

Verder nog van belang:

  • De hond moet voldoende opnemen om in haar energiebehoefte te voorzien;
  • Grote hoeveelheden moeten verdeeld worden over 2-4 maaltijden, anders wordt de druk op het middenrif te groot;
  • Vermijd veranderingen in het rantsoen tijdens dracht- en zoogperiode behalve dan de verandering naar pup voeding 14 dagen voor de geplande werpdatum;
  • Geef geen extra supplementen (calcium). Dat heeft geen zin en kan enkel problemen veroorzaken;
  • Belangrijk is om de teef meerdere keren per dag kleine porties te geven. Door de plaats die de puppy’s innemen zal de teef niet meer zo veel ineens kunnen eten;
  • Denkadog Pup Junior Croc is speciaal ontwikkeld voor de drachtige hond en pup;

De voeding van het moederdier tijdens de lactatie

Dit is vooral belangrijk in de 3e en 4e week van de lactatieperiode. De voerbehoefte kan 2 tot 3 maal zo hoog zijn als voor de dracht. Zeker bij veel pups is dat goed merkbaar. De teef moet voortdurend voer ter beschikking hebben of anders 3-4 maaltijden per dag krijgen. Voeropname en conditie moeten regelmatig gecontroleerd worden. Ondanks de hoge voergift kan een beetje gewichtsverlies optreden. Dit is niet verontrustend maar een normaal verschijnsel.
Als de jongen zelf gaan eten, (ongeveer na 30 dagen) kan de hoeveelheid voer langzaam worden verminderd; de melkproductie daalt dan. De moeder zal zelf wel aangeven wanneer ze de pups beu is. Dat zal ongeveer 6 tot 7 weken nat de werpdatum zijn.

Bijvoeding van pups

Wanneer de teef geen of te weinig melk blijkt te hebben, is het van groot belang snel te reageren, zodat de pups adequaat bijgevoerd kunnen worden. Bij alle voorbereidingen op de geboorte van de pups is het goed altijd een kleine hoeveelheid pupmelk (poeder) op voorraad te hebben of in ieder geval te weten waar het verkrijgbaar is.

De voeding van de pup moet exact afgestemd zijn op de specifieke behoefte van een hond (pup). Een goede melk voor de pup moet dan ook overeenkomen met de samenstelling van natuurlijke tevenmelk.
Koemelk of geitenmelk gebruiken voor een pup is niet goed. Het vet en eiwit gehalte komt niet goed overeen en levert te weinig energie.

Het eventueel bijvoeren van pups kan beginnen als je merkt dat de moeder te weinig melk geeft. Begin met melk vervangend puppyvoer. Begin met de grootste pups zodat de kleine nog moedermelk kunnen drinken.
Weeg de pups regelmatig zodat je weet hoeveel ze groeien.

Hopelijk is de vraag: “mijn hond is zwanger. Wat nu?” hierbij voldoende beantwoord.

Recent Posts