De meest voorkomende allergieën bij honden buiten de seizoenen zijn waarschijnlijk voeding of voedsel allergieën (10% van alle jeuk klachten gaat gepaard met voedsel allergie). Daarnaast komt er nog veel contact allergie voor, atopie en voedsel intolerantie. Symptomen zijn: jeuk aan oren, oksels, roodheid van vacht op specifieke plaatsen. Braken en diarree maken het beeld compleet.

Seizoensallergie bij honden

Seizoen gerelateerde allergieën zijn vlooien allergie, pollen/stof allergie. Deze reacties van het lichaam vinden plaats op stof en pollen uit de omgeving en zijn meestal seizoensgebonden. Van groot belang voor de behandeling of het voorkomen van de allergie is te weten  om welk soort allergie het gaat. En dus wat de veroorzakende factor is. Daarvoor is het belangrijk dat u de symptonen van de allergie van uw hond weet.

Doordat pollen en stof overal in de lucht zitten is een allergie ten opzicht van deze stoffen haast niet te voorkomen. Bij voedsel allergie is dat anders. Indien er geen foute stoffen in de voeding aanwezig zijn kan de hond heel goed leven zonder problemen. Hele bekende stoffen zijn eiwitten in rundvlees, melk, en  ingeblikt voedsel. Hondenvoer fabrikanten maken tegenwoordig  voeding  die geen enkele van de verkeerde stoffen (antigenen) bevat.  Voorheen werd er veel met lamsvlees en vis gewerkt. Echter we zien dat er steeds meer honden zijn die ook daar in de loop van de tijd allergie tegen opwekken. Valkuil is de voeding waar naast lamsvlees ook rund of kip inzit. Dit staat vaak op de verpakking.

Voeding tegen allergie bij honden

De ultieme oplossing is voeding waarvan de dierlijke eiwitten gehydrolyseerd zijn. Dat wil zeggen dat die eiwitten in stukjes geknipt zijn waardoor het lichaam de eiwitten niet herkend als allergie opwekkend.  Het eiwit molecuul is dan maximaal 10.000 Dalton groot. Het lichaam kan dan dus niet reageren met jeuk of diarree en blijft symptoomvrij. DENKADOG Micro Proteïn is het enige product dat in de winkel hiervoor beschikbaar is. Deze voeding kan ook gebruikt worden als een eliminatie dieet. Dat wil zeggen dat als je deze voeding gedurende minimaal 4 weken geeft (zonder snacks of ander voedingen) en de verschijnselen verdwijnen je te maken hebt met een voedingsallergie. De dierenarts werkt ook vaak via deze weg.

Leuke wetenswaardigheid:  We weten dat ongeveer 50% van de honden die een voedingsallergie hebben ook een allergie voor stof en pollen ect hebben en andersom. Dus een pollen allergie zal waarschijnlijk al een heel stuk verminderen als je deze voeding tegen voedingallergie geeft.

Intolerantie bij honden

Naast voeding allergie komen er ook voedsel intoleranties voor. Dit zijn sterke lichaamsreacties op alle mogelijke stoffen. (bij mensen bv mosselen, noten, paprika, tomaten, maar ook medicijnen). De verschijnselen komen direct na het eten van de veroorzaker  terwijl bij een allergie dit vaak na een aantal uren of na een dag pas is. We zien deze reacties op kleur, geur en smaakstoffen en voeding. Denkadog is ook vrij van kleur geur en smaakstoffen. Contact allergie komt weinig voor. De jeuk en roodheid ontstaat op de plaats waar het dier contact heeft met het materiaal. (snuit, buik en scrotum bij reuen). Bekend zijn voerbakken, kleden, rubbermatten, manden ect.

Denkadog Micro Protein is vrij van kleur, geur en smaak-stoffen en chemische anti-oxidanten. De eiwitbron is gehydrolyseerd en bevat geen hele eiwitten. Daarmee is deze nieuwe generatie hypo allergene voeding een grote stap vooruit.

Recent Posts