Gezondheid

Vacht- en huidproblemen bij je hond

Vacht- en huidproblemen bij je hond

Wat je moet weten over de vacht- en huidproblemen van je hond

Denkadog uit Breda begrijpt hoe vervelend huidproblemen voor je hond zijn. Daarom proberen we jou als baasje en je trouwe viervoeter te helpen met degelijke informatie. Zo kunnen we het volgende met u delen op dit gebied.

 • De gezondheid van de hond laat zich zien in de vacht;
 • De oorzaken van huid- en vachtproblemen zijn vaak parasieten, voedselallergie of ontstekingen;
 • Huidschilfers, een droge of vette vacht en kale plekken zijn kenmerken van een ongezonde vacht;
 • De huid en vacht onderhoud je ook door (met mate!) te wassen en borstelen;
 • Crocque Derma Protect is voeding voor honden met een slechte vacht.

Dit zijn een aantal belangrijke elementen als je hond vacht- en huidproblemen heeft.

Denkadog Crocque Derma Protect

Verschillende huid- en vachtproblemen waar je hond last van kan hebben

De gezondheid van de hond laat zich zien in zijn vacht. Huidproblemen bij deze huisdieren komen regelmatig voor, ook je hond kan er dus last van hebben. De problemen zijn vaak in combinatie met vachtproblemen. De vacht is het grootste orgaan van het lichaam en als het daar niet goed mee gaat, is dit meteen zichtbaar. De symptomen van vacht- en huidproblemen zijn zeer divers, maar gelukkig vaak goed herkenbaar als je jouw hond onderzoekt. Frequent zien we jeuk en krabben als gevolg. Je ziet dan een doffe vacht of een vacht met een overdaad aan witte schilfers en mogelijk kaalheid. De kans is dan aanwezig dat je hond al lange tijd last heeft van vacht- en huidproblemen.

Symptomen van je hond die duiden op vacht- en huidproblemen

Zoals eerder vermeld, zijn er verschillende symptomen die je hond kan vertonen bij vacht- en huidproblemen die makkelijk te herkennen zijn. Kenmerken van een slechte huid, vacht of huidaandoeningen zijn:

 • Roodheid
 • Bultjes met korstjes
 • Kale plekken
 • Oorontsteking
 • (Witte) huidschilfers
 • Dikke, vette, stinkende vacht
 • Overmatig haarverlies
 • Jeukende huid
 • Irritaties: krabben, likken en/of bijten

Oorzaken en oplossingen van de vacht- en huidproblemen van je hond

Wat is de reden van de vacht- en huidproblemen bij je hond? Hoe los je huidproblemen bij honden op? Waar begin je? De eerste stappen kun je meestal zelf nemen.

Parasieten

Heel vaak zijn parasieten en met name vlooien (andere parasieten zijn zeldzaam) de belangrijkste oorzaak. Veel minder frequent zien we schurft, mijt, schimmels en bacteriën en gisten. Deze aandoeningen zijn met name herkenbaar aan de onophoudelijke jeuk en het krabben aan de buik en rug. In de liezen en op de buik heb je de grootste kans een vlo te vinden. Het is in dit geval verstandig een antivlooienbehandeling te starten. De dierenspeciaalzaak en dierenarts bieden goede producten en begeleiding om de vlooien de baas te zijn om een plaag te voorkomen.

de verschillende huid- en vachtproblemen bij honden


Voedselallergie of voedselintolerantie

Indien er geen vlooien of parasieten te vinden zijn, kan overgevoeligheid voor voeding een oorzaak zijn van een slechte vacht en/of huid. De hond gaat zich dan veel likken, met name aan de poten en tenen, door de jeuk die de allergie veroorzaakt. Ook roodheid in de oksels en liezen zijn huidproblemen die duiden op een voedselallergie bij je hond. Bij sommige honden kan er ook sprake zijn van diarree.

