Verschil hondenvoer kleine hond en grote hond

Kleine rassen zijn qua uiterlijk niet wezenlijk verschillend van gemiddeld grote (normale) rassen. Echter de verhouding “inhoud van het lichaam” tot “oppervlakte van het lichaam” neemt af naarmate de hond groter wordt. De kleine honden koelen daardoor sneller af en hebben dus meer energie nodig om het lichaam op temperatuur te houden dan grotere rassen.

Een aantal van de kleine rassen zijn vaak zeer beweeglijk en temperamentvol waarvoor ze veel energie nodig hebben. Vet is de meest efficiënte bron van energie voor het lichaam. Door voedingsvet in het hondenvoer neemt de smakelijkheid toe en de betrokken eigenaar ziet dat zijn hond het eten lekker vindt.

Meer vet betekent automatisch ook meer anti – oxidanten in het hondenvoer om het vet niet ranzig te laten worden. Bij gebruik van chemische anti- oxidanten in de vorm van BHA en BHT betekent het dat er onevenredig meer van deze stoffen in het voer zitten.

Overgewicht honden

Overgewicht komt specifiek  voor bij een aantal rassen. Met name bij de Franse Bull, Cavalier King Charles, langhaar Teckel, Dwerg Snautzer en de Cairn Terrier. Het overgewicht kan zich al op jonge leeftijd ontwikkelen. Om te zeggen dat obesitas meer bij kleine rassen voorkomt vanwege de erfelijke aanleg is niet duidelijk.

De kleine rassen zijn ook eerder volwassen dan de grote rassen. Het is goed om deze honden op een leeftijd van 10 maanden al volwassen voeding te geven. Echter zijn ze weer op latere leeftijd senior. De overgang van adult hondenvoer naar senior hondenvoer kan gemaakt worden op de leeftijd van 9 jaar.

Het gebit van honden

Het gebit van kleine honden vertoont al op jongere leeftijd tandsteenvorming.
Het advies is dan ook om ze geen zachte voeding of zachte snacks te geven.
Harde hondenbrokken helpen tandsteen te voorkomen en te beperken door de masserende werking van de harde bestanddelen.
Buffelhuid en een flostouw zijn goede producten voor dit doel.
Kleine honden hebben dus niet echt een specifiek hondenvoer nodig, immers met een hogere dag portie van standaard voeding kunnen ze er ook goed mee door.

Recent Posts