Voedingsallergie oplossen

Voedingsallergie oplossen met het juiste hondenvoer

  • Honden zijn meestal allergisch voor dierlijke eiwitten
  • Gehydroliseerde eitwitten voorkomen een allergische reactie omdat ze als het ware in stukjes zijn “geknipt”.
  • Denkadog Micro Protein bevat deze gehydroliseerde eiwitten is hypo allergeen hondenvoer en is uitermate geschikt voor honden met een voedselallergie
  • Om allergische reacties te voorkomen, zal de hond een voeding moeten eten die vrij is van bepaalde voedselbestanddelen. We noemen deze voedingen “Hypo allergeen”.

Hoe los je voedselallergie op met voeding?

Voedselallergie of voedingsallergie is een veel voorkomend probleem, zowel bij honden als bij de mens.  Vier op de vijf honden heeft een allergie veroorzaakt door rund, kip of tarwe. Let op dat in snacks, snoepjes, kluiven en botten vaak Voedingsallergie bij honden is vervelend, maar is gelukkig goed op te lossen en te behandelen. Een voedingsallergie oplossen kun je het beste oplossen met het juiste hypo allergeen hondenvoer.

Gevoelige rassen

Er zijn diverse studies die verschillend van elkaar bepaalde rassen aanwijzen welke vaker een voedselallergie hebben zoals Terriërs, Labrador Retriever, Teckels en Boxers. De aandoening ontstaat veelal op een leeftijd van 9 tot 18 maanden. Er is geen verschil in voorkomen bij reuen en teefjes.

Symptomen voedingsallergie bij honden

De meeste honden kunnen ook huidklachten hebben of een combinatie. We zien dan vaak jeuk bij de hond. Plaatsen waar deze jeuk vaak ontstaat, zijn de poten, hond likt de poten, in de oksel, oren, liezen en achter/onder de staart. Door de jeuk gaat de hond likken en krabben op deze plaatsen. Als gevolg hiervan ontstaan roodheid, bultjes en zelfs korstjes. Bij een licht gekleurde vacht is er soms ook een bruine verkleuring te zien op de plaatsen waar gelikt wordt. Sommige honden hebben vooral maag-/darmklachten (braken, dunne ontlasting).

Voedingsallergie vaststellen en oplossen

Om een voedingsallergie te kunnen oplossen moet je eerst de diagnose stellen. Er bestaan meerdere mogelijkheden om de diagnose van voedingsallergie bij de hond vast te stellen:

  • eliminatie dieet
  • huidtest
  • bloedtest
  • endoscopie

Deze testen geven echter vaak slechte of onbruikbare resultaten of zijn enkel uit te voeren in gespecialiseerde laboratoria. Het meest betrouwbare resultaat bij de hond wordt verkregen door middel van een testdieet en dat noemen we een “eliminatie dieet”.

Testdieet of eliminatie dieet

Het eliminatiedieet bij de hond bestaat uit 2 componenten:

  1. De eliminatiefase: Hier wordt een dieetvoer gegeven waarvan we weten dat de ingrediënten die hierin zitten geen of minimale kans op een allergische reactie geven. De voedingsallergie ben je eigenlijk al aan het oplossen.
  2. De provocatiefase: kan beginnen als de hond geen allergisch reactie meer laat zien op het eliminatie dieet. In deze fase voegen we ingrediënten toe die veelal de oorzaak zijn van de allergische reactie (kip of rund bijvoorbeeld). Gaat de hond weer verschijnselen krijgen dan weten we dat het toegevoegde ingrediënt de oorzaak is van de allergie. De methode met het eliminatiedieet beschouwen we als de gouden standaard op vlak van diagnosestelling van voedingsallergie bij  honden. Het behandelen van een voedselallergie berust in de eerste plaats op een hypoallergeen dieet. Dit kan aangevuld worden met medicatie zoals prednison of andere cortisonen.

Wanneer de symptomen verdwijnen, kan de medicatie afgebouwd worden. De hypo allergene voeding zal meestal het leven lang gegeven moeten worden. Snacks, kluiven, snoepen en andere beloningen kunnen net zo goed de allergie veroorzaken, dus ben voorzichtig met snacks of geef geen beloning waar geen dierlijke eiwitten in verwerkt zijn.

Het probleem bij een voedingsallergie

Net als bij de mens komt ook bij de hond steeds vaker een voedingsallergie voor. De voedselallergie bij honden is in feite een heftige afweerreactie van het lichaam op iets vreemds wat in het lichaam komt. In dit geval dus stoffen in uit de voeding. De hond is allergisch voor één of enkele voedingsstoffen. Meestal zijn dit dierlijke eiwitten (kip, rund), melkproducten of ei. Allergie tegen plantaardige eiwitten of gluten treedt zelden op bij honden.