Sommige hondenvoeding bevat dierlijke eiwitten, meestal rund of kip. Voor deze dierlijke eiwitten zijn veel honden en katten allergisch. Een allergie voor granen zoals tarwe, gerst of haver zien we veel minder. Dit is in tegenstelling tot wat veel mensen denken. Een allergie voor rijst of mais is echt zeer zeldzaam bij honden.

Kies voor andere voeding bij voedselallergie of voedselintolerantie

In het geval van een voedselallergie is het verstandig om een andere voeding te kiezen. De huidige voeding voldoet waarschijnlijk niet. Smeersels, poeders en pillen halen de oorzaak dan ook niet weg. Jouw hond heeft een goede hypoallergene voeding nodig zonder de dierlijke eiwitten die de allergische reactie en huidproblemen veroorzaakt. Meestal is eten voor je hond met alleen lam, vis of zogenaamde gehydrolyseerde eiwitten, van vis bijvoorbeeld, voldoende om deze problemen te voorkomen. Het lichaam reageert dan niet overmatig op eiwitten zoals het wel doet op de rund- of kippeneiwitten. Er zijn dan ook geen verschijnselen meer. Gehydrolyseerde eiwitten zijn door het lichaam niet herkenbaar omdat ze heel klein zijn. Het lichaam van je hond onderneemt dan ook geen actie om ze te verwijderen via het immuunsysteem met als gevolg dat er geen allergie- en huidproblemen meer zijn. Kies bijvoorbeeld voor Crocque Derma Protect, deze is namelijk speciaal voor honden met een slechte vacht.

Lees de blog “Voedingsallergie oplossen met de juiste voeding” voor meer informatie

Ontstekingen en tumoren

Ontstekingen, wratten en zogenaamde ‘hotspots’ komen vaak voor bij honden. Hotspots zijn lokale ontstekingen in de huid. Wratten en puistjes zien er hetzelfde uit als bij mensen. Hier wordt meestal niets aan gedaan en ze verdwijnen vanzelf weer. Tumoren moeten door de dierenarts beoordeeld worden voor een juist deskundig advies.

Hotspot bij honden

Hotspot is een locale huidontsteking die de hond zelf veroorzaakt door te likken, te bijten en te krabben. Hotspots bij honden komen veelvuldig voor en zijn gekenmerkt doordat ze plotseling ontstaan. Er is geen direct aanwijsbare oorzaak voor dit soort huidproblemen bij je hond. Een aantal rassen lijken gevoeliger voor hotspots dan andere rassen. Langharige honden, maar ook bijvoorbeeld Labradors zijn gevoeliger voor hotspots. Indien hotspots regelmatig voorkomen is het goed een hypoallergene voeding te proberen, bijvoorbeeld Denkadog Hypo-Allergic.

Andere problemen

Soms zijn parasieten, voedselallergie of ontstekingen niet de oorzaak. Toch blijft je hond last hebben van slechte vacht of huidproblemen. Wat is dan het probleem en hoe los je dit op?

Witte huidschilfers

Schilfers bij de hond zie je als de huid meer dan de normale hoeveelheid dode oppervlakkige huid afstoot. Dat kan veroorzaakt worden door een gestoorde groei van de huid van binnenuit. De huid wordt immers vanuit binnen opgebouwd. Als de omstandigheden van buitenaf slecht zijn, kan ook daardoor een schilferige vacht ontstaan. Een aantal rassen hebben mogelijk door erfelijke aandoeningen vaker en vacht- huidproblemen.

Droge of vette vacht

Bij een groot percentage honden komt het voor dat de vacht niet fijn aanvoelt en zelfs stinkt. Er kunnen veel witte huidschilfers aanwezig zijn of de vacht voelt zeer vettig en onfris aan. In deze gevallen is het eenvoudig en verstandig om van voeding te veranderen en bijvoorbeeld onze natuurlijke hondenvoeding te kopen. Voeding is de basis van de gezondheid van het lichaam en de gezondheid weerspiegelt zich in de afwezigheid van vacht- en huidproblemen voor je hond. Waarom een voeding niet goed werkt bij een bepaalde hond is niet altijd te achterhalen. Vaak zijn het wel kwalitatief mindere voedingen die een slechte vacht veroorzaken. Ongeveer zes weken na het veranderen van de voeding kan je het resultaat beoordelen. Reageert de vacht onvoldoende, dan is een bezoek aan de dierenarts verstandig.

Haaruitval of kale plekken

Verharen of haarverlies bij de hond is een van de meeste gehoorde klachten van hondeneigenaren. De ene hond verhaart misschien wat meer van dit soort huidproblemen dan de andere hond. Het is goed om een onderscheid te maken tussen het normale verharen (de rui) van de hond en haaruitval als gevolg van ziekte. Kaalheid is meestal een gevolg van krabben of schuren en dit is weer het gevolg van jeuk.

Niet alle haaruitval duidt op huidproblemen voor je hond

Van nature is de hond erop ingesteld te leven met het buitenklimaat en seizoenswisselingen. De natuur heeft hiervoor de rui bedacht. Een hond zal tweemaal per jaar, als het seizoen wisselt, de vacht vervangen. Hierdoor worden er veel haren afgestoten. Tegelijkertijd komen er weer nieuwe haren voor in de plaats. Door de signalen zoals daglicht, lengte en temperatuur wordt dit proces in gang gezet. De ruiperiode duurt enkele weken, omdat het zes weken duurt voordat de vacht vervangen is. De rui is een natuurlijk proces en is dus niks om je zorgen over te maken. Wel zal een goede standaardvoeding als Denkadog Excellent Croc de gezondheid ondersteunen om de ruiperiode sneller door te komen.

Kaalheid door scheren (Post Clipping Alopecia)

Sommige rassen kunnen kaal worden na een scheerbeurt of heel kort knippen. Gelukkig komt dit niet vaak voor en uiteindelijk gaan de haren toch weer groeien. Dit kan toch wel twee jaar duren. Van de Siberische Husky, Alaska Malamute is dit het meest bekend, maar bij de Samojeed, Chow Chow, Keeshond, Duitse herder, Labrador en Golden Retriever kennen we het ook.

De huid en vacht goed onderhouden voorkomt huid- en vachtproblemen bij honden

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Wanneer je hond dus geen last heeft van vacht- of huidproblemen is het verstandig de vacht van je hond zo goed mogelijk te onderhouden. De vraag blijft echter: hoe doe je dat?

Wassen

De hondenvacht houdt zich van nature in evenwicht en hoeft niet zeer regelmatig gewassen te worden. Tweemaal per jaar wassen zou voldoende moeten zijn. Indien je graag wil wassen, doe dit dan met een shampoo die geen zeep bevat, ofwel PH-neutraal is. Dan kan de gezonde natuurlijke vetlaag tenminste niet verwijderd worden. De huid van je hond droogt dan niet uit en huidproblemen zoals (witte) schilfers blijven weg. Een PH-neutrale shampoo werkt antibacterieel en doodt aanwezige gisten in de vacht. Gisten veroorzaken een vettige en stinkende vacht. Ook voor het behandelen van plaatsen waar er een ontsteking is (hotspot), is toediening zinvol. Veel gebruik van shampoo of gebruik van sterk ontvettende shampoo kan de huid en vacht doen uitdrogen. Hierdoor kan een hond gaan krabben, waardoor er huidontstekingen ontstaan.

Borstelen

Hoe vaak je de vacht van de hond moet borstelen, is sterk afhankelijk van het ras. Niet ieder ras hoeft namelijk geborsteld te worden. Doe het dan ook niet tenzij er klitten in de vacht komen. Te veel en te intensief kammen of borstelen, geeft irritatie van de huid en die reageert met snelle haargroei en soms ook met productie van huidschilfers. Daarnaast kan overmatig borstelen leiden tot overmatige huidvetproductie van de vacht, waardoor de vacht kan gaan stinken. Let daarom goed op hoe de vacht reageert op het borstelen.

Gezonde vacht

De gezonde vacht wordt onderhouden door een goede bloedvoorziening. Door beweging en temperatuurverschillen (buiten- en binnenshuis) raakt de huid goed doorbloed en blijft deze goed actief. In de algemene gezondheid en voorkoming van vacht- en huidproblemen speelt beweging in de buitenlucht en de slaapplaats van je hond een belangrijke rol. De huidcellen worden voorzien van de juiste voedingstoffen en blijven met een juiste voeding gezond om de haren te doen groeien en een beschermlaagje op de huid aan te maken. De huid helpt infecties van buitenaf te voorkomen. Een koele, droge, schone slaapplaats helpt de huid ook op zijn functie te wijzen.

Juiste voeding voorkomt vacht- en huidproblemen bij je hond

Met de juiste voeding kun je heel veel vacht- en huidproblemen bij je hond voorkomen en verhelpen. Voorkomen is immers beter dan genezen en bovendien goedkoper. Met name de keuze voor de juiste eiwitbron is bij een voedselallergie belangrijk. Denkadog uit Breda heeft verschillende voedingen die honden met een voedselallergie ondersteunen. Zo bevat Denkadog Hypo-Allergic alleen dierlijke eiwitten afkomstig van lamsvlees. Denkadog Hypo-Sensitive is een voeding zonder dierlijke eiwitten en zijn de eiwitten in Denkadog Micro-Protein in hele kleine stukjes ‘geknipt’ waardoor het immuunsysteem de eiwitten niet herkent. Hierdoor is er geen sprake van een allergische reactie.

Verder is bij andere huid- en vachtproblemen de kwaliteit van de grondstoffen (eiwitten, vetten, koolhydraten, mineralen, vitaminen) in de juiste verhoudingen, zoals bij mineralen en onverzadigde omega 3 en 6 vetzuren, erg belangrijk. Hiervoor is Denkadog Croque Derma Protect en Diner Derma Protect ontwikkeld.

Door kwalitatief goede voeding te geven, wordt de kwaliteit van de vacht beter en zal de natuurlijke rui sneller verlopen.

Om het resultaat goed te kunnen beoordelen, moet je zeker 6 weken achtereen de nieuwe voeding geven. Het duurt namelijk minimaal 6 weken dat de huid zich heeft vernieuwd. Dat is net zo met je nagels. Let bij het voorkomen of verhelpen van vacht- en huidproblemen ook op hoeveel en welke snacks of kluifjes jouw hond krijgt, naast het standaardeten. Een teveel aan tussendoortjes brengt het rantsoen uit balans. Als je hond na 6 weken nog steeds een slechte vacht heeft, is een bezoek aan de dierenarts raadzaam.

Koop ons hondenvoer om de gezondheid van je hond te ondersteunen

Als een hond vacht- of huidproblemen heeft, brengt voeding vaak verlichting. Het juiste hondendieet zorgt voor een betere gezondheid en dat zie je bij een hond of puppy snel terug in de vacht of huid. Huidproblemen voor je hond betekent dat het dier last heeft van het grootste orgaan van zijn lichaam. Jij kunt hier iets aan doen door onze natuurlijke hondenvoeding te bestellen. Neem contact met ons op voor ondersteunende informatie als je voor jouw hond vacht- en huidproblemen wilt verhelpen. Laat onze producten je ook helpen bij anderen gezondheidsproblemen, zoals een puppy die gal spuugt. Hiervoor bel je in Nederland naar +31 (0) 73 – 760 04 75 en in België naar +32 (0) 3 – 227 04 51 in België.

Volg ons op Social Media fb-logo en Instagram logo

Volgende lezen

De juiste voeding een hondenleven lang
Allergie en atopie bij honden

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.

Heb je nog een vraag?

Stel hem aan onze dierenarts!