Puppy

Diarree bij een puppy

Diarree bij een puppy

Wat te doen bij een puppy met diarree

Als je dunne, waterdunne of brijachtige ontlasting opmerkt bij je puppy in plaats van goed gevormde ontlasting, spreek je van diarree. Diarree bij een puppy komt vaak voor. Pups zijn gevoelig voor voedingsveranderingen en infecties. Een puppy krijgt makkelijker dunne ontlasting in de vorm van diarree dan een volwassen hond. Als, ondanks de diarree, jouw pup vrolijk is en gewoon blijft eten en drinken, is er niet direct reden om je zorgen te maken. Als een pup diarree heeft, is het belangrijk dat hij blijft eten. Door de voedingsstoffen in het eten zullen de darmen sneller herstellen. Als je het niet vertrouwt, raadpleeg dan jouw dierenarts.

Punten om op te letten bij een puppy met diarree

Is je pup ziek en eet en/of drinkt hij nauwelijks? Dan kan hij snel verslechteren. Pups van kleine rassen zijn gevoeliger. Denk dan aan een Chihuahua, Yorkshire Terriër en andere dwergrassen. Een puppy van deze rassen kan vanwege de dunne ontlasting een lage glucosespiegel krijgen en flauwvallen.

Goede voeding is heel belangrijk om diarree bij een puppy te voorkomen

Denkadog uit Breda heeft twee soorten puppyvoeding.

  1. Pup Junior Croc

Deze krokante brokjes zijn geschikt voor alle rassen tot de volwassen leeftijd. De voeding is licht verteerbaar door de kip, rund en vis. Deze natuurlijke hondenvoeding heeft een optimale samenstelling van calcium en hoogwaardige eiwitten voor sterke botten en spierontwikkeling. Deze voeding heeft tevens een hoge concentratie aan essentiële aminozuren en vetzuren. Pup Junior Croc kan gegeven worden tot de leeftijd van 12 maanden. Hierna moet je overstappen op volwassen hondenvoeding.

Denkadog Pup Junior Croc

  1. Growing Up Sensitive en Growing Up Sensitive mini

Deze voeding is geschikt voor pups van alle rassen tot de leeftijd van een jaar. De voeding is zeer licht verteerbaar en door de uitgekiende samenstelling lost het diarreeproblemen op. Ook bij een Giardia- en Leshmania-infectie is deze voeding een goede oplossing. De Growing Up Sensitive mini is perfect om als eten te geven aan de kleine rassen.

Denkadog Growing Up Sensitive

Hoe ontstaat bij een puppy diarree?

Dunne ontlasting in de vorm van diarree bij een puppy kan verschillende oorzaken hebben.

1. Puppydiarree bij stress

Als een puppy in een nieuwe omgeving komt kan deze last krijgen van dunne ontlasting. Een nieuw thuis veroorzaakt vaak stress. Een veel geziene reactie bij een puppy is dan diarree. Dit zal na een paar dagen vanzelf verdwijnen.

2. Voerwisseling bij pup

Verandering van voeding kan diarree bij een pup veroorzaken. Dit is heel normaal. De darmen hebben zich ingesteld op een bepaalde voeding en als daar plotseling verandering in komt, kan er diarree ontstaan. De dunne ontlasting zal na een paar dagen stoppen voor je puppy.

3. Verkeerde voeding

Een pup is nieuwsgierig en zal af en toe iets tegenkomen en (ongemerkt) opeten. Diarree ligt dan bij je puppy op de loer. Dit komt echt heel vaak voor. In sommige gevallen is diarree te wijten aan de samenstelling van het voedsel dat je hond eet. De samenstelling van het voedsel wordt bij goed voer gegarandeerd. De kwaliteit van de gebruikte eiwitten en de verteerbaarheid van het voer is goed. Hierdoor zal er ook minder snel dunne ontlasting ontstaan waar je puppy last van heeft.

4. Virussen

Er zijn verschillende virussen die voorkomen bij honden, en wellicht je puppy, waaronder het Parvovirus dat ook dunne ontlasting veroorzaakt. Dit is een zeer ernstige vorm van diarree en bijzonder gevaarlijk. Normaal gesproken worden puppy’s gevaccineerd tegen dit virus in het gebruikelijke vaccinatieschema dat dierenartsen volgen.

5. Parasieten

Lees onze blog: wat is Giardia?

Wanneer moet je met een puppy met diarree naar de dierenarts?

Als je puppy diarree heeft, kan het lastig zijn om te bepalen of je wel of niet bij een dierenarts moet zijn voor een diagnose. Er zijn een aantal symptomen omtrent dunne ontlasting waarop je kunt letten bij je puppy. De belangrijkste symptomen zijn diarree in combinatie met lusteloosheid. Andere symptomen waarop je kunt letten, zijn een gebrek aan eetlust en veelvuldig braken. Wij raden je om op de volgende verschijnselen te letten:

  • Waterdunne diarree bij een puppy is ernstig en kan niet lang onbehandeld blijven. De pup kan snel uitdrogen en slap worden.
  • Als een pup een zieke indruk maakt. Het dier is bijvoorbeeld minder actief, reageert minder op de baas en de omgeving.
  • Als de diarree bij de puppy na drie dagen niet vermindert en het dier niet ziek is.
  • Als er bloed bij de dunne ontlasting van je puppy zit of er andere vreemde zaken zijn.

Diarree bij een puppy voorkomen

Als je puppy door stress dunne ontlasting heeft, kan je dit verminderen door geleidelijk nieuw voedsel te introduceren. Door stress te voorkomen en geleidelijk de voedingsovergang te doen, zal dunne ontlasting voor je puppy veelal voorkomen worden. Probeer zoveel mogelijk toezicht op jouw puppy te houden. Dit voorkomt dat de pup gevaarlijke voorwerpen inslikt.

Vaag bij ons naar meer informatie

Wilt u nog meer informatie over de dunne ontlasting van je puppy? Of wil je graag direct weten wat je kunt doen om diarree in een puppy tegen te gaan? Neem dan op korte termijn contact met ons op. Wij zijn telefonisch bereikbaar als je belt naar +31 (0) 73 – 760 04 75 om gebruik te maken van onze Nederlandse service en +32 (0) 3 – 227 04 51 voor de Belgische service. Ons bedrijf uit Breda helpt je natuurlijk ook met het voltooien van je bestelling en bij klachten als een puppy die gal spuugt.

Volg ons op Social Media fb-logo en Instagram logo

Volgende lezen

Giardia bij honden oplossen met voeding
Graanvrije hondenbrokken

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.

Heb je nog een vraag?

Stel hem aan onze dierenarts!