Eiwitten

Eiwitten zijn hele grote moleculen die gedeeltelijk afgebroken worden in de maag en darm. Die kleinere stukjes worden vervolgens door de darmwand in het bloed komen. Als complete eiwitten door de darmwand in het bloed komen, kan het lichaam overdreven heftig reageren. Dit zie je terug in rode bultjes in de huid en soms treed er diarree op. Deze rode bultjes veroorzaken jeuk en hier gaat de hond dus likken en krabben.

Onderzoek heeft uitgewezen dat het immuunsysteem van honden alleen reageert op eiwitten die een grootte hebben van meer dan 10.000 Dalton (Dalton is een maat voor de grootte van eiwitmoleculen). Denkadog Micro Protein bevat kleine (gehydroliseerde) eiwitten. Hydrolyse van eiwit betekent dat het eiwit in kleine stukjes is “geknipt”. De kracht van dit innovatieve product is dat deze geknipte eiwitten te klein zijn om door het immuunsysteem herkend te worden. Het lichaam reageert niet met allergische reacties (uitzonderingen daargelaten). Met deze gehydrolyseerde eiwitten kan de hond allergische hond toch zijn leven dezelfde voeding blijven eten.

Voedingsallergie oplossen met de juiste voeding

Voor het gebruik van Denkadog Micro-Protein

 

De juiste voeding

Bij een voedingsallergie wordt er meestal een “vreemde” eiwitbron (vlees(eiwit)bron) in de voeding gekozen. Deze “vreemde” eiwitten voor de hond leiden minder vaak tot allergische reacties. Zo zijn er producten als “lam en rijst”, “eend en rijst” en “zalm en rijst”. Het nadeel van deze producten is, dat de hond op den duur ook weer allergisch kan worden voor deze voedingsstoffen. De oplossing zal niet altijd langdurig zijn. Wat dan wel? De nieuwe generatie hypo allergene voeding?

Voedingsallergie oplossen met de juiste voeding

Na 2 weken Denkadog Micro-Protein

Denkadog heeft een unieke voeding ontwikkeld: Denkadog Micro-Protein, voor honden met een voedingsallergie. Hierbij is niet de bron van het eiwit van belang geweest, maar de grootte van het eiwitmolecuul. De oplossing voor een voedingsallergie is een voeding zonder die grote eiwitten. Gewoon een zeer gezonde voeding, maar ook het meest veilig ter voorkoming van voedingsallergie. Door de gehydroliseerde eiwitten kan er geen reactie van het lichaam ontstaan, omdat die de voeding niet als vreemd herkent. Met een goede voeding kun je simpel een voedingsallergie bij honden oplossen.

Omdat jouw hond de tijd moet hebben om de reactie op het oude voer kwijt te raken, moet het nieuwe voer minimaal 6 tot 8 weken gegeven worden. Je mag je hond dan niets extra’s geven. Elk tussendoortje kan de eliminatietest namelijk verstoren.

Voedingsallergie oplossen met de juiste voeding

Na 6 weken Denkadog Micro-Protein

 

Het superior assortiment

Het verschil tussen diverse variëteiten hondenvoedingen is groot. Het is dus belangrijk om op basis van argumenten de juiste keuze te maken. Jouw hond kan die keuze niet maken. Het Denkadog Superior assortiment is door dierenartsen en voedingsdeskundigen speciaal ontwikkeld en samengesteld voor alle honden, zelfs voor honden met gezondheidsproblemen. Wij zijn er van overtuigd dat alleen met goede grondstoffen een goede voeding gemaakt kan worden, hebben we alle Denkadog maaltijden samengesteld met zeer hoogwaardige grondstoffen en in de juiste verhouding. Wij hebben er goede uitgebalanceerde voedingen van gemaakt. Je hond kan immers niet zelf kiezen wat goed voor hem is en wat hij krijgt. Vers drinkwater moet altijd beschikbaar zijn. Minder zout en niet teveel toevoeging geeft ons de ervaring dat de gezonde voeding leidt tot een hogere levensverwachting van jouw hond met minder problemen.

Heeft jouw hond ook ergens last van en wil je advies? Onze dierenarts geeft gratis advies op: www.denkadog.nl

Lees ook de blog: Allergie en atopie bij honden hoe werkt dit?

Labrador retrieverGolden retriever