Gezondheid

Borrelende darmen en buikpijn bij de hond

Borrelende darmen en buikpijn bij de hond

Feiten over borrelende darmen en buikpijn van je hond

Wij helpen u graag met het verstrekken van de juiste informatie bij borrelende darmen en buikpijn of als je hond last heeft van de maag. Denkadog uit Breda wil alleen maar het beste voor je huisdier en voor jou. We delen het volgende met je:

  • Een voedingsfout is meestal de oorzaak als de hond last heeft van bijvoorbeeld de maag
  • Diarree bij je hond, overgeven, buikgeluiden, rommelende darmen en buikpijn, winderigheid, spugen, boeren en stinkende ontlasting zijn symptomen van maag- en/of darmproblemen;
  • Chronische last van de maag of borrelende darmen en buikpijn bij je hond kunnen het resultaat zijn van voedselintolerantie. Voedselintolerantie is een reactie van het lichaam op bepaalde bestanddelen van voedingsmiddelen. Deze bestanddelen worden niet verteerd of opgenomen door het lichaam; Maag- en darmproblemen bij honden zijn de meest voorkomende kwalen. Ook bij gezonde honden komt dit veelvuldig voor.
  • Diarree, last van de maag of borrelende darmen en buikpijn bij je hond, los je op met kwalitatieve, uitgebalanceerde (dieet)voeding, zoals Denkadog Hypo-Sensitive.
    De oplossing bij maag- en/of darmproblemen bij een volwassen hond.
    Denkadog Hypo-Sensitive
    De oplossing bij maag- en/of darmproblemen bij pups.
    Denkadog Growing Up Sensitive

    Symptomen bij last van de maag of borrelende darmen en buikpijn bij jouw hond

    Last van de maag of borrelende darmen en buikpijn bij de hond zijn meestal eenvoudig te herkennen aan dunne ontlasting en overgeven. Dit zijn uiteraard ook kenmerkende symptomen van diarree bij puppy’s en honden. Bij overgeven of spugen geeft de hond (wit of geel) schuim en/of slijm over. Wat minder bekend is dat buikgeluiden, rommelende buik, spugen, stinkende ontlastingen ook veel voorkomen bij honden. Een hond die gras eet, winderigheid en boeren zijn ook uitingen van een slecht functionerende, borrelende darmen, buikpijn en last van de maag.

    Waarom geeft mijn hond (geel) gal of schuim over?

    Als je hond (geel) gal of schuim spuugt en niet eet, zijn dit symptomen die passen bij een onvoldoende werking van de maag of last van borrelende darmen en buikpijn. Braken/overgeven komt regelmatig voor bij honden en is niet iets om direct ongerust over te zijn. Honden braken gemakkelijk als er iets niet goed is. Het is de snelste manier van het lichaam om zich van iets wat niet goed is te ontdoen. Sommige honden braken in de ochtends wat gal. Dat komt doordat gal bij honden terugstroomt naar de maag als die lange tijd leeg is, bijvoorbeeld ’s nachts. Als je hond gal spuugt is het wellicht zo dat hondenvoeding of puppyvoeding voor gevoelige darmen uitkomst biedt.

    Dit kun je doen aan het overgeven

    Wat je kunt doen, is voor het slapen nog een handje vol brokjes natuurlijke hondenvoeding geven. In de nacht worden de brokjes gevuld met het maagzuur en dan zal er minder irritatie van het maagslijmvlies optreden. Waarschijnlijk heeft de hond last van het te veel aanmaken van maagzuur en als gevolg daarvan een gevoelige maagwand. Bij veelvuldig braken moet er toch actie ondernomen worden. Denkadog Hypo Sensitive is goed voer om galspugen tegen te gaan. Daarnaast bieden wij je verschillende soorten hondenvoeding of puppyvoeding aan voor gevoelige darmen.

    Bloed bij de ontlasting

    Vers bloed bij de ontlasting komt vaak van de kringspier van de anus en is onschuldig. De kringspier wordt veel belast door het vaak persen bij diarree of te stevige ontlasting en dan treden er kleine bloedingen op.

    maag- en darmproblemen bij honden hoe pak je dat aan?

    Oorzaken van diarree bij honden

    Meestal zijn de oorzaken van diarree bij gezonde honden een voedingsfout of een overdaad aan eten. Te veel snacks of kluifjes en dergelijke is ook niet goed. Het kan ook zijn dat de huidige hondenvoeding of puppyvoeding niet passend is voor een hond met gevoelige darmen. De maag en de darmen zijn niet overal tegen bestand en kunnen reageren op voeding die niet bij hen past. Een aantal hondenrassen zijn zeer gevoelig. Dit ondanks dat onze honden in een ver verleden van de wolf afstammen en dat je zou mogen denken dat ze overal tegen kunnen. Toch is dit niet zo en is het voor veel honden verstandig om te kiezen voor hondenvoeding of puppyvoeding voor gevoelige darmen.

    Naast het eten van te veel voeding die niet bij de hond past, kunnen er ook nog andere oorzaken zijn. Hierbij kan je denken aan:

    • Te veel en te snelle wisseling van voer
    • Voedingsovergevoeligheid of allergie
    • Parasieten zoals Giardia
    • Vergiftigingen
    • Iets vreemds opgegeten
    • Alvleesklierproblemen
    • Ontsteking van de darm
    • Medicijnen
    • Stress
    • Slechte kwaliteit van de voeding (lage verteerbaarheid).
      maag- en darmproblemen bij honden hoe pak je dat aan?

      Voedingsallergie en voedingsintolerantie

      Niet alle honden, bijvoorbeeld die met gevoelige darmen, kunnen tegen de meest gebruikte ingrediënten in hondenvoeding of puppyvoeding. Honden kunnen, net als mensen, overgevoelig zijn voor bepaalde voedingsstoffen. Men noemt dit voedingsintolerantie. Het niet kunnen verdragen van bepaalde bestanddelen in de voeding uit zich doorgaans in spijsverteringsproblemen. Deze last van de maag of borrelende darmen en buikpijn die een hond ervaart, resulteren in (frequent) braken en diarree. Bij een hond met gevoelige darmen, kan niet geschikte hondenvoeding of puppyvoeding voor uitbraken zorgen. Heel vaak gaat een voedingsallergie samen met huidproblemen zoals jeuk (krabben) en roodheid van de huid.

      Voeding voor honden met last van de maag, borrelende darmen en buikpijn

      Gevoelige honden reageren vaak negatief op rund, rundproducten, melk, kaas of kip en kipproducten, waardoor de voorkeur uit zou moeten gaan naar geschikte hondenvoeding en puppyvoeding. In het dieetvoer mogen deze ingrediënten dan ook niet voorkomen. Vegetarische voeding, zoals Denkadog Hypo-Sensitive is -zeer licht verteerbaar en geven meestal wel verbetering. Dit geld ook voor voeding met lam en rijst, zoals Denkadog Hypo-Allergic. Overgevoeligheid voor granen die borrelende darmen, last van de maag en buikpijn veroorzaakt bij je hond, is veel minder frequent dan overgevoeligheid voor dierlijke producten.

      Giardia parasiet

      Bij puppy’s is een infectie met de parasiet Giardia een veel voorkomend probleem dat borrelende darmen en buikpijn in je hond veroorzaakt. Bijna 70% van de puppy’s raken geïnfecteerd voordat ze bij de eerste eigenaar komen. De ontlasting is niet altijd dun, maar wel een beetje vettig en licht van kleur. Medicijnen werken vaak maar enkel gedurende de tijd dat deze gegeven worden. Na een medicijnkuur komt de Giardia snel weer terug en nestelt de parasiet zich weer in de darmen. Dit komt doordat de omgeving geïnfecteerd is en de pup weer nieuwe eitjes inneemt. De diarree, borrelende darmen en buikpijn start dan opnieuw voor de hond. De pup moet snel voldoende weerstand opbouwen om zelf de infectie de baas te kunnen zijn. Hiervoor heeft hij de juiste puppyvoeding voor gevoelige darmen nodig die hem daarmee helpt. Denkadog Growing Up Sensitive is speciaal hiervoor ontwikkeld. Giardia bij jouw hond is vervelend, maar gelukkig eenvoudig met een goede puppyvoeding voor gevoelige darmen op te lossen.

      Gevoelige rassen

      Last van de maag, borrelende darmen en buikpijn voor de hond zijn vaak ras- of soortgerelateerd. Een hond als een Boxer, Duitse herder en een Bulterriër (en overige kort-koppen) hebben vaak een gevoeligere maag en/of borrelende darmen waar ze last van hebben. De problemen zijn divers en zijn ook moeilijk te achterhalen. Deze honden reageren vaak goed op vegetarische hondenvoeding voor gevoelige darmen (Denkadog Hypo-Sensitive). Honden met een alvleesklierprobleem reageren vaak goed op Denkadog Growing Up Sensitive, dat is hoogwaardige puppyvoeding voor gevoelige darmen. Deze voedingen helpen de vertering een handje.

      Wat is een normale stoelgang?

      1 tot 3 keer per dag vaste ontlasting is normaal. Minder mag wel, meer is in de meeste gevallen problematisch. De kleur is afhankelijk van de voeding. Allergische dieren overschrijden de drempel eerder en zijn gevoelig voor meerdere oorzaken. Harde keutels worden vaak gezien bij voedingen met een toevoeging van (natuurlijke) cellulose. Om normale ontlasting te bevorderen maak je gebruik van de puppyvoeding of puppyvoeding en hondenvoeding voor gevoelige darmen van ons bedrijf. 

      Ontlasting van pups en jonge honden

      Puppy’s en jonge honden willen nog weleens moeite hebben met het voedsel dat wij ze voorschotelen. Bij puppy’s zien we vaak wisselende ontlasting. De ene keer is de ontlasting goed en de andere keer diarree. Ondanks dat lichte diarree vaak voorkomt, beschouwen we dit niet als normaal. Het is belangrijk dat de pup goed eet en drinkt. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig te ontwormen. Wanneer de diarree langer aanhoudt, is het verstandig om de voeding te herzien en bijvoorbeeld te kiezen voor puppyvoeding voor gevoelige darmen. Er moet niet te vaak worden gewisseld met de voeding. Dit kan namelijk ook voor problemen zorgen. Omdat de darmen nog in ontwikkeling zijn, is je pup gebaat bij een zorgvuldige constante voersamenstelling. Als jouw puppy zijn voer immers niet goed verteert, is ook de opname door het lichaam slechter. Daarmee kan het voer zelfs van invloed zijn op de groei en weerstandsopbouw. Denkadog Growing Up Sensitive is puppyvoeding speciaal ontwikkeld voor gevoelige darmen.

      Obstipatie bij honden verhelpen

      Het is belangrijk bij obstipatie dat je weet wat de hond heeft gegeten, omdat er misschien iets is wat niet verteerd wordt. Als de hond niet meer kan lopen, dus echt slap is, moet je naar je dierenarts gaan. Normaal gesproken kun je gewoon een dag of drie afwachten en dan herstelt de hond vanzelf. Het is ook goed mogelijk dat er eerst diarree komt en vervolgens obstipatie ontstaat. Gedurende deze tijd is het altijd belangrijk dat je hond goed blijft drinken! Ook het geven van de juiste puppyvoeding of hondenvoeding voor gevoelige darmen kan wonderen doen. 

      Wat is nou precies een maagtorsie en hoe kan ik voorkomen dat mijn hond een maagtorsie krijgt?

      Maagtorsie wordt ook wel een maagkanteling of volvulus (opzwelling) genoemd. Het is een levensgevaarlijke aandoening die onmiddellijk bezoek aan de dierenarts vereist en meer omvat dan enkel een hond met last van de maag.

      Bij een maagtorsie kantelt de maag van de hond om zijn as. Hierdoor worden de slokdarm en het duodenum (twaalfvingerige darm) afgekneld. De maag zwelt op doordat gassen niet meer kunnen worden afgevoerd. De bloedsomloop wordt belemmerd en er komt een enorme druk op het middenrif te staan, waardoor de hond moeite krijgt met ademhalen. Wanneer een maagtorsie niet snel behandeld wordt, kan het dodelijke gevolgen hebben.

      Waardoor ontstaat de last van de maag die in je hond kan duiden op maagtorsie?

      Niet iedereen is het eens over de mogelijke oorzaken van een maagtorsie, maar over het algemeen wordt aangenomen dat onderstaande tips kunnen bijdragen aan het voorkomen van de aandoening:

      • Geef geen grote hoeveelheden voer in een keer. Meerdere kleine maaltijden per dag hebben de voorkeur;
      • Zorg dat je jouw hond voor zijn maaltijd uitlaat, of minstens anderhalf uur daarna, maar niet eerder. Zo kan de hond zijn voer rustig verteren;
      • Wanneer jouw hond de neiging heeft om zijn voer naar binnen te schrokken, leg dan een grote steen of omgekeerd schaaltje in de voerbak. De hond moet zijn eten eerst uit de voerbak vissen en zal daardoor rustiger eten;
      • Wanneer je meerdere honden hebt, bestaat de kans dat ze sneller hun eten naar binnen willen schrokken om te voorkomen dat de andere honden hun voer afpakken. In dit geval kan het helpen de honden in aparte ruimtes hun voer te geven.
      • Let op dat jouw hond geen grote hoeveelheden sneeuw of ijskoud water binnen krijgt.

      Een krokante brok of een geperste brok als voeding maakt geen verschil in het ontstaan van een maagtorsie of maagdraaiing.

      Neem contact met ons op voor meer informatie

      Wil jij nog meer weten over de juiste aanpak bij een hond die last heeft van de maag of borrelende darmen en buikpijn heeft? Schakel dan onze hulp in door te bellen naar +31 (0) 73 – 760 04 75 voor Nederland en +32 (0) 3 – 227 04 51 voor onze Belgische telefoonlijn. Ons bedrijf uit Breda kan u dan ook direct adviseren over de beste puppyvoeding of hondenvoeding voor een viervoeter met gevoelige darmen.

      Volg ons op Social Media fb-logo en Instagram logo

      Volgende lezen

      Voedselallergie bij honden
      Groeicurve hond

      Laat een reactie achter

      Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.

      Heb je nog een vraag?

      Stel hem aan onze dierenarts!