Voedingsallergie oplossen

Voedingsallergie oplossen met de juiste hondenvoeding

 • Honden zijn meestal allergisch voor dierlijke eiwitten
 • Om allergische reacties te voorkomen, zal de hond een voeding moeten eten die vrij is van bepaalde voedselbestanddelen. We noemen deze voedingen “hypo allergeen”.
 • Gehydroliseerde eitwitten voorkomen een allergische reactie omdat ze als het ware in stukjes zijn “geknipt”.
 • Denkadog Micro Protein bevat deze gehydroliseerde eiwitten en is hypo allergene hondenvoeding

Hoe los je voedselallergie op met voeding?

Een voedselallergie of voedingsallergie is een veel voorkomend probleem, zowel bij honden als bij de mens. De voedselallergie bij honden is in feite een heftige afweerreactie van het lichaam op iets vreemds wat in het lichaam komt, in dit geval dus stoffen in uit de voeding. De hond is allergisch voor één of enkele voedingsstoffen. Vier op de vijf honden heeft een allergie veroorzaakt door rund, kip of tarwe. Let op dat in snacks, snoepjes, kluiven en botten vaak ook dierlijke eiwitten zitten. Voedingsallergie bij honden is vervelend, maar is gelukkig goed op te lossen en te behandelen. Een voedingsallergie kun je het beste oplossen met de juiste hypo allergene hondenvoeding.

Gevoelige rassen

Er zijn diverse studies die verschillend van elkaar bepaalde rassen aanwijzen die vaker een voedselallergie hebben zoals Terriërs, Labrador Retriever, Teckels en Boxers. De aandoening ontstaat veelal op een leeftijd van 9 tot 18 maanden. Er is geen verschil in voorkomen bij reuen en teefjes.

Symptomen voedingsallergie bij honden

Een allergie uit zich vaak in huidklachten, jeuk of een combinatie. Plaatsen waar deze jeuk vaak ontstaat, zijn de poten, in de oksel, oren, liezen en achter/onder de staart. Door de jeuk gaat de hond likken en krabben op deze plaatsen. Als gevolg hiervan ontstaan roodheid, bultjes en zelfs korstjes. Bij een licht gekleurde vacht is er soms ook een bruine verkleuring te zien op de plaatsen waar gelikt wordt. Sommige honden hebben ook maag- en darmklachten, zoals braken en dunne ontlasting.

Voedingsallergie vaststellen en oplossen

Om een voedingsallergie te kunnen oplossen moet je eerst de diagnose stellen. Er bestaan meerdere mogelijkheden om de diagnose van voedingsallergie bij de hond vast te stellen:

 • Een huidtest
 • Een bloedtest
 • Een endoscopie

Deze testen geven echter vaak slechte of onbruikbare resultaten of zijn enkel uit te voeren in gespecialiseerde laboratoria. Het meest betrouwbare resultaat bij de hond wordt verkregen door middel van een testdieet en dat noemen we een “eliminatie dieet”.

Testdieet of eliminatie dieet

Het eliminatiedieet bij de hond bestaat uit 2 componenten:

 1. De eliminatiefase: Hier wordt een dieetvoer gegeven waarvan we weten dat de ingrediënten die hierin zitten geen of minimale kans op een allergische reactie geven. De voedingsallergie ben je eigenlijk al aan het oplossen.
 2. De provocatiefase: Deze fase begint als de hond geen allergisch reactie meer laat zien op het eliminatie dieet. In deze fase voegen we ingrediënten toe die veelal de oorzaak zijn van de allergische reactie (kip of rund bijvoorbeeld). Krijgt de hond weer verschijnselen, dan weten we dat het toegevoegde ingrediënt dat de oorzaak is van de allergie.
  Deze methode van het eliminatiedieet beschouwen we als de gouden standaard op vlak van diagnosestelling van voedingsallergie bij  honden. Het behandelen van een voedselallergie berust dus in de eerste plaats op een hypo allergeen dieet. Dit kan aangevuld worden met medicatie zoals prednison of andere cortisonen.

Wanneer de symptomen verdwijnen, kan de medicatie afgebouwd worden. De hypo allergene voeding zal meestal het leven lang gegeven moeten worden. Snacks, kluiven, snoepen en andere beloningen kunnen net zo goed de allergie veroorzaken, dus ben voorzichtig met snacks of geef geen beloning waar dierlijke eiwitten in verwerkt zijn.

Eiwitten

Eiwitten zijn hele grote moleculen die gedeeltelijk afgebroken worden in de maag en darm. Die kleinere stukjes komen vervolgens door de darmwand in het bloed. Als complete eiwitten door de darmwand in het bloed komen, kan het lichaam overdreven heftig reageren. Dit zie je terug in rode bultjes in de huid en soms treed er diarree op. Deze rode bultjes veroorzaken jeuk en hier gaat de hond dus likken en krabben.

Onderzoek heeft uitgewezen dat het immuunsysteem van honden alleen reageert op eiwitten die een grootte hebben van meer dan 10.000 Dalton (Dalton is een maat voor de grootte van eiwitmoleculen). Denkadog Micro Protein bevat kleine (gehydroliseerde) eiwitten. Hydrolyse van eiwit betekent dat het eiwit in kleine stukjes is “geknipt”. De kracht van dit innovatieve product is dat deze geknipte eiwitten te klein zijn om door het immuunsysteem herkend te worden. Het lichaam reageert niet met allergische reacties. Met deze gehydrolyseerde eiwitten kan de hond allergische hond toch zijn leven dezelfde voeding blijven eten.

Voedingsallergie oplossen met de juiste voeding

Voor het gebruik van Denkadog Micro-Protein

 

De juiste voeding

Bij een voedingsallergie wordt er meestal een “vreemde” eiwitbron  in de voeding gekozen. Deze “vreemde” eiwitten voor de hond leiden minder vaak tot allergische reacties. Zo zijn er producten als “lam en rijst”, “eend en rijst” en “zalm en rijst”. Het nadeel van deze producten is, dat de hond op den duur ook weer allergisch kan worden voor deze voedingsstoffen. De oplossing zal niet altijd langdurig zijn. Wat dan wel? De nieuwe generatie hypo allergene voeding?

Voedingsallergie oplossen met de juiste voeding

Na 2 weken Denkadog Micro-Protein

Denkadog heeft een unieke voeding ontwikkeld: Denkadog Micro-Protein, voor honden met een voedingsallergie. Hierbij is niet de bron van het eiwit van belang, maar de grootte van het eiwitmolecuul. De oplossing voor een voedingsallergie is een voeding zonder die grote eiwitten. Gewoon een zeer gezonde voeding, maar ook het meest veilig ter voorkoming van voedingsallergie. Door de gehydroliseerde eiwitten kan er geen reactie van het lichaam ontstaan, omdat die de voeding niet als vreemd herkent. Met een goede voeding kun je simpel een voedingsallergie bij honden oplossen.

Omdat jouw hond de tijd moet hebben om de reactie op het oude voer kwijt te raken, moet het nieuwe voer minimaal 6 tot 8 weken gegeven worden. Je mag je hond dan niets extra’s geven. Elk tussendoortje kan de eliminatietest namelijk verstoren.

Voedingsallergie oplossen met de juiste voeding

Na 6 weken Denkadog Micro-Protein

 

Het superior assortiment

Het verschil tussen diverse variëteiten hondenvoedingen is groot. Het is dus belangrijk om op basis van argumenten de juiste keuze te maken. Jouw hond kan die keuze niet maken. Het Denkadog Superior assortiment is door dierenartsen en voedingsdeskundigen speciaal ontwikkeld en samengesteld voor alle honden, zelfs voor honden met gezondheidsproblemen. Wij zijn er van overtuigd dat alleen met goede grondstoffen een goede voeding gemaakt kan worden, hebben we alle Denkadog maaltijden samengesteld met zeer hoogwaardige grondstoffen en in de juiste verhouding. Wij hebben er goede uitgebalanceerde voedingen van gemaakt. Je hond kan immers niet zelf kiezen wat goed voor hem is en wat hij krijgt. Vers drinkwater moet altijd beschikbaar zijn. Minder zout en niet teveel toevoeging geeft ons de ervaring dat de gezonde voeding leidt tot een hogere levensverwachting van jouw hond met minder problemen.

Heeft jouw hond ook ergens last van en wil je advies? Onze dierenarts geeft gratis advies op: www.denkadog.nl

Lees ook de blog: Allergie en atopie bij honden hoe werkt dit?

Waarom is puppy voer goed?maag- en darmproblemen bij honden hoe pak je dat aan